CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#586 Post autor: DanielosVK » czw sie 04, 2011 23:14 pm

Scanners
SPOILERY

Film dosyć dziwaczny. Przede wszystkim szukałem w nim jakiejś głębii, albo przekazu, ale na razie wszystkie teorie wydają mi się naciągane. Cronenberg znów pokazuje jakiś eksperyment naukowy, tym razem jest to lek z założenia uspokajający, a za sprawą skutków ubocznych tworzący ludzi-telepatów. Reżyser bawi się w analizowanie psychiki telepaty, ale zastanawiam się, jak się to odnosi do rzeczywistości, w której telepatia wszak chyba nie istnieje. Zastanawiałem się, co poszczególne elementy fabuły mogą symbolizować, ale nie potrafię dojść do żadnych sensownych i spójnych wniosków. Myślałem, żeby rzucić to w diabły, ale mam dziwne przekonanie, że w tym jakieś drugie dno tkwi i ciągle mi to po głowie chodzi. :) Muszę się nad tym jeszcze zastanowić.

Niemniej fabuła naprawdę trzymała w napięciu i mnie wciągnęła, za to scena wybuchu głowy oraz finał to prawdziwy majstersztyk. Było co prawda jedno dziwactwo, które można uznać za niedorzeczne - połączenie się z komputerem poprzez telefon w budce telefonicznej wydaje się nieco naciągane.

Aktorstwo nieco zawodzi. Ironside jest świetny, reszta jest raczej po prostu poprawna, ale za to Lack odgrywający główną rolę był strasznie, ale to strasznie drewniany. Mimo intrygującego, przenikliwego wzroku. Plus za O'Neill, która była po prostu bardzo... ładna. :D

Muzyka Shore'a wypada w filmie rewelacyjnie. Mocno eksperymentalna, dodaje obrazowi jeszcze więcej dziwaczności, a motyw główny, szczególnie po genialnej scenie finałowej, mocno pozostaje w pamięci. Od wczoraj ciągle mi po głowie chodzi. Jak gdyby kompozytor doskonale wczuł się w umysł telepaty.

Mówiąc ogólnie, film wywarł na mnie duże wrażenie. Na tyle duże, że nie potrafię przestać o nim myśleć i szukać w nim jakichś metafor. :D Ale broni się również dobrym, wciągającym scenariuszem, no i przede wszystkim bardzo specyficznym klimatem.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#587 Post autor: Koper » pt sie 05, 2011 19:10 pm

Marek Łach pisze:Dla mnie ważne, że ci filmowcy wciąż szukają czegoś nowego od strony formalnej - można dyskutować, czy efekty są udane (imho jest coraz lepiej, przynajmniej w horrorach), ale przynajmniej nie stoimy w miejscu. Jakoś mnie zupełnie nie ciągnie do tych klasycznie nudnych Sierocińców czy Oczu Julii...
No, sorry, ale akurat "Insidious" to kina do przodu nie popchnął, nawet wrzuceniem do strony realizacyjnej ujęć w stylu mockumentary. :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#588 Post autor: DanielosVK » sob sie 06, 2011 02:22 am

Videodrome
SPOILERY

Każdy kolejny film Cronenberga jest co raz dziwniejszy. Ten zaś jest chyba najlepszy z tych, które widziałem. Panuje w nim naprawdę niesamowity klimat, a z minuty na minutę co raz bardziej pogłębia się psychodeliczny, chory wręcz nastrój. Wśród różnych halucynacji, dziwnych wizji, scen cielesnych i przemocy kryje się z resztą przekaz, który jest dziś tak samo aktualny jak w tamtych czasach, a nawet bardziej. Film opowiada mianowicie w bardzo szczególny i osobliwy sposób o manipulacji telewizją, tutaj osiągającą wręcz chory wymiar. Momentu wkładania sobie kasety do brzucha lub zrastania się pistoletu z dłonią to na pewno nie zapomnę. ;)

Aktorstwo stoi na wysokim poziomie, Woods zagrał bardzo przekonująco i szczerze. Muzyka Shore'a jest zaś najsłabsza z tych trzech. Pomijając jej słuchalność na płycie, w filmie radzi sobie bardzo przyzwoicie, ale nie wnosi tyle, ile w The Brood lub Scanners. Jej zadanie polega raczej na wypełnianiu tła różnymi dźwiękami, jeszcze bardziej podkreślającymi specyficzny klimat filmu, ale nie wybijającymi się ponad obraz. Nie rozumiem jednak opinii mieszających tę muzykę z błotem - sądzę, że taka muzyka była dla tego filmu najlepsza.

Mój szacunek dla Cronenberga po tym filmie jeszcze bardziej urósł. "Videodrome" to, póki co, najlepszy jego film, jaki ujrzałem, dla mnie praktycznie pozbawiony jakichkolwiek wad. Wielu osobom może się z pewnością nie spodobać, bo to film raczej ciężkostrawny, ale ja właśnie takie uwielbiam. Jak dalej tak pójdzie, to Cronenberg wciągnie mnie na dobre. :)
Fe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#589 Post autor: Bucholc Krok » sob sie 06, 2011 11:39 am

DanielosVK pisze:Muzyka Shore'a jest zaś najsłabsza z tych trzech. Pomijając jej słuchalność na płycie, w filmie radzi sobie bardzo przyzwoicie, ale nie wnosi tyle, ile w The Brood lub Scanners. Jej zadanie polega raczej na wypełnianiu tła różnymi dźwiękami, jeszcze bardziej podkreślającymi specyficzny klimat filmu, ale nie wybijającymi się ponad obraz. Nie rozumiem jednak opinii mieszających tę muzykę z błotem - sądzę, że taka muzyka była dla tego filmu najlepsza.
Muzyka słaba? A Townson chce to wydać w klubie. :D
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#590 Post autor: Koper » sob sie 06, 2011 12:33 pm

Słaba? Słuchać to się tego nie da. Kocia muzyka na syntezatorach. :D

Przyznam, ze oglądałem ten film daaawno temu i nie za bardzo powinienem się wdawać w polemikę, ale pamiętam, że muzyka to mnie momentami zwyczajnie irytowała w nim. Czy dziś oceniłbym ją tak samo, jeśli o działanie w obrazie chodzi, trudno mi powiedzieć.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#591 Post autor: Adam » sob sie 06, 2011 14:15 pm

Bucholc Krok pisze:Muzyka słaba? A Townson chce to wydać w klubie. :D
skąd to info?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#592 Post autor: DanielosVK » sob sie 06, 2011 14:44 pm

Bucholc pisze:Muzyka słaba? A Townson chce to wydać w klubie.
Nie powiedziałem słaba, powiedziałem, że najsłabsza z trójki Brood-Scanners-Videodrome.
Koper pisze:Przyznam, ze oglądałem ten film daaawno temu i nie za bardzo powinienem się wdawać w polemikę, ale pamiętam, że muzyka to mnie momentami zwyczajnie irytowała w nim. Czy dziś oceniłbym ją tak samo, jeśli o działanie w obrazie chodzi, trudno mi powiedzieć.
Nie wiem czemu, wg mnie to nie wybijała się aż tak bardzo, by mogła zacząć irytować. Jedynie scena końcowa i kilkunutowa przygrywka na syntezator od czasu do czasu się wybijały, ale mnie one wcale nie irytowały.

A że na płycie to żadna przyjemność to inna sprawa - ale pochwalę się, że potrafię przesłuchać cały album bez bólu głowy. :D
Fe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#593 Post autor: Bucholc Krok » sob sie 06, 2011 14:48 pm

Adam Krysiński pisze:skąd to info?
Analizuję nową politykę firmy. ;)
DanielosVK pisze:Nie powiedziałem słaba, powiedziałem, że najsłabsza z trójki Brood-Scanners-Videodrome.
(..)
A że na płycie to żadna przyjemność to inna sprawa
No to się zdecyduj, słaba czy nie? :P
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#594 Post autor: DanielosVK » sob sie 06, 2011 14:51 pm

W filmie dobra, na płycie... ciężkostrawna, rzekłbym. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#595 Post autor: Bucholc Krok » sob sie 06, 2011 14:59 pm

Czyli słaba. Dziękuję. :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#596 Post autor: DanielosVK » sob sie 06, 2011 15:00 pm

Idąc tym tropem, 90% muzyki Shore'a jest słabe, bo za lekka to ona nie jest. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#597 Post autor: Bucholc Krok » sob sie 06, 2011 15:09 pm

I tylko dlatego, że nie jest lekka to jest słaba? :)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#598 Post autor: DanielosVK » sob sie 06, 2011 15:17 pm

No to ja się Ciebie pytam, bo jak napisałem, że ciężkostrawna, to napisałeś, że słaba. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#599 Post autor: Koper » sob sie 06, 2011 16:08 pm

widzę po komencie, że 6 lat temu mi się bardzo nie podobała :D

http://www.filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=150

na płycie nie da się słuchać, w filmie kiepsko IMHO, takie tam eksperymenty z dźwiękami.

ogólnie rzecz ujmując: słaba jest, Bucholc, daj sobie spokój z tym. :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#600 Post autor: DanielosVK » sob sie 06, 2011 16:14 pm

Koniec offtopa, to dział o filmach. :P
Fe.

ODPOWIEDZ