Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » ndz sty 15, 2012 07:52 am
Ok! Sobotnia degustacja win z Biedronki (nie polecam wytrawnego, śmierdzi) nie zakończyła się niedzielnym kacem, stąd pomysł na kolejny nikogo nie interesujący temat: KOREKCJA DŹWIĘKU
Jakieś przemyślenia w temacie

Rady

Puryści nietykający suwaków

Okazuję się, że osobiście bez względu na sprzęt, jeśli tylko jest możliwość, używam specyficznego dla własnych preferencji schematu, jak tam u was

-
Adam
- Jan Borysewicz
#FUCKVINYL
-
Althazan
- + Georges Delerue +
autor: Althazan » ndz sty 15, 2012 10:40 am
kiedyśgrześ pisze:Rady

Okazuję się, że osobiście bez względu na sprzęt, jeśli tylko jest możliwość, używam specyficznego dla własnych preferencji schematu, jak tam u was

To już wiem, dlaczego nie słyszysz różnic między wydaniami...
A poważnie, to ja jestem stara szkoła, w moim sprzęcie jest tylko jedno pokrętło - MOC!

-
Wojteł
- John Williams
autor: Wojteł » ndz sty 15, 2012 15:29 pm
A kiedy będzie temat o korekcji zdjęc?

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » ndz sty 15, 2012 19:02 pm
Jak się skończy cyckozagadka.

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
Templar
autor: Templar » ndz sty 15, 2012 19:32 pm
Bucholc Krok pisze:Jak się skończy cyckozagadka.

Przecież już się skończyła

-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » ndz sty 15, 2012 19:34 pm
Nie zaglądam tam, ale widzę, że ciągle ktoś podbija wątek. Pewnie będzie druga tura.

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
-
DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
autor: DanielosVK » ndz sty 15, 2012 19:38 pm
Ty weź przestań się lenić i rób muzyczną zagadkę wreszcie, miała być po wakacjach, a tu nowy rok już mamy.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
-
Templar
autor: Templar » ndz sty 15, 2012 19:38 pm
Bucholc Krok pisze:Nie zaglądam tam, ale widzę, że ciągle ktoś podbija wątek. Pewnie będzie druga tura.

Gratulacje mi składali

-
Adam
- Jan Borysewicz
zróbcie lepiej wątek trudniejszy - sceny z filmów.
#FUCKVINYL
-
Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
autor: Bucholc Krok » ndz sty 15, 2012 19:46 pm
DanielosVK pisze:Ty weź przestań się lenić i rób muzyczną zagadkę wreszcie, miała być po wakacjach, a tu nowy rok już mamy.
Zgadza się, ale wakacje dopiero w lipcu?

Poza tym chyba wszystkich wykończył konkurs czouga aka Arthura?
Templar pisze:Gratulacje mi składali

To co innego.

-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » ndz sty 15, 2012 21:22 pm
Althazan pisze:To już wiem, dlaczego nie słyszysz różnic między wydaniami...
A poważnie, to ja jestem stara szkoła, w moim sprzęcie jest tylko jedno pokrętło - MOC!
Złośliwiec

a poważnie, zawsze zsuwam średnie tony, coś mnie w tych rejestrach drażni, krzywa korekcji wygląda u mnie jak siodło, przez to nie mogę z przyjemnością słuchać SACD, sprzęt nie pozwala wprowadzić korekcji

-
kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
autor: kiedyśgrześ » ndz sty 15, 2012 21:24 pm
Wojtek pisze:A kiedy będzie temat o korekcji zdjęc?

Nigdy

a koleżanka zniknie gdy mi wróci po weekendzie koordynacja

-
Ghostek
- Hardkorowy Koksu
-
Kontakt:
autor: Ghostek » ndz sty 15, 2012 22:04 pm
kiedyśgrześ pisze:
Jakieś przemyślenia w temacie

Rady

Jeżeli robię suchy odsłuch, by zorientować się co i jak jest zmiksowane na płycie, to nie tykam żadnych korektorów, kompresorów i tym podobnych bajerów. Słuchając ze stacji roboczej staram się unikać konfigurowania programów odtwarzających. Z zasady te systemowe korektory nie sprawdzają się najlepiej i działają na słowo honoru, a jak ktoś ma korektor graficzny w zewnętrznych paczkach, to ma całkiem szeroką gamę możliwości. Osobiście lubię nieco bardziej "ocieplone" brzmienie. Co to znaczy? To, że podkręcam nieco górne pasmo (o 2-5 dB, w zależności od sytuacji), a zdejmuję niskie tony, jeżeli ścieżka opiera się w znacznej mierze na instrumentach perkusyjnych i nisko schodzącej elektronice (moje monitory generują aż nadto basu, więc muszę się czasem pozbywać jego nadmiaru). Środek raczej bez mian.
Rzadko kiedy korzystam jednak z korektorów graficznych, a wszelkiego rodzaju kompresorów unikam jak ognia podczas odsłuchu. I tak namęczę się tym dostatecznie produkując coś.