THOMAS NEWMAN - 007 SKYFALL (2012) / ROCZNICA BOND-50

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: ? - BOND 23 (2012) / NEWSY Z PRODUKCJI

#61 Post autor: Mystery » śr sie 24, 2011 13:42 pm

Bond i Murray Gold, to było by niewątpliwie coś, tylko pomarzyć, bo było by to niemal jak angaż Williamsa w Star Treku :wink:

Mefisto

#62 Post autor: Mefisto » śr sie 24, 2011 18:20 pm

Koper pisze:bo jakbym był fanem, to bym się denerwował, że jakiś Newman może plumkać w tym. ;)
Naprawdę nie wiem co wy macie z tym plumkaniem - od plumkania to Desplat jest. To, źe Newman nie używa na co dzień wybuchów orkiestry, to nie znaczy zaraz, że plumka.
Z kolei Wawrzek narzeka na Goldeneye, a to całkiem przyzwoita ścieżka jest, z jedną z najlepszych piosenek w całej serii, dobrym action scorem, które spokojnie dorównuje Barry'emu, a co ważniejsze: pasuje to wszystko do filmu. I jak Newmana zatrudnią też będzie pasować.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#63 Post autor: Adam » śr sie 24, 2011 18:21 pm

Mefisto pisze:Z kolei Wawrzek narzeka na Goldeneye, a to całkiem przyzwoita ścieżka jest, z jedną z najlepszych piosenek w całej serii, dobrym action scorem, które spokojnie dorównuje Barry'emu, a co ważniejsze: pasuje to wszystko do filmu..
amen. a wszystko przez to że źle i niekompletnie wydana. a tematy liryczne ma takie których Barry by się nie powstydził!
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#64 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 27, 2011 14:06 pm

Nie Amen. Piosenka rzeczywiście jest świetna, ale sam score, już mi mniej do filmu pasuje. A szczególnie na płycie wywołuje spore zaskoczenie i zdziwienie swoim nietypowym brzmieniem. Ja nie mam nic przeciwko muzycznym eksperymentom, ale mimo wszystko taka muzyka mi jakoś do Bonda średnio pasuje.

Najwyraźniej będę musiał sobie odświeżyć tę płytę, to może zmienię zdanie. Chociaż i tak jeżeli chodzi o Bondy to najczęściej słucham "Tomorrow Never Dies" i "A View to a Kill".
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#65 Post autor: Adam » sob sie 27, 2011 16:15 pm

Wawrzyniec pisze:Nie Amen. Piosenka rzeczywiście jest świetna, ale sam score, już mi mniej do filmu pasuje. A szczególnie na płycie wywołuje spore zaskoczenie i zdziwienie swoim nietypowym brzmieniem. Ja nie mam nic przeciwko muzycznym eksperymentom, ale mimo wszystko taka muzyka mi jakoś do Bonda średnio pasuje..
to mam prośbę - znajdź mi w bondach drugi tego typu wysokiej klasy liryczny kawałek jak We Share The Same Passion.
Drugi taki dynamiczny kawałek akcji jak Run Shot And Jump (jak to działa w filmie gdy Bond biega po antenie, wszystko idealnie dopassowane!) czy Ladies First czy drugi (nieużyty z głupoty producentów) kawałek jak A Pleasant Drive In St Petersburg. nawet końcowa piosenka autorstwa i w wykonaniu Serry to klasa światowa. Goldeneye to bond nowej, pokomunistycznej ery. I taki jest też score. Serra dostał angaż TYLKO dlatego, że Barry po pół roku namawiania sie nie dał namówić, a Brokolowa w między czasie zakochała się w Leonie (scorze i filmie) i kazała mu w bondzie zrobić podobną muzę. Co słychać bo w Goldeneye są żywcem przeklejone fragmenty z Leona i mi to nie przeszkadza bynajmniej. Serra bardzo ceni ten score. Barry też cenił, kilkakrotnie powiedział że ciekawy eksperymentalny score. Zwróćmy też uwagę że troszkę wyprzedził on swoją epokę, dlatego też był trudno akceptowalny - rcp wówczas raczkowała, a w kinie mieliśmy zmierzch symfoników. Goldsmith wtedy pisał swoje ostatnie symfoniczne wielkie prace. Williams w zasadzie też. Na konferencji prasowej na 1 FMF ostro Serre pytałem o tego bonda, zadałem mu z 6 pytań, wyczerpująco i ze szczegółami odpowiadał, co mu bardzo pochlebiło, był rozmowny i podziękował że ten album jako pierwszy dałem do podpisu. Pomijam już to, że na żadnym filmie ani płycie tak nie zarobił jak na goldeneye.
NO CD = NO SALE

Mefisto

#66 Post autor: Mefisto » sob sie 27, 2011 19:45 pm

No, w końcu pierwszy post Adama w temacie, który ma sens :P

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#67 Post autor: bladerunner22 » sob sie 27, 2011 19:47 pm

Mefisto pisze:No, w końcu pierwszy post Adama w temacie, który ma sens :P
szkoda, że twój nie podzielił tego samego losu..
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Mefisto

#68 Post autor: Mefisto » sob sie 27, 2011 19:49 pm

znalazł się wujek cięta riposta :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#69 Post autor: Wawrzyniec » ndz sie 28, 2011 03:39 am

Mefisto pisze:No, w końcu pierwszy post Adama w temacie, który ma sens :P
Chodzi Tobie o ten konkretny temat, czy tak ogólnie o całe forum? :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#70 Post autor: Adam » pn sie 29, 2011 10:19 am

czoug pisze:
Arnold napisał do Bonda najlepszą ścieżkę akcji Ever, czyli Quantum of Solace
Święte słowa. Po 1 odsłuchu pobiegłem już zakupić płytkę, a plakacik dumnie wisi na ścianie
jak wchodzi perkusja w Pursuit At Port Prince to popuszczam 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#71 Post autor: Bucholc Krok » pn sie 29, 2011 11:58 am

Ty to akurat bać się nie musisz, ale co z innymi? :D
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#72 Post autor: Adam » pn sie 29, 2011 12:05 pm

nieopisany geniusz.. tylko Arnold i Powell potrafią w taki doskonały sposób używać trąbek i tych wszystkich trąbko-puzono-brzmiących instrumentów dętych w swoich scorach.. dlatego Arnolda może zastąpić ewentualnie tylko Powell!! Nikt nie ma takiej zadziorności i pazura w tym brzmieniu jak oni.. Jak sobie wyobraże w bondzie kawałek "Bull Run" Powella gdzie te zadziorne trąbki grają zamiast tego co w oryginale, tylko kilka taktów bond theme to odpływam 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#73 Post autor: DanielosVK » pn sie 29, 2011 12:18 pm

Tak się zastanawiam, że Shore to w sumie action score potrafi pisać zajebisty. :D
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#74 Post autor: bladerunner22 » pn sie 29, 2011 12:19 pm

Adam Krysiński pisze:nieopisany geniusz.. tylko Arnold i Powell potrafią w taki doskonały sposób używać trąbek i tych wszystkich trąbko-puzono-brzmiących instrumentów dętych w swoich scorach.. dlatego Arnolda może zastąpić ewentualnie tylko Powell!! Nikt nie ma takiej zadziorności i pazura w tym brzmieniu jak oni.. Jak sobie wyobraże w bondzie kawałek "Bull Run" Powella gdzie te zadziorne trąbki grają zamiast tego co w oryginale, tylko kilka taktów bond theme to odpływam 8)
PFF wczoraj przypadkiem wróciłem do Knight and Day, i muszę przyznać, że faktycznie to jeden z lepszych Powellów, nie geniusz, ale dobry score po prostu, lekki, przyjemny( Running from Roy, Hostage) , a do tego utwory akcji bardzo dobre, oprócz Bull Run, również choćby Trouble on I-93. Nie doceniłem go, cholera. No ..
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#75 Post autor: Adam » pn sie 29, 2011 12:21 pm

to był tylko przykład.. weźmy te same zabiegi w Ms/Mrs Smith, Bourne 3, Kurczakach, Hankoku...
NO CD = NO SALE

Zablokowany