Ennio Morricone

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Ennio Morricone

#421 Post autor: Kaonashi » pt maja 31, 2013 00:03 am

Kaonashi pisze:Dzisiaj na TVP Kultura o 22:15 lecą Ptaki i Ptaszyska (Uccellacci e uccellini). Trzeba zobaczyć :)
Obejrzane. Jutro skrobnę coś więcej, ale muszę przyznać że oryginalność tego filmu stoi na bardzo wysokim poziomie. A titlesy megakult :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#422 Post autor: Koper » ndz cze 02, 2013 14:31 pm

Marek Łach pisze:Obrazek

Najnowszy Ennio - jeśli wierzyć Southallowi, to jest to jakiś sequel poprzedniego Come un delfino (bez powtórek starego materiału). Ładna praca, nie ma może zapadających w pamięć tematów, ale bardzo podoba mi się to, że praktycznie każda sekunda na albumie jest melodyjna - wszystko uroczo płynie w klimacie eleganckiej, nastrojowej i kojącej liryki. Nie jest to też taka hiperekspresyjna staroświecka liryka, jak to Ennio ma w zwyczaju, ale coś bardziej stonowanego - poruszającego za sprawą harmonii, a nie wybuchów emocji. Wszystko ma też tę cudowną morriconowską przejrzystość, na którą składa się świetnie wyeksponowana rola poszczególnych instrumentów i ich interakcje. "D'Amore una Storia" to wprawdzie krzyżówka pomysłów z "Misji" i "Chi mai", ale całość zasadniczo nie popada w rejony plagiatowania a la Horner. "Sole e Sabbia", klasycznie morriconowskie, jest po prostu śliczne (ten róg!). Do odsłuchania od paru dni na spotify.
Sympatyczny score, choć nieszczególnie oryginalny, no ale kto by tego dziś jeszcze od Ennio oczekiwał. Właściwie Marek dość dobrze go opisał i nie pozostało mi nic do dodania. Poziom zbliżony do pierwszego "Come un delfino", może momentami nawet odrobinę ciekawsze, choć generalnie główną zaletą jest to stonowanie i melodyjność. Dla wielu kompozytorów tego typu album pewnie byłby powodem do dumy, dla Ennio to przeciętniaczek, o którym, w obliczu znakomitych OSTów, które stworzył wcześniej, pewnie niewielu za czas jakiś będzie pamiętać. Jednak jakby nie patrzeć to już trzeci bardzo solidny album tego roku od Morricone. Cóż, ewidentnie mistrzu zamarzył o Filmmuzie dla najlepszego kompozytora. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#423 Post autor: Kaonashi » czw cze 13, 2013 11:04 am

Fragment koncertu z grudnia.
http://www.youtube.com/watch?v=f6lO-v_H-E8
Dalej świetnie się trzyma :) Jak dobrze pójdzie to do setki będzie tak dyrygował :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#424 Post autor: Koper » czw cze 13, 2013 16:31 pm

Wiadomo jaki był program koncertu? Ciekawym czy standard czy coś nowego dorzucił...

EDIT:

Tu chyba całość: http://www.youtube.com/watch?v=__1HewyZfj8
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#425 Post autor: Mystery » wt lip 09, 2013 13:45 pm

"The Best Offer/La migliore offerta/Koneser" wygrywa Włoskie Oscary, statuetka za najlepszą muzykę naturalnie trafiła też do Morricone, a była to jego 9 wygrana. Sam film ponoć fantastyczny, polska premiera 2 sierpnia, jest też na necie, ale po włosku i polskich napisów jeszcze chyba nie ma.
http://www.hollywoodreporter.com/news/t ... top-569318
http://www.filmweb.pl/awards/David+di+Donatello/2013

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#426 Post autor: Kaonashi » wt lip 09, 2013 13:53 pm

Tymczasem Enniowi dochodzi w tym roku kolejna "Sahara" :wink:
http://www.imdb.com/title/tt2239876/

Na Leningrad nie ma co liczyć. Ten film powstaje od x lat i pewnie będzie powstawał przez następne x.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#427 Post autor: Koper » wt lip 09, 2013 19:04 pm

Tych projektów przypisanych do Morricone to pełno i co chwila się zmieniają. Niemniej póki co spośród kompozytorów najbardziej solidny, najrówniejszy i wciąż mocno zapracowany. Niech młodzież patrzy i się uczy.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#428 Post autor: bladerunner22 » wt lip 09, 2013 19:39 pm

Koper pisze:Tych projektów przypisanych do Morricone to pełno i co chwila się zmieniają. Niemniej póki co spośród kompozytorów najbardziej solidny, najrówniejszy i wciąż mocno zapracowany. Niech młodzież patrzy i się uczy.
czyli leje wodę i dostaje od Ciebie za to '' 4'' jak Come un Delfino ? :P .

tak całkiem serio Koper ja się z Tobą zgadzam Ennio , wciąż solidny jest na tle Djawadiowego i Tylerowego chłamu, ale bez ikry bożej już , porównajmy sobie parę ostatnich prac choćby J.W a Ennio to je dzieli przepaść mimo, że są w takim samym niemalże wieku :) .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#429 Post autor: Koper » wt lip 09, 2013 20:07 pm

bladerunner22 pisze:tak całkiem serio Koper ja się z Tobą zgadzam Ennio , wciąż solidny jest na tle Djawadiowego i Tylerowego chłamu, ale bez ikry bożej już , porównajmy sobie parę ostatnich prac choćby J.W a Ennio to je dzieli przepaść mimo, że są w takim samym niemalże wieku :) .
Buahaha, na czyją korzyść? :D Porównajmy sobie te nudziarstwo "Lincolna" z tegorocznymi scorami Ennio, to widać, że włoska kuchnia lepiej służy niż amerykańskie hamburgery. :P

Bladu widzę dawno nie failowałeś, ale zacząłeś dodawać komenty pod Mieszkiem i zaczynasz wracać do dawnej żenady. :P

PS: Jasne, że Ennio nie jest już w tej formie jak pisał spaghetti-westerny czy "Misję" ale z Williamsem to żeś przyjebał jak łysy grzywką o kant kuli dosłownie, po prostu czasem lepiej żebyś swoje wypowiedzi skracał o połowę, większa szansa, że faila unikniesz. :P

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#430 Post autor: bladerunner22 » wt lip 09, 2013 20:11 pm

imo Lincoln to piękna muzyka 8).
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#431 Post autor: Kaonashi » ndz lip 28, 2013 19:55 pm

Ostatnio poluję na tę płytkę:

Obrazek

Album, który Ennio nagrał z zespołem Nuova. this is very difficult to listen - interesujące :) Parę dni temu pojawił się na ffshrine. Wnioskując po komentarzach linki działają, ale ja nie mogę tego ściągnąć :evil: A może ktoś już zdążył zassać :?: :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#432 Post autor: Koper » pn lip 29, 2013 16:46 pm

To jest w dziale "Film, Television and Classical Music..."? Bo nie widziałem tego. :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#433 Post autor: Kaonashi » pn lip 29, 2013 17:08 pm

Koper pisze:To jest w dziale "Film, Television and Classical Music..."?
Tak :)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#434 Post autor: kiedyśgrześ » pn lip 29, 2013 19:55 pm

no ja mam… oczywiście :P jak coś nie pójdzie z tym ściąganiem to się mogę wysilić, ale u mnie nic zaraz :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#435 Post autor: Kaonashi » pn lip 29, 2013 20:33 pm

No lipa. Nie ściąga :(

ODPOWIEDZ