Plener, to niewdzięczne środowisko pracy i szczerz powiedziawszy trafiają tam różni ludzie, czasami nie mający pojęcia o podstawowych prawach fizyki. Praca w studio / radio, to już inna liga. Wiadomo jest czas przysiąść, przesłuchać, poprawić (o ile to nie radio, bo wtedy tak samo jak w plenerze, po ptokach).Krzysiek pisze: Nie twierdzę, że się nie znasz, ale z wielu koncertów plenerowych mam doskonałe pojęcie na czym się "znają" dźwiękowcy...
Nie polecałem Turkowi słuchawek za 4 tys. Od razu pominąłem tę kwestię, choć faktem jest, że zwrócił się kiedyś do mnie, aby mu polecić jakieś słuchawki pod kompa / wieżę. No i dostał rekomendację na odpowiednie Sennheiserki. Bez wielkiego szału finansowego, ale w zupełności spełniające jego wymagania.Krzysiek pisze: Jeśli polecasz przeciętnej osobie z kolekcją powiedzmy do 100 płyt słuchawki za powiedzmy 4 tys. to wybaczogarnia mnie pusty śmiech. I twierdzisz, iż za 5 tys nie kupi się dobrago sprzętu aduio dla przeciętnego słuchacza?? Spadłem z krzesła.
Ja go do niczego nie namawiałem. Zwrócił się o pomoc, wypytałem go czego oczekuje od muzyki i dostał rekomendację. Proste jak trasa kolejowa z Wawy do BiałegostokuKrzysiek pisze: Wystarczyło Turkowi polecić jakąkolwiek gazetę o audio (a nie o akustyce) i sam by sobie wyrobił pogląd na co Go stac lub nie. A jakby jeszcze się wysilił i z płytami poszedł do lepszego salonu audio, to i sam by wybrał.... kasy też by Mu starczyło.

A gdzie napisałem, że ma? Czytamy uważnie?Krzysiek pisze: Co ma sprzęt studyjny z konsolami, korektorami, monitorami dźwięku i panelami akustycznymi do sprzętu audio w przeciętnym domuChyba to samo co sprzęt w samochodzie do domowego....
![]()

Zapytałem tylko, czy masz doświadczenia ze sprzętem studyjnym.
To już ewidentnie jego wina. Wina tego, że nie zainteresował się sprawą poprawnego przygotowania sprzętu do odsłuchu. I nie mam bynajmniej z tego powodu żalu, że ukierunkowałem go na monitory odsłuchowe.Krzysiek pisze: Fakt... ten wg Ciebie konkretny sprzęt to monitory odsłuchowe dla Osoby, która chce słuchać muzyki filmowej (bądź co bądź klasycznej i symfonicznej) i chce to komentować. Więc ja do ciebie pretensji nie mam. Ale jak sam widzisz Turek cały czas sobie zaprzecza i niestety dźwiękowca a tym bardziej realizatora dźwięku z Niego nie zrobisz....