Wielka dysputa o re-recordingach (przeniesione z innego tematu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Wielka dysputa o re-recordingach (przeniesione z innego

#181 Post autor: Ghostek » pt gru 09, 2011 11:08 am

Krzysiek pisze:I mam też nadzieję, że Kolega Tomasz Gośka następnemu fanowii muzyki filmowej nie poleci oscyloskopu (bo może ta osoba chciała zobaczyć dżwięk) lub nie będzie go nauczał o widmie akustycznym czy transformacji Fouriera dla lepszego zobrazowania muzy nagranej na płytach.....
Dobrze się bawisz? :)
Bo szczerze powiedziawszy zaczynają mi się już nudzić te podjazdy.
Obrazek

Turek

#182 Post autor: Turek » pt gru 09, 2011 11:09 am

Krzysiek pisze: A do tego skąd początkujący meloman ma wiedzieć, że Kolega Turek słyszy muzykę (z płyt) inaczej.... :?
I w tym momencie Szanowny Kolego Turek łaskawie bierz poprawkę na swoje recenzje płytowe (opisy), bo mogą one kogoś mało obeznanego wprowadzić w błąd. To samo tyczy się innych osób, których sprzet (czy słuch) nie przystaje do coraz lepszej jakości nagrań.
A co masz konkretnie do moich (niewielu zresztą) recenzji ?

Usiądź i sam coś napisz. Chętnie poczytamy.

A tu się pojawiłeś na forum znikąd i od tych kilku postów twoja działalność ogranicza się tylko do nabijania się z innych, kpin i zarzucania nam, że na forum jest tak a nie inaczej. Jakoś nikt nie narzekał na "gąszcz bzdurnych informacji" na froum z których nie idzie się nic dowiedzieć.

Od tego są recki a forum jest do dyskusji i wymiany opinii. Proste.

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#183 Post autor: Krzysiek » pt gru 09, 2011 11:38 am

Dobrze się bawisz?
Bo szczerze powiedziawszy zaczynają mi się już nudzić te podjazdy
Przykro mi ale nie, bo się zatrzeciewiliście i wyrywając moje zdania z kontekstu (bez przykładów i rozwalając dalej posunięte myśli) zrobiliście z tej dyskusji to co sie dzieje codziennie na forum. Czyli wielkie ZERO konkretnych informacji o płytach. Jeśli 5 osób ma tę samą płytę przed nosem to oczekuję na forum przynajmniej 4 opinii. I chyba tego poniżej zacytowałem oczekuje też Turek. Dopiero moje faktycznie mało wybredne przytyki zmusiły Cie do reakcji. Szkoda, że ponownie nie w temacie
dyskusji i wymiany opinii
o płytach.
A co masz konkretnie do moich (niewielu zresztą) recenzji ?
To co napisałem wielokrotnie a do Ciebie nie dociera....
Usiądź i sam coś napisz. Chętnie poczytamy
Nie dysponuję obecnie takim sprzętem, by moje recenzje były obiektywne i ktoś czytający mógł na ich podstawie wyrobić sobie pogląd co do możliwości zakupu danej płyty i czy ta muzyka lub wydanie bedzie Mu odpowiadało (inaczej - czy nie wyrzuci kasy w błoto bo zachwalałem coś mało przydatnego)
A tu się pojawiłeś na forum znikąd
Z Polkowic :wink:
twoja działalność ogranicza się tylko do nabijania się z innych, kpin
mam tyle kultury Kolego, że piszę do Ciebie z dużej litery. Gdybym chciał Cię obrażać to bym to zrobił. W swoich wypowiedziach nikogo nie wykpiwam.
i zarzucania nam, że na forum jest tak a nie inaczej
A jest inaczej?? Moja wypowiedź sprowokowała do jaśniejszych i celniejszych wypowiedzi w temacie płyt (nagrań) jedynie Pawła Strońskiego i Kopra. Ciebie zaś tylko do obrony swojego gustu... :? o którym nie wspomniałem n awet słowem... :evil:
Od tego są recki a forum jest do dyskusji i wymiany opinii. Proste.
A Forum do obrzucania się błotem?? Bo ja na nim widzę coraz mniej znaczących i rzetelnych opinii. O poziomie dyskusji nawet nie wspomnę (przeczytaj łaskawie jeszcze raz moją pierwszą wypowiedź) bo to widać i czuć.

Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

#184 Post autor: Krzysiek » pt gru 09, 2011 12:08 pm

jeszcze słówko w kwestii
Bo szczerze powiedziawszy zaczynają mi się już nudzić te podjazdy.
Nie zauważyłem, bym w początkowych PIĘCIU swoich postach w jakikolwiek sposób dotknął Twojej Osoby. Nie wiedziałem kto te głośniki polecił Turkowi (nie zagłębiałem sie w forum i miałkie informacje) więc gdzieś Twoja dawna wypowiedź w temacie głośników zaginęła w mojej pamięci i otchłani Forum.
Pierwszy rzuciłeś kamieniem a ten tylko rykoszetował w Twoją stronę. Przykro mi.... Czy Kolega Turek sam nie mógł (nie potrafił) obronić swojej opcji zakupu i musiał wezwać Ciebie na pomoc?? Śmieszne albo żenujące.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#185 Post autor: Ghostek » pt gru 09, 2011 12:15 pm

Krzysiek pisze:Mając głośniki jakie ma (ktoś w bezmyślny sposób Mu takie doradził – bez urazy :evil: ) słyszy więcej od nas :wink: .
O mnie, nie o mnie... musiałem zareagować.
Obrazek

Turek

#186 Post autor: Turek » pt gru 09, 2011 12:51 pm

Krzysiek pisze:Czy Kolega Turek sam nie mógł (nie potrafił) obronić swojej opcji zakupu i musiał wezwać Ciebie na pomoc?? Śmieszne albo żenujące.
A czemu ja mam niby bronić się z tego co kupiłem ?

Albo się tłumaczyć ?
Krzysiek pisze: Nie dysponuję obecnie takim sprzętem, by moje recenzje były obiektywne i ktoś czytający mógł na ich podstawie wyrobić sobie pogląd co do możliwości zakupu danej płyty i czy ta muzyka lub wydanie bedzie Mu odpowiadało (inaczej - czy nie wyrzuci kasy w błoto bo zachwalałem coś mało przydatnego)
To przepraszam bardzo, na czym powinniśmy słuchać muzyki żeby wg. Ciebie móc się o niej wypowiadać ?

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#187 Post autor: Ghostek » pt gru 09, 2011 13:00 pm

Pewnie na czymś takim:

Obrazek

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#188 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 09, 2011 13:31 pm

Turek pisze:
Wawrzyniec pisze: Ale te nowe aranżacje tworzone są z myślą o samym utworze i jego autonomicznym brzmieniu.
BRAWO WAWRZEK ! :)

Właśnie o to tutaj chodzi :) Film to film, a to ma być sobie dla funu do słuchania :)

Czyli wg. twojego myślenia "Anvil of Crom", które mamy na re-recu nie ma prawa bytu, bo nie było w takiej wersji w filmie ?

Come on... :)

Jeszcze wrócę do Hansa - tak on się wielce niby oburzył że Prażanie mu nagrali jego muzykę a co było z Piratami ?

Tiesto zrobił sobie techno-sieko łupankę z jego tematów i co, że to niby nie przeczy filmowi ? :roll:
Jeszcze to Hansu do płyty ze scorem dołączył? :lol:

Gdzie tu sens, gdzie logika ? :lol:

Jakoś nikt z was się nie burzył o to :)

Tylko nie wyjeżdżajcie znów o kontraktach, których zresztą nikt nigdy na oczy nie widział,a Hans jest tak biedny że musi podpisać :roll: :)

Posłużę się też przykładem z mojego życia - dyrygent mojej orkiestry dętej w której gram, zaaranżował na skład dęty suitę z Gladiatora, którą już dobre 2 lata gramy na koncertach.

Znalazł się tam temat Maximusa, fragment Earth, bodajże też Now We Are Free, nie pamiętam dokładnie, musiałbym zajrzeć w moją partię na klarnet.

Jak rozumiem, mój dyrygent popełnił zbrodnię psując muzykę Hansa, oszukał zamysł kompozytora, zrobił to niemoralnie przez kompleksy, zmieniając zupełnie aranż, a my jako orkiestra dęta, grając to publicznie, niemoralnie oszukujemy słuchaczy dając im do zrozumienia że to muzyka Hansa a niby nią nie jest ? :roll:
Suity koncertowe to trochę co innego i jedyne, o co pytam, to czy wytwórnia filmowa (i przez to Hans) ma coś z tych koncertów, innymi słowy, czy wykonujecie to zupełnie legalnie. Zresztą, sam chciałbym zobaczyć tę partyturę.

Słyszałem parę miesięcy temu Gladiatora na koncercie. Wyszedł fatalnie, gorzej nawet od Crimson Tide, ale nie dlatego, że wykonanie czy aranżacja były złe, tylko dlatego, że jakiś idiota wyciął z tej suity wszystkie możliwe tematy.

Remix Tiesto Piratów z Karaibów i w ogóle te remiksy to tylko i wyłącznie problem i głupota samego Hansa, bo sam te remiksy zamówił. Jest współodpowiedzialny temu, że wyszło takie gówno. On tego chciał, jego problem.

Co do Anvil of Crom. Wielokrotnie tłumaczyłem, że sytuacja Conana jest sytuacją wyjątkową, bo, nie z winy Poledourisa, wiele rzeczy przy pierwszym nagraniu nie wyszło i Basil, żywy lub nie, miał prawo chcieć przedstawić własną wizję tej partytury, zresztą to, jak zrobili to Prażanie, jeśli rozumiem książeczkę, jest bardzo w porządku:

1. Zrobili typową rekonstrukcję z filmu, zapewne Raine ze słuchu.
2. Porównali z oryginalnymi orkiestracjami McRitchiego, które dostali od rodziny.
3. Wzięli orkiestracje z Ubedy i też porównali z tym, co do tej pory mieli.

Z tych trzech etapów wyszedł amalgamat, który jest ostateczną wizją Poledourisa muzyki do Conana Barbarzyńcy. W tym przypadku re-recording ma jak najbardziej sens. W przypadku tym stoję akurat po stronie twojej, a nie Wawrzyńca, Turek.

Turek

#189 Post autor: Turek » pt gru 09, 2011 13:43 pm

Dobrze :)

Ale co do zarobków Hansa - nie wiem Paweł czy Hans ma coś z występu mojej Orkiestry Dętej grającej na Festynie Parafialnym... :wink: Raczej nie :wink:

Tym bardziej że jesteśmy amatorską orkiestrą, która NIC na graniu nie zarabia :)

Ot, ludzie z pasją :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#190 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 09, 2011 14:01 pm

A to OK. Ale uważajcie, by nikt się o tym nie dowiedział za bardzo.

Jest szansa, bym zobaczył te partie klarnetu?

I jaki macie skład?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#191 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 09, 2011 14:03 pm

A na kwestię kontraktów, Turek, odpowiedziałem wyżej Koprowi. To nie jest sprawa finansowa.

I tak, naprawdę twierdzę, że parę lat temu Clash of the Titans widniałoby jako Hans Zimmer and Ramin Djawadi, ale Djawadi ma teraz swoje nazwisko i Hans mógł mu to oddać (bo tak było) bez użyczania nazwiska.

Turek

#192 Post autor: Turek » pt gru 09, 2011 14:08 pm

Jak je znajdę (a nie wiem czy mam w domu czy magazynie gdzie trzymamy nuty orkiestry) to mogę poskanować.

Skład - zależy ilu nas przyjdzie na próbę :) 25-30 osób jakoś

Ale Paweł - miejskie Orkiestry Dęte graja MASĘ muzyki z prywatnych opracowań kapelmistrzów, najrozmaitszych gatunków - jazz, pop, klasyka, rock itd :)
Często oczywiście kupujemy partytury, ale wiele to prywatne opracowania kogoś z orkiestry, zazwyczaj jak mówiłem dyrygenta :)

Wątpie by ktokolwiek przjmował się prawami autorskimi :)

Wszak nikt nie czerpie z grania na Festynach żadnych korzyści majątkowych, więc wątpie by Hansa czy kogokolwiek obchodziło to że jego muzykę gra się na wiejsko-miejskich zabawach ku czci patrona obierania ziemniaków :wink:

Na weselach gra się love theme z Ojca Chrzestnego na kibordzie z gitarą i z dodanym tekstem śpiewanym i kogo to przejmuje :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#193 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 09, 2011 14:22 pm

Ja sam gram He's a Pirate na keyboardzie jako reggae.

Muszę to kiedyś wrzucić na youtube'a.

A dlaczego reggae? Bo to Piraci z KARAIBÓW, nie?!

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#195 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 09, 2011 14:27 pm

Tak, i moim zamierzeniem jest ośmieszenie tego tematu.

ODPOWIEDZ