TINKER TAILOR SOLDIER SPY - Alberto Iglesias
Re: TINKER TAILOR SOLDIER SPY - Alberto Iglesias
w tym przewodzi Njuman. ale Iglesias często go dogania.
NO CD = NO SALE
Bardzo ładna, stylowa, klasyczna ścieżka. Fakt, chwilami zdaje jej się przynudzać, odrobinę 'spy underscore', który zapewne rewelacyjnie wypada w filmie na płycie się nie sprawdza, ale koniec końców jest dobrze. Ze 4 bym dał, ale najpierw film.
Sam muzyki nie słyszałem, ale jestem jej ciekawy. Na film trzeba będzie poczekać do 25 listopada (wtedy premiera w Polsce). Czekam z niecieprpliwością. I podświadomie czuję, że to wypali.
Jak dla mnie bardzo dobry soundtrack, jest trochę nudnego underscore'u, ale jakoś nie przeszkadza zbytnio w słuchaniu. Najbardziej spodobały mi się utwory: George Smiley, Treasure, Polyakov, Thursgood i rewelacyjne Esterhase, Control and Westerby, One's Gone oraz Tinker Tailor Soldier Spy, za te 4 ostatnie utwory daję 4,5. W filmie muzyka świetnie się sprawuje, genialnie buduje napięcie i tutaj to nawet daję 5. Myślę, że score, jak i też film będzie się liczył w walce o Oscary.
A i jeszcze jedno, początek Islay Hotel bardzo mi przypomina Ghost Writera, też macie takie wrażenie?
A i jeszcze jedno, początek Islay Hotel bardzo mi przypomina Ghost Writera, też macie takie wrażenie?

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Temat główny jest po prostu znakomity, nie może mi wyjść z głowy po seansie. Dobry score.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Przesadzacie obaj. Temat główny to ten z otwierającego utworu? Niezły, ale jakoś super, jak i zresztą cała muzyka w głowie nie zostaje (zaznaczam, że nie słuchałem scoru przed obejrzeniem filmu).
A co do napięcia. Tego akurat uważam jak na thriller szpiegowski mogłoby być więcej. A tam gdzie było, to raczej nie Iglesias był głównym za nie odpowiedzialnym.
Ale score dobry. Tak 3,5-4 ale nie więcej.
A co do napięcia. Tego akurat uważam jak na thriller szpiegowski mogłoby być więcej. A tam gdzie było, to raczej nie Iglesias był głównym za nie odpowiedzialnym.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Raczej Ty przesadzasz.
Bo co, nie da się pogwizdać żadnego tematu? Temat z pierwszego utworu jest świetny, bo idealnie wpasowuje się w klimat opowieści - co wynika z bardzo inteligentnej aranżacji i tego, jak prowadzona jest melodia. Dzięki temu, że Iglesias obie te rzeczy świetnie czuje, temat jest mglisty, trochę nostalgiczny i melancholijny, ale jednocześnie szary i chropowaty, leniwy, ospały, jakby umyślnie rozmazany przez unoszący się szpiegowskich pokojach dym papierosowy. Abstrahując już od tego, że perfekcyjnie ilustruje atmosferę filmu, moim zdaniem temacik jest też bardzo komunikatywny - praktycznie już w połowie filmu byłem w stanie go z łatwością zlokalizować, a końcówka i end credits tylko utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Jak dla mnie to jeden z najmądrzejszych i najlepszych pomysłów tematycznych roku.

Ja też najpierw obejrzałem film i od razu zostało mi w pamięci George Smiley oraz Tinker Tailor Soldier Spy, teraz przesłuchałem już kilka razy cały album i uważam, że muzyka jest naprawdę świetna. W filmie podobało mi się też wykorzystanie piosenek, jak np. "La Mer" Julio Iglesiasa z ostatniej sceny.Koper pisze:Przesadzacie obaj. Temat główny to ten z otwierającego utworu? Niezły, ale jakoś super, jak i zresztą cała muzyka w głowie nie zostaje (zaznaczam, że nie słuchałem scoru przed obejrzeniem filmu).
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Pewnie da sięMarek Łach pisze:Raczej Ty przesadzasz.Bo co, nie da się pogwizdać żadnego tematu?

Paweł Dark Knighta nuci, więc to Ci też zanuci.

a czy ja mówię, ze jest zły? Tylko, że jakoś nie zwracałem na niego uwagi w filmie specjalnej, poza otwierającą sceną.Marek Łach pisze:Temat z pierwszego utworu jest świetny,
La Mer?Marek Łach pisze:a końcówka

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
LOL
no to musze posłuchać jakiegoś Njumana zatem 
btw, zajebista okładka ciekawe co to za wersja pewnie hiszpanska.

btw, zajebista okładka ciekawe co to za wersja pewnie hiszpanska.
NO CD = NO SALE
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
I tacy ludzie są członkami IFMCA...
musisz Maras to zmienić i się zapisać w takim razie 

NO CD = NO SALE
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Filmmuzy są bardziej prestiżowe. 

wtf is ifmca tak w ogóle. grupa fanbojów z jakichś fanbojskich stronek, no ludzie 
to filmuzy lepsze sie zgodze bo przynajmniej bardziej kumaci wybieraja.

to filmuzy lepsze sie zgodze bo przynajmniej bardziej kumaci wybieraja.
NO CD = NO SALE