Cóż Jakub Żulczyk już powiedział kiedyś co trzeba: The Bill!
na a co ten biedny Duda ma zrobić, skoro on tych zawodników ułaskawił prawie 10 lat temu i póki co żaden uprawniony (zamocowany konstytucyjnie) organ nie wypowiedział się w tej kwestii, wypowiedziało się natomiast wiele organów, które umocowane nie są, sąd najwyższy coś tam powiedział, trybunał konstytucyjny coś tam powiedział, marszałek sejmu coś tam powiedział, milion ekspertów coś tam powiedziało, Koper się wypowiedziałlis23 pisze: ↑pn lut 05, 2024 08:11 amTeraz Duda twierdzi, że będzie odsyłał do TK każdą ustawę w uchwaleniu której nie brali udziału Kamiński i Wąsik, więc ciekawe, czym to się skończy? Sejm rocznie przegłosowuje ponad 200 ustaw a TK wydaje ok 20 wyroków. Ciekawe też, co TK zrobi z budżetem? Jeśli ogłosi, że został on przyjęty niezgodnie z Konstytucją to co wtedy?
Ostatnio widziałem też sondaż prezydencki i o ile Trzaskowski prowadzi to na drugim miejscu jest ... Morawiecki, więc PIS ma chyba jakieś szanse a wtedy nic się nie zmieni.
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... wejsc.htmlOsobie uprawnionej do renty socjalnej, u której orzeczono niezdolność do samodzielnej egzystencji, będzie przysługiwał specjalny dodatek. Będzie on przyznawany w wysokości stanowiącej różnicę między kwotą najniższej pensji obowiązującej 31 grudnia 2024 r. a kwotą najniższej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.
wspomniany dodatek będzie wynosił 2519,04 zł (w praktyce będzie on jednak niższy, bo ma być opodatkowany). To nowe świadczenie będzie wypłacane od 1 stycznia 2025 r. – taki termin wejścia w życie nowych przepisów określiła druga z przyjętych do projektu poprawek.
Pierwsze dwa progi są od stycznia tego roku, kolejne dwa od stycznia 2025 a dwa ostatnie od stycznia 2026, wniosków jest tyle, że Powiatowe Urzędy nie wyrabiają, moja mama ma stwardnienie rozsiane i 1 grupę inwalidzką, wniosek złożony w lutym i nadal nie ma wezwania na komisje, ja mam drugą grupę więc nie wiem, kiedy się doczekam na komisję220 proc. renty socjalnej w przypadku ustaleniu poziomu potrzeby wsparcia wynoszącego od 95 do 100 pkt;
180 proc. renty socjalnej w przypadku ustaleniu poziomu potrzeby wsparcia wynoszącego od 90 do 94 pkt;
120 proc. renty socjalnej w przypadku ustaleniu poziomu potrzeby wsparcia wynoszącego od 85 do 89 pkt;
80 proc. renty socjalnej w przypadku ustaleniu poziomu potrzeby wsparcia wynoszącego od 80 do 84 pkt;
60 proc. renty socjalnej w przypadku ustaleniu poziomu potrzeby wsparcia wynoszącego od 75 do 79 pkt;
40 proc. renty socjalnej w przypadku ustaleniu poziomu potrzeby wsparcia wynoszącego od 70 do 74 pkt.
No dobra, ale to chyba logiczne akurat.
No to jest idiotyczne, to fakt.
Widzisz, problem polega na tym, że według ZUSu mam całkowitą niezdolność do pracy ( ale nie mam niezdolności do samodzielnej egzystencji ) a według MOPSu mogę pracować
Jaro miał osiem lat na wsadzanie zdrajców narodu, komunistów i złodziei, nie tylko nie wsadził żadnego, ale jeszcze sypał im szeroko publiczną kasą, żeby go pokochali... nie pokochali