Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

Re: Gdzie i jak kupować?

#496 Post autor: bladerunner22 » ndz wrz 25, 2011 17:48 pm

Templar pisze:Mi jeszcze nigdy nic nie oclili z USA, a kupowałem już np. PSP i DS'a, na paczce była podana wartość rzeczywista - $200 ;) Kuriera nie biorę, bo nie ma sensu, pocztą dostaję w 3-4 dni, ostatnio kupiłem headseta do PS3 na eBayu we wtorek i w piątek już był u mnie.
PSP pocztą brałeś ? :shock:
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Templar

#497 Post autor: Templar » ndz wrz 25, 2011 17:51 pm

bladerunner22 pisze:PSP pocztą brałeś ? :shock:
Nigdy jeszcze problemów z pocztą nie miałem, natomiast co do kuriera to już z prawie każdą firmą (z Masterlinkiem/DPD najwięcej), albo opóźnienia (tydzień czekania), albo paczki dostarczone w fatalnym stanie. A jak biorę priorytet pocztą to jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło bym nie dostał następnego dnia (no chyba, że wysłane wieczorem).

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#498 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » ndz wrz 25, 2011 17:55 pm

Templar pisze:Mi jeszcze nigdy nic nie oclili z USA, a kupowałem już np. PSP i DS'a, na paczce była podana wartość rzeczywista - $200 ;) Kuriera nie biorę, bo nie ma sensu, pocztą dostaję w 3-4 dni, ostatnio kupiłem headseta do PS3 na eBayu we wtorek i w piątek już był u mnie.
Z Amazona.com nie wysyłają takich rzeczy pocztą, tylko kurier.

Mefisto

#499 Post autor: Mefisto » ndz wrz 25, 2011 19:41 pm

Templar pisze:Kuriera nie biorę, bo nie ma sensu, pocztą dostaję w 3-4 dni
To bardzo ciekawa bzdura, albo masz znajomości w tej poczcie, bo tyle to idą czasem i priorytety z kraju do kraju. Z reguły na paczkę/list/whatever z US bez żadnych priorytetów czeka się przynajmniej 10 dni.

Templar

#500 Post autor: Templar » ndz wrz 25, 2011 19:55 pm

Mefisto pisze:To bardzo ciekawa bzdura, albo masz znajomości w tej poczcie, bo tyle to idą czasem i priorytety z kraju do kraju. Z reguły na paczkę/list/whatever z US bez żadnych priorytetów czeka się przynajmniej 10 dni.
Nie mam żadnych znajomych na poczcie, to chyba wasze urzędy pocztowe jakoś lipnie działają, jak kilka razy brałem z ubezpieczeniem i przy okazji możliwością śledzenia przesyłki to było widać, że z lotniska idzie od razu na moją pocztę (Warszawa 1) i jeszcze tego samego dnia dostarczają. A 10 dni to ja czekam na przesyłki z Hong Kongu albo z Ameryki Łacińskiej ;)

Mefisto

#501 Post autor: Mefisto » ndz wrz 25, 2011 19:58 pm

To se mogłeś brać z ubezpieczeniem, ale nie wmówisz mi, że na zwykłą przesyłkę ze stanów czekasz raptem 4 dni i to wcale nie zależy od lipności jakichkolwiek urzędów pocztowych.

Templar

#502 Post autor: Templar » ndz wrz 25, 2011 20:05 pm

Mefisto pisze:To se mogłeś brać z ubezpieczeniem, ale nie wmówisz mi, że na zwykłą przesyłkę ze stanów czekasz raptem 4 dni i to wcale nie zależy od lipności jakichkolwiek urzędów pocztowych.
Ostatnio brałem Priority Mail International, słuchawki kupione na eBayu we wtorek ok. 16, w piątek o 7 rano były u mnie. Do jakichś mniejszych rzeczy i mniej wartościowych biorę zwykłe First-Class Mail International Package i na nie czekam maksymalnie 5 dni.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#503 Post autor: Bucholc Krok » ndz wrz 25, 2011 20:31 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Jedno jest pewne, przesyłki wysyłane kurierem mają zdecydowanie większą szansę na to, że zainteresuje się nimi UC.
Radzę unikać FedExa. Mają (mieli) swoją agencję celną i kroją jak leci od linijki. Na dodatek przesyłaja listy, na które trzeba odpowiadać, co skutecznie opóźnia dojście paczki.
Mefisto pisze:
Templar pisze:Kuriera nie biorę, bo nie ma sensu, pocztą dostaję w 3-4 dni
To bardzo ciekawa bzdura, albo masz znajomości w tej poczcie, bo tyle to idą czasem i priorytety z kraju do kraju. Z reguły na paczkę/list/whatever z US bez żadnych priorytetów czeka się przynajmniej 10 dni.
Mnie się zdarzało dostawać paczki z USA i z Japonii po 4 dniach. Najczęściej jednak to 6-7. I zwykłym airmailem idą.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Mefisto

#504 Post autor: Mefisto » pn wrz 26, 2011 02:23 am

Templar pisze:Ostatnio brałem Priority Mail International, słuchawki kupione na eBayu we wtorek ok. 16, w piątek o 7 rano były u mnie. Do jakichś mniejszych rzeczy i mniej wartościowych biorę zwykłe First-Class Mail International Package i na nie czekam maksymalnie 5 dni.
Przecież nie mówię o priorytetach, tylko o zwykłych przesyłkach!

Templar

#505 Post autor: Templar » pn wrz 26, 2011 02:36 am

Mefisto pisze:Przecież nie mówię o priorytetach, tylko o zwykłych przesyłkach!
First-Class Mail International Package to zwykłe i jak wspomniałem maksimum 5 dni, nigdy jeszcze nie czekałem 10 dni, tak samo jak na priorytet krajowy, zawsze następnego dnia, lub w przypadku wysyłki wieczorem to 2 dni później i nawet w przeciwieństwie do kuriera (no chyba, że się kupi dodatkową opcję) dostarczają mi też w soboty.

Mefisto

#506 Post autor: Mefisto » pn wrz 26, 2011 21:03 pm

No to masz szczęście i tyle :P

Wraith
Szofer w RCP

#507 Post autor: Wraith » ndz gru 11, 2011 03:19 am

Jako, że w poniedziałek Intrada prawdopodobnie wyda Star Trek IV (YEAH!), zachorowałem na części II i III. Myślałem, czy nie zamówić ich właśnie u Intrady. Jakie macie z nimi doświadczenia?

BTW - jak dokładnie jest z tym cłem i VAT-em. Od jakiej kwoty należy się spodziewać dodatkowych wydatków? Lepiej zamówić 3 albumy, czy raczej pojedynczo?

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#508 Post autor: muaddib_dw » ndz gru 11, 2011 11:28 am

Intrada, SAE, Moviemusic, LaLa zaniżają kwoty śmiało możesz nawet 5 albumów zamówić. Z intrady najszybciej dostałem po 5 dniach z japoni po 4, średnia z USA to 7-10 dni. Varese pisze rzeczywistą wartość. Kolesie z ebay różnie jeśli do nich napiszesz by zaniżyli to tak zrobią. Z Amazonem.com nie mam doświadczeń.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#509 Post autor: Bucholc Krok » czw gru 15, 2011 09:15 am

Wraith pisze:BTW - jak dokładnie jest z tym cłem i VAT-em. Od jakiej kwoty należy się spodziewać dodatkowych wydatków? Lepiej zamówić 3 albumy, czy raczej pojedynczo?
Pojedynczo nie ma sensu. U mnie 3 spokojnie przechodzą. Z Varese przechodzi paczka za ok. 100$. Oczywiście wszystko zależy od Urzędu Celnego, pod który się podlega. :)
muaddib_dw pisze:Z Amazonem.com nie mam doświadczeń.
Aptekarze. :roll:
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#510 Post autor: Arthur » pn gru 19, 2011 22:28 pm

Odkryłem stronkę gdzie można znaleźć sporo dobrego stuffu po okazyjnych cenach, nawet Althazan mi mignął: http://www.filmscoremonthly.com/board/t ... ?forumID=2
Znacie jeszcze jakieś takie miejsca?
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

ODPOWIEDZ