Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Alexandre Desplat

#811 Post autor: Tomek » wt gru 10, 2013 22:05 pm

Dobór Ligetiego na początku ożywczy (ale było to też w tym trailerze z comic-conu, który wyciekł do sieci) w kontekście "ilustracji trailerowych" ;-) . Ogólnie mile to łechce, teaser spełnia swoje zadanie, choć zastanawiam się jak będzie wytłumaczone pochodzenie Gojiry, przy tej całej realistycznej konwencji. Z kosmosu znowu?

No a co do Desplata, to aż wypada, aby to nagrał z LSO. Pytanie tylko czy będzie potrafił wykorzystać potencjał tego składu na film o takiej skali? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#812 Post autor: Michał Turkowski » wt gru 10, 2013 22:15 pm

Tomek pisze:Dobór Ligetiego na początku ożywczy (ale było to też w tym trailerze z comic-conu, który wyciekł do sieci) w kontekście "ilustracji trailerowych" ;-) . Ogólnie mile to łechce, teaser spełnia swoje zadanie, choć zastanawiam się jak będzie wytłumaczone pochodzenie Gojiry, przy tej całej realistycznej konwencji. Z kosmosu znowu?

No a co do Desplata, to aż wypada, aby to nagrał z LSO. Pytanie tylko czy będzie potrafił wykorzystać potencjał tego składu na film o takiej skali? :)
Trailer robi wrażenie, wizualnie będzie to z pewnością tip-top :D

Nic jednak jak do tej pory nie wiemy o fabule, ten trailer to tylko taka mała klimatyczna zajawka, Króla też mało widać, ale klimat jest, no i skupia się to mocno na tych bohaterach, zobaczymy, jestem dobrej myśli :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#813 Post autor: Koper » czw gru 12, 2013 17:07 pm

żeby tylko potem nie było
"Miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze" :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#814 Post autor: Wawrzyniec » pt gru 13, 2013 00:51 am

Widziałem wszak sporo filmów z Godzillą, co jednak nie zmienia faktu, że ten potwór to nie moja bajka i tak też trailer mnie nie poraził. Ale nie zamierzam tutaj marudzić, krytykować i zachowywać się jak dorosły, który wprosił na dziecięce przyjęcie i zaczyna narzekać na menu.
Ja mogę uwierzyć, że dla wielbicieli Króla Potworów to może być nie lada gratka i wielkie przeżycie. Do tego jeszcze dochodzi ten score od Desplata, który nie tylko budzi ciekawość, ale też pobudza pozytywnie wyobraźnię.
A w ogóle zbliżają się święta i trzeba być życzliwym. Dlatego też życzę chłopakom, aby ten film w pełni spełnił ich oczekiwania, zarówno filmowo jak i muzycznie! :D I po części też zazdroszczę, że mają taki projekt, którego mogą wyczekiwać z takim podekscytowaniem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#815 Post autor: Marek Łach » czw gru 19, 2013 12:51 pm

hp_gof w październiku wspominał, że ma być film dokumentalny o Desplacie, ale wtedy nie było chyba jeszcze szczegółów. Za stroną prelight.com:
Alexandre Desplat chose to write for the movie industry so he could bring together his two passions: music and cinema.

Within a little more than twenty years, he composed the music of more than seventy feature films.
Beyond his creations for the cinema, we will discover throughout this documentary, a generous composer, whose renown does not stop to grow.

Interviews : Roman Polanski, Florent Emilio Siri, Jacques Audiard, Jérôme Salle, Traffic Quintet, Wes Anderson, David Fincher, Chris Weitz, Peter Weber...

013, 52 minutes. 16.9 diffusion (coming soon) : Orange Cinéma Séries

The Curious Case of Benjamin Button - David Fincher (2008)
Harry Potter and the Deathly Hallows - David Yates (2000)
The Ghost Writer - Roman Polanski (2000)
The King's Speech - Tom Hooper (2000)
Rust and Bone - Jacques Audiard (2012)

hp_gof

#816 Post autor: hp_gof » czw gru 19, 2013 22:29 pm

Były już te szczegóły, które podałeś ;) Na razie nic nowego się nie pojawiło. :P Czekamy na okładkę!

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#817 Post autor: Adam » czw gru 19, 2013 22:31 pm

tylko o tych paru w/w filmach będą gadać? bez jaj...
#FUCKVINYL

hp_gof

#818 Post autor: hp_gof » pt gru 20, 2013 14:10 pm

Ja pierdzielę, znowu zmieniają datę premiery GBH, ale tym razem na wcześniejszą - 28 marca :mrgreen: http://www.imperial-cinepix.com.pl/prod ... PEST-HOTEL
Z tytułem na szczęście nie kombinują ;) Usuwają tylko "the" :)
Tymczasem drugi zwiastun filmu z nowym kawałkiem Desplata: http://www.youtube.com/watch?v=mXRztrOK47I

Plus gratis zamieszczam polski plakat Philomeny - fatalny tytuł, fatalny plakat, ale czego się spodziewać po Best Film? :roll: Mam nadzieję, że to tylko taki teaserowy i zrobią przed premeirą coś lepszego...
Obrazek

Templar

#819 Post autor: Templar » pt gru 20, 2013 15:49 pm

hp_gof pisze:Ja pierdzielę, znowu zmieniają datę premiery GBH, ale tym razem na wcześniejszą - 28 marca :mrgreen: http://www.imperial-cinepix.com.pl/prod ... PEST-HOTEL
No mam nadzieję, że nic się nie zmieni, bo tak to z chęcią wybiorę się do kina i dam im zarobić :P

hp_gof

#820 Post autor: hp_gof » sob gru 21, 2013 15:08 pm

Tego wywiadu chyba nie było, choć stary:
http://www.hitfix.com/in-contention/ale ... -success/1
I to, też o Philomenie głównie:
http://www.awardsdaily.com/blog/alexand ... philomena/

hp_gof

#821 Post autor: hp_gof » ndz gru 22, 2013 11:52 am

Moi drodzy, kolejny news, Olo piszę muzykę do kolejnej animacji: The Little Prince :mrgreen: Ciągle go tworzą, więc trudno w tej chwili powiedzieć czy wejdzie do kin w 2014 czy 2015. Ciekawy projekt - raz że animacja (Olo świetnie sobie z nimi radzi), dwa że to klasyka (w dodatku francuska!) i tematyka iście plumkająca :) Cudo!
http://www.a-company-film.com/FilmDetai ... _Film=2792
Przypominam też, że Stephen Frears kręci kolejny film, tym razem o Lance Armstrongu, ale nie wiem czy zdąży do końca 2014, czy to będzie już 2015 :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#822 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 22, 2013 12:04 pm

Nie wiedziałem, że kręcą "Małego Księcia"? :shock: W sumie może powstać albo coś wielkiego, albo totalnie zatracą wielki potencjał. Naturalnie taki projekt to wielkie pole do plumkającego popisu. Chociaż ja osobiście gdybym sam brał się za adaptację dzieła Antoine De Saint-Exupery to bym poszedł w elektronikę, coś a la M83. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#823 Post autor: Koper » ndz gru 22, 2013 12:08 pm

O, Boże. Desplat i Mały Książe. Temat księcia: plumkanie na fortepianie. Temat róży: plumkanie na fortepianie. Temat planety: plumkanie na fortepianie wzbogacone kilkoma elektronicznymi dźwiękami... ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#824 Post autor: hp_gof » ndz gru 22, 2013 12:19 pm

Reżyserem jest gościu od Kung Fu Pandy. Obsada jest zacna: James Franco, Rachel McAdams, Paul Giamatti, Marion Cotillard, Jeff Bridges, Benicio Del Toro... produkcja amerykańska. Budżet chyba coś koło 80 milionów. Przy sięganiu po klasyka zawsze jest ryzyko, że się coś schrzani, ale nie ukrywajmy, że powyższe informacje robią wrażenie i napawają nadzieją ;)
Koper, jeszcze się ŹDZIWISZ! Desplat w animacjach wspina się na wyżyny swoich możliwości :mrgreen: Jak widać rok przerwy nie oznacza braku projektów na przyszłość ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#825 Post autor: Koper » ndz gru 22, 2013 18:03 pm

hp_gof pisze:Reżyserem jest gościu od Kung Fu Pandy.
O, jeszcze lepiej... :roll:
To Mały Książe też zostanie białym, czarnym i Azjatą jednocześnie? :mrgreen:
hp_gof pisze:Koper, jeszcze się ŹDZIWISZ!
Dziwisz to taki biskup, ale co to Ździwisz, to nie wiem. ;)

ODPOWIEDZ