Soundtrack Collector - historie z życia portalu wzięte

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#16 Post autor: Bucholc Krok » sob sty 23, 2010 19:15 pm

Czyli wytwórnię trzeba? Trochę bez sensu. Jak się ma płytę przed gębą to jak można nie podać UPN? Z wytwórnią jest większy problem, bo napitolą kilka nazw wytwórni (na obi i na okładce) i bądź tu mądry. :?

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#17 Post autor: Althazan » sob sty 23, 2010 19:24 pm

Bucholc Krok pisze:Z wytwórnią jest większy problem, bo napitolą kilka nazw wytwórni (na obi i na okładce) i bądź tu mądry. :?
Na japończykach nie jest to takie trudne. Tylko na początku tak się wydaje... ;)
Czasem nr katalogowy od razu wskazuje na wytwórnię, np. jak pierwsza literka to "U" (UCCL, UCCO...) to Universal Japan, jak "BVxx" to BMG Japan, jak "ESxx" to EPIC/SONY, jak "VICx" to Victor Japan, jak "VJxx" to Virgin Japan, itd.itp...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#18 Post autor: Adam » sob sty 23, 2010 19:25 pm

Soundtracks.PL jak "Soundtracks.pl"... 8) ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#19 Post autor: Bucholc Krok » sob sty 23, 2010 20:38 pm

Althazan pisze: Czasem nr katalogowy od razu wskazuje na wytwórnię, np. jak pierwsza literka to "U" (UCCL, UCCO...) to Universal Japan, jak "BVxx" to BMG Japan, jak "ESxx" to EPIC/SONY, jak "VICx" to Victor Japan, jak "VJxx" to Virgin Japan, itd.itp...
E, to ja wiem. :) Tylko co robić jeśli kod jest UCCL a dodatkowo na obi jest logo np. Deutsche Grammophon?. W USA płytę wydała właśnie DG i wtrynili jej logo w Japonii na obi w 2 miejscach i jeszcze na wkładkę. DG nie ma nic wspólnego z japońskim wydaniem?

Awatar użytkownika
Łukasz Waligórski
Początkujący orkiestrator
Kontakt:

#20 Post autor: Łukasz Waligórski » sob sty 23, 2010 21:55 pm

Na SC to ja dodaję tylko linki do recenzji. Zabawna historia się z tym wiąże, bo niedawno dodałem tak kilkanaście linków pod rząd, a po chwili dostałem maila z SC żebym zrobił to jeszcze raz, bo w nazwie strony, na które są te recki, nie wpisałem że jest po polsku - MuzykaFilmowa.pl (in Polish). I trzeba było wszystko robić od nowa :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#21 Post autor: Adam » sob sty 23, 2010 21:56 pm

Łukasz Waligórski pisze:bo w nazwie strony, na które są te recki, nie wpisałem że jest po polsku - MuzykaFilmowa.pl (in Polish). I trzeba było wszystko robić od nowa :P
Też przez to przeszedłem, ale parę lat temu :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#22 Post autor: Althazan » sob sty 23, 2010 22:54 pm

Bucholc Krok pisze:E, to ja wiem. :) Tylko co robić jeśli kod jest UCCL a dodatkowo na obi jest logo np. Deutsche Grammophon?. W USA płytę wydała właśnie DG i wtrynili jej logo w Japonii na obi w 2 miejscach i jeszcze na wkładkę. DG nie ma nic wspólnego z japońskim wydaniem?
To znaczy, że Universal Japan wydał tę płytę w Japonii, bo Deutsche Grammophon nie ma tam swojej filii ;) Na pewno znajdziesz przy dacie wydania (przy kółeczkach "P", "R" albo "Y") nazwę Universalu - gwarantuję :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#23 Post autor: Bucholc Krok » ndz sty 24, 2010 08:09 am

Althazan pisze: To znaczy, że Universal Japan wydał tę płytę w Japonii, bo Deutsche Grammophon nie ma tam swojej filii ;)
A dlaczego jest logo DG w kilku miejscach?
Na pewno znajdziesz przy dacie wydania (przy kółeczkach "P", "R" albo "Y") nazwę Universalu - gwarantuję :)
Jest na tylnej wkładce, ale na OBI nie ma.. :)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#24 Post autor: Althazan » ndz sty 24, 2010 17:11 pm

Bucholc Krok pisze:A dlaczego jest logo DG w kilku miejscach?
Bo to ich wyrób, ale jak chcieli wypuścić to w Japonii, to musieli uderzyć do Universalu...
Jest na tylnej wkładce, ale na OBI nie ma.. :)
No to już wiesz... :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#25 Post autor: Bucholc Krok » ndz sty 24, 2010 18:59 pm

Althazan pisze:Bo to ich wyrób, ale jak chcieli wypuścić to w Japonii, to musieli uderzyć do Universalu...
Czyli de facto Universal to tylko taki wynajęty pośrednik. :)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#26 Post autor: Althazan » ndz sty 24, 2010 19:12 pm

Bucholc Krok pisze:Czyli de facto Universal to tylko taki wynajęty pośrednik. :)
Raczej wynajęty wydawca... :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#27 Post autor: Bucholc Krok » ndz sty 24, 2010 20:42 pm

I tu pojawia się problem. Pisać tylko Universal, czy DG i Universal. Ja bym był skłonny do tego drugiego. Widziałem na SC jakąś inną płytę wydaną w Japonii przez Universal z logiem DG na OBI (pewnikiem na tylnej okładce też jest) i ktoś wklepał tylko DG. :)
Ostatnio zmieniony ndz sty 24, 2010 20:43 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#28 Post autor: Adam » ndz sty 24, 2010 20:42 pm

Bucholc, ale Ty masz problemy.. :) Prawie jak Wawrzyniec. ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#29 Post autor: Bucholc Krok » ndz sty 24, 2010 20:45 pm

Ja po prostu nie lubię partaniny. :P

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#30 Post autor: Althazan » ndz sty 24, 2010 21:20 pm

Bucholc Krok pisze:I tu pojawia się problem. Pisać tylko Universal, czy DG i Universal. Ja bym był skłonny do tego drugiego. Widziałem na SC jakąś inną płytę wydaną w Japonii przez Universal z logiem DG na OBI (pewnikiem na tylnej okładce też jest) i ktoś wklepał tylko DG. :)
Płytę w Japonii wydał Universal to pisać Universal. Co tu za problem? Gdzie indziej wydał DG to pisać DG, ale przecież chodzi nam o to kto wydał daną płytę w Japonii, a tam DG NIE MA przecież...

ODPOWIEDZ