Brian Tyler

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Brian Tyler

#1066 Post autor: Adam » sob paź 12, 2013 10:07 am

8) ważne że jest może w planach bo by nie wpisywał komentu nie wiedząc o imprezie :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1067 Post autor: Paweł Stroiński » sob paź 12, 2013 12:28 pm

Na pewno nie na przyszły rok :) .

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1068 Post autor: Adam » sob paź 12, 2013 12:53 pm

szczęśliwi czasu nie liczą, niech i będzie za 10 lat, byle by był 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1069 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 21:41 pm

żeby nie oftopić w Thorze 2, zwrócę uwagę na kolejny epic fail Wawrzyńca. Nie słyszy tematów u Desplata, teraz nie słyszy też tematu głównego u Brajana....
Wawrzyniec pisze:
Adam pisze:a słyszałeś jakiś score Brajana bez tematu głównego?
Obrazek

OK, muszę się powstrzymać, od hejterskiego komentarza. :P
no ale fakt, takie tytuły z jego dyskografii jak - Battle LA, Brake, Dzieci Diuny, Columbus Circle, Fast Five, Iron Man 3, Standing Up, Expendables, Lazarus Project, Call Of Duty MW3, Far Cry 3, Lego Universe, Devil's Cartel, NFS The Run, AVP2, Annapolis, Eagle Eye czy Partition - wcaaaaaale nie mają tematu przewodniego, żadna z tych płyt takiego tematu nie ma, często charakterystycznego, żaden np pierwszy track z tych płyt to nie jest temat główny i go wcaaaaale nie słychać...

Obrazek

Wawrzyniec, schowaj hejterstwo i trolling tak daleko idący do szuflady i nie kompromituj się. Wystarczy że przez pół roku wszyscy się śmiali, że u Desplata nie słyszałeś tematów....
Ostatnio zmieniony czw paź 17, 2013 21:45 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1070 Post autor: Paweł Stroiński » czw paź 17, 2013 21:45 pm

Zgodzę się jednak z Wawrzyńcem, że bardzo wiele tematów Tylera (poprawiło mu się w zasadzie od Far Cry 3 i Iron Mana 3, z małą przerwą na Battle: LA) jest dość mało wyrazistych, a Modern Warfare 3 to akurat strzał kulą w płot, bo temat Tylera jest gorszy od tematu Zimmera, który jest jednym z najgorszych anthemów ever . :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1071 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 21:47 pm

ale nikt nie pisał że to niby genialne rzeczy jak Star Wars. tylko że on rzuca trollingiem że u niego nie ma w ogóle tematów, no sorry. Czegoś takiego to JA nawet o takich lamach jak Junkie XL czy Heniu Dżakman nie napiszę...

i jak temat z Diuny, Fast Five, Brake czy Expendables nie jest wyrazisty/charakterystyczny, to ja wymiękam....

to jest po prostu kłamliwe na maksa. tym bardziej z ust osoby, która się podnieca każdą kupą ze stajni rcp. no ale tak, tam to są tematy że hej. za to u Brajana nie ma żadnych. Bo u Desplata, że nie ma, to już wiemy.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1072 Post autor: Paweł Stroiński » czw paź 17, 2013 22:53 pm

Oczywiście, jest w tym trolling, ale wskazujący na dość poważny problem, jaki Tyler miał z własną twórczością, a tym jest dość słabe (w czym mnie poprze Wojtek) frazowanie i oparcie na dość banalnym rozwoju melodycznym. Gadałem z paroma wykształconymi kompozytorami w Hollywood i jeden się czepiał tego, że wszystkie jego tematy są oparte na tych samych czterech akordach, co zresztą sam raz sparodiowałem.

I znowu, nie chodzi o to, że tematy Briana są brzydkie (bo nie są), tylko o to, że są słabe, a zapamiętać je się da, jeśli się da (a często nie), to głównie dlatego, że powtarzają się ciągle, a nie dlatego, że są jakieś bardzo fajne pod względem melodyki, bo niestety w 90% nie są.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1073 Post autor: Koper » czw paź 17, 2013 22:57 pm

No właśnie. Co z tego, że są tematy. Bates też pisze tematy, ale ich poziom jest z gatunku "pożal się Boże".
A Brian najbardziej wyraziste swoje tematy jak dla mnie pisał do tych scorów, których Adam nie ceni najbardziej. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1074 Post autor: Paweł Stroiński » czw paź 17, 2013 22:58 pm

Najlepszy temat w karierze Briana Tylera skomponował Jerry Goldsmith w 1982 roku i tyle w temacie :) .

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1075 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:03 pm

tylko że Wy tu znów udowadniacie, że Tyler nie pisze wielce genialnych tematów (łał, odkrycie ameryki). A ja przypominam, że Wawrzek troluje pisząc że u niego nie ma żadnych tematów. Jest chyba subtelna różnica? :)

a najlepszy temat to Further z Far Cry 3. A nie żadne Rambo.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1076 Post autor: Paweł Stroiński » czw paź 17, 2013 23:05 pm

Chyba nie bardzo wiesz, co to jest sarkazm w takim razie. :mrgreen: Czepiając się w trollingowy sposób tematyki Tylera, akurat uderzył w dość bolesny dla Briana punkt.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1077 Post autor: Adam » czw paź 17, 2013 23:09 pm

Brajan płacze po nocach z tego powodu. Lepiej niech Wawrzyniec szykuje pytania na akademie z Tylerem, bo będzie miał okazję je szybciej zadać, niż mu się wydaje 8) I tak, nie za rok.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1078 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 18, 2013 00:57 am

Zostałem wywołany to muszę odpowiedzieć:

1) Jedynie jeden temat Desplata nie pamiętałem, a nie wszystkie. I gdyby Brian pisał takie tematy jak Desplat to nie byłoby problemu.

2) Ja nigdzie nie napisałem, że Brian nie pisze tematów. Pisze, ale są tak niewyraźne, tak nijakie, że i tak się ich nie pamięta. To nie moja wina, że jestem wychowany na kompozytorach, którzy tworzą tematy z prawdziwego zdarzenia. Zresztą to może być temat, a nawet jednonutowy motyw muzycznie byleby był rozpoznawalny. Brian nie ma talentu do pisania wyrazistych, chwytliwych tematów. Mój hejterski komentarz miał być bardziej w stylu:

Kod: Zaznacz cały

a słyszałeś jakiś score Brajana bez tematu głównego?
Hejtersko-trollingowa-odpowiedź:

Kod: Zaznacz cały

a te tematy główne to w ogóle idzie słuchać?
Wiem suchar, dlatego się powstrzymałem. Naturalnie, że pisze on tematy główne, ale są one zazwyczaj mało charakterystyczne i chwytliwe.
Najlepszy temat jaki Brianowi wyszedł, który naprawdę można zapamiętać i potupać nóżką i obrać wór ziemniaków to z "Fast Five". OK, ten z "Iron Mana 3" jest nawet nawet, ale tutaj zgadzam się z opinią Tomka Rokity:
Tomek pisze:Ale pocieszę Wawrzka - score Ramina, szczególnie poza filmem, w którym ginie, to jedna z większych niespodzianek roku. Temat główny zjada swoją coolowością na śniadanie te pierdoły Tylera z IM3
Nawet jeżeli chodzi o chwytliwość to jednak Ramin pisze lepsze tematy od Briana. Przykro mi, sam chciałbym aby Brian pisał lepsze tematy zważywszy, że teraz jest mocno osadzony u Marvela, gdzie superbohaterowie powinni mieć super tematy. Ale to nie jest jego mocną stroną.
Adam pisze:i jak temat z Diuny, Fast Five, Brake czy Expendables nie jest wyrazisty/charakterystyczny, to ja wymiękam....
Temat z "Diuny" to nie był z jakiegoś dawnego serialu S.F.? "Fast Five" wspomniałem. Z "Brake" pamiętam chyba tylko teledysk i czerwony sportowy samochód Briana. "Expendables" i wyrazisty? :? Właśnie od tego score'u chyba zaczęła się moja ostra krytyka, gdyż liczyłem, że dla tych twardzieli na sterydach wymyśli jakiś mega super kozacki czaderski temat, a tu nic nie pamiętam. :? Chyba, że chodzi o ten motyw z "Piły"? :?
Adam pisze:Lepiej niech Wawrzyniec szykuje pytania na akademie z Tylerem, bo będzie miał okazję je szybciej zadać, niż mu się wydaje 8)
Ale ja nie mam żadnych pytań do Briana :? Jedynie mogę mu życzyć, aby pisał lepsze tematy. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#1079 Post autor: Templar » pt paź 18, 2013 01:07 am

Wawrzyniec pisze:Nawet jeżeli chodzi o chwytliwość to jednak Ramin pisze lepsze tematy od Briana.
Ta w szczególności jego temat z Iron Mana :P Raminowi to się tylko GoT i Fright Night udało, nikt normalny żadnych innych tematów nie pamięta, a o Pacific Rim to ja tez już dawno zapomniałem :P

A Tyler to natomiast ma też problem z porządnym wykorzystaniem tematu w całej ścieżce, bo walnie go w jednym albo w dwóch kawałkach na krzyż i tyle go widzieli, a raczej słyszeli :P Gdyby nie "Main Theme" w nazwie utworu to bym nawet nie wiedział, że to temat główny :mrgreen:

I jeszcze do tego, często na jego albumach są dużo lepsze kawałki niż te główne tematy, choćby przykład MW3, albo i też NFS: Run, gdzie Brian odwalił epic faila, bo nie zrobił głównego tematu na bazie Apexu:

http://www.youtube.com/watch?v=qUoPFFnTGKE

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1080 Post autor: Kaonashi » pt paź 18, 2013 03:19 am

Wawrzyniec pisze: Temat z "Diuny" to nie był z jakiegoś dawnego serialu S.F.?
:?:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ