1920 Bitwa Warszawska - Krzesimir Dębski

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniasz muzykę Krzesimira Dębskiego?

6 wybitna
1
9%
5 bardzo dobra
1
9%
4 dobra
5
45%
3 przeciętna
4
36%
2 słaba
0
Brak głosów
1 dno
0
Brak głosów

Liczba głosów: 11

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: 1920 Bitwa Warszawska - Krzesimir Dębski

#406 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 22:36 pm

No tak. Pewnie tylko wypatrywać jak w zyskach na świecie "Avatara" przegoni... :lol:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#407 Post autor: Ghostek » ndz paź 09, 2011 09:57 am

Obejrzałem wczoraj.
Ciężko się wypowiadać na temat tego filmu, bo z jednej strony sceny batalistyczne, efekty specjalne i zdjęcia prezentują światowy poziom i naprawdę jest na czym oko zawiesić. Z drugiej strony to oko wystawiane jest na ciężką próbę przez owe niefortunne 3D, które chyba jednak przy metodzie pracy Idziaka niezbyt dobrze jest przyswajalne. Sam film od strony merytorycznej to czysty Hoffman. Jest główny wątek historyczny, który bardziej absorbuje aniżeli mdła opowiastka miłosna. Cóż, kino Hoffmana rządzi się swoimi prawami, ale na pewno nie jest to powód, by jechać po Bitwie Warszawskiej, jak po burej suce.
Bardzo dobre widowisko ze słabą fabułą!

Muzyka?
4/5 przede wszystkim za sięgnięcie stylistyką wstecz i odgrzebanie zapominanej już polskiej awangardy, dołączenie tego do stylistyki ilistracyjnej rodem z Golden Age... W ogóle Dębski bardzo duży nacisk położył w scenach batalistycznych na kontrapunkt. Masa dysonansów, które tylko podkreślają klimat tego filmu, choć faktycznie trochę brakowało "pierdolnięcia melodyjnego" w scenach patetycznych. Do poziomu Ogniem i Mieczem jeszcze trochę brakuje. Temat miłosny żadnej rewelacji nie robi, choć jak już przewinie się tysięczny raz, doskonale zdaje się komponować z głównym wątkiem fabularnym. Wszelkie elementy kabaretowe, piosenki ludowe i wstawki etniczne tylko ubogacają partyturę.
Ale co ja będę pierniczył. Recka wkrótce:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#408 Post autor: Adam » ndz paź 09, 2011 10:48 am

8)
i co Wawrzyniec, zatkało kakało? :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#409 Post autor: Wawrzyniec » ndz paź 09, 2011 16:26 pm

Niby dlaczego :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#410 Post autor: Adam » ndz paź 09, 2011 18:18 pm

że jest to co zakładałem - czyli teksty samych odgórnych hejterów polskiego kina (nauczyli się od Ciebie :P )
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#411 Post autor: Wawrzyniec » ndz paź 09, 2011 18:19 pm

Dzięki, ale naprawdę przeceniasz moje możliwości. :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#412 Post autor: Koper » ndz paź 09, 2011 18:23 pm

Ale opinia Ala nie odbiega od zasadniczej na temat polskiego kina: kolejny film o treści narodowo-patriotyczno-propagandowej, gdzie reżysera gówno interesuje historia czy bohaterowie i liczy się tylko wielki temat (czytaj: wielkie historyczne wydarzenie).
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#413 Post autor: Wawrzyniec » ndz paź 09, 2011 18:25 pm

Tomasz Goska ma pseudonim "Al" :? Człowiek ciągle się uczy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#414 Post autor: Adam » ndz paź 09, 2011 18:26 pm

Goska = Al = Capone = Guru 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#415 Post autor: Adam » pn paź 10, 2011 19:34 pm

słowa szacunku dla Tomka za wywiad z Krzesiem. Głos radiowy słychać, nie to co na żywo :P Marcin Hop Bęc Jędrych normalnie :D mozna gdzieś posłuchać w necie tego radia podlaska?

nie podniecałbym się wypowiedzią Dębskiego o Hansie, bo powiedział to co mówi i wie każdy. Reszta wypowiedzi jest w jego stylu - duzo opowiadania i nawijania makaronu na uszy (o tych swoich korzeniach to w każdym wywiadzie mówi przez 1/3 jego trwania ;-) ) ale facet ma taki luzacki styl i gadane, i za to też go cenię.

optymistyczne zapowiedzi o nowych (mówię tylko o polskich) projektach to jedyne co mnie zaskoczyło w tej rozmowie i to bardzo. nie chce mi się wierzyć że weźmie każdy film o którym mówił, tym bardziej że wiem, poza Sztosem, kto jest przymierzany do nich i z kim były już rozmowy.

Syberiada się zgadza, dawno film skończony, muza nagrana i leżakuje od roku na premierę, która jest przekładana, co nieco sobie pogadałem o bałaganie z tą produkcją z aktorką która gra w nim główną rolę, a która była gościem na fmf.

Sztos 2 - tytuł zapowiada się bez znaczenia dla fanów filmówki, bo Lubaszenko i Pazura nie stawiają na score w swoich filmach tylko na piosenki (ok nie zawsze, ale przecież Sztos 1 był sto lat temu. E=mc2 też). O ostatnim Weekendzie nie wspomnę bo tam już w ogóle nic nie ma scoru poza jakimś szczątkowym techno jakiegoś newcomera. No chyba że nagle Pazurze się odmieni i postawi na muzę filmową, a by się przydało.

Jeśli się sprawdzą pozostałe 2 tytuły - nowy Kidawa i Kryński, to będzie dla mnie mocne zaskoczenie. Ale życzę mu tych projektów i nie będę się martwił o ich poziom jesli do nich Dębski będzie faktycznie pisał. To jest gość który zrobi dobrze polskim filmom, nieważne czy będąc wydanym na cd czy nie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#416 Post autor: Ghostek » pn paź 10, 2011 20:06 pm

Można posłuchać.
Na stronie www.radiopodlasie.pl jest link do odsłuchu on-line. Ale wieczorem nie ma czego słuchać. Modły i problemowe tematy. :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#417 Post autor: Wojteł » pn paź 10, 2011 20:13 pm

Adam pisze:nie podniecałbym się wypowiedzią Dębskiego o Hansie, bo powiedział to co mówi i wie każdy.

Jak Gladiatora rżnął w Starej Baśni, to się tak nie mądrował :P

A za wywiad fajnie przeprowadzony, gratulacje dla Tomka! :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#418 Post autor: Koper » pn paź 10, 2011 22:11 pm

Ano. I szacun dla Krzesimira za jedną rzecz. Że udanie powalczył z temp-trackiem.

Templar

#419 Post autor: Templar » ndz paź 23, 2011 22:59 pm

Obejrzałem sobie ten materiał na bonusowym DVD z soundtracku, jest fajna scena - jak robili charakteryzację Urbańskiej to w pewnym momencie jakaś babka nalała sobie na rękę trochę sztucznej krwi i później machała przed Urbańską, żeby tam trochę jej na twarz poleciało i tak machała, że w końcu przez przypadek zdzieliła Nataszę po twarzy :mrgreen: Normalnie EPIC FAIL :D

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#420 Post autor: DanielosVK » czw lis 10, 2011 18:17 pm

Właściwie to czemu nikt nie zwrócił uwagi, że "Romanza" to nuta w nutę jakaś polska pieśń patriotyczna? Dzisiaj się tak skapnąłem na szkolnych obchodach Święta Niepodległości. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ