Odtwarzacz MP3

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: Odtwarzacz MP3

#46 Post autor: Krzysiek » sob gru 01, 2012 20:00 pm

Cóż pomogę :) tylko czy Kolega Turek oczekuje tej pomocy właśnie ode mnie? :mrgreen: Ja na szczęście nie miałem takich dylematów, aczkolwiek wtedy nie było wyboru jak teraz. I na swojej MP3 (notabene kupowana w Japonii hehehehe bo u nas była niedostępna - Tomek musiał się wtedy chyba w czoło pukać przed monitorem :mrgreen: ) posłuchałem muzy niewiele. Międzyczasie zajechałem 3 Discmany i obiektywnie - różnica jest.... Inna sprawa, że szkoda wozić ze sobą oryginały. A widok kogoś rozpakowującego pudełka z folii ochronnych i z uwagą wkładającego płytę do przenośnego odtwarzacza może i był dziwny jednak wtedy nie było odtwarzaczy MP3 :)

Natomiast jeśli Kolega Turek ma czas coś poczytać to z chęcią pomogę. Daj znać i już z pominięciem komentatorów, trenerów, masarzystów dotrą do ciebie pewne informacje (sporo będzie tego i o odtwarzaczach i o słuchawkach, ale same konkrety o poszczególnych modelach) z których może sobie sam wyrobisz pewną opinię

Mefisto

#47 Post autor: Mefisto » sob gru 01, 2012 20:06 pm

ale jaki Turek, teraz pytanie Szczypiora było - durne, bo durne, ale był odkop :P

Awatar użytkownika
Krzysiek

#48 Post autor: Krzysiek » sob gru 01, 2012 20:31 pm

Nie chcę Ci zrobić przykrości, ale przykre jest to, że na głupie pytania nie ma mądrych odpowiedzi.... :|

Mefisto

#49 Post autor: Mefisto » sob gru 01, 2012 20:36 pm

Szczypior pisze:Zwykłe pytanie. Przykre jest to, że nie doczekałem ani jednej sensownej odpowiedzi. To taki zwyczaj?
Tak, skoro nie potrafisz bez trollowania odpowiedzieć na czym słuchasz, to nie wiem czego spodziewasz się w zamian.

Mefisto

#50 Post autor: Mefisto » sob gru 01, 2012 20:44 pm

na pewno więcej, niż wklejanie radia i temu podobne :P
Teraz pozostaje jeszcze pytanie: jaka karta dźwiękowa, jakie słuchawki/głośniki i jaka jakość mp3, choć i tak odpowiedź na końcu będzie jedna: jest różnica.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#51 Post autor: Bucholc Krok » sob gru 01, 2012 21:40 pm

Szczypior pisze:Czyli wychodzi na to, że to wszystko zależy od sprzętu,

Aczkolwiek zapakowanie monitora do tira zamiast do zwykłej osobówki, nie poprawi jego (monitora) walorów. ;)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Mefisto

#52 Post autor: Mefisto » ndz gru 02, 2012 03:24 am

Szczypior pisze:Czyli wychodzi na to, że to wszystko zależy od sprzętu
By usłyszeć różnicę oczywiście, bo jakości samego nagrania to nawet wypaśnymi głośnikami z Japonii za 3 gazyliardy, to nie poprawisz
ale generalnie jakość z oryginalnej jest najlepsza (bije nawet FLACa) :?:
Eee dobry flac nie jest zły - najwięcej zależy od jakości samego nagrania, bo z dobrego nagrania, to nawet 320 dają radę, czego dowodem niektóre z re-reców i wznowień, gdzie nawet mimo super nowego sprzętu dają dupy po całości - vide choćby Varesowe wydanie Die Hard.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#53 Post autor: kiedyśgrześ » ndz gru 02, 2012 04:52 am

Szczypior pisze:Zwykłe pytanie. Przykre jest to, że nie doczekałem ani jednej sensownej odpowiedzi. To taki zwyczaj?
eeh, w uproszczeniu, bo mi się w to kolejny raz bawić nie chce: flaki, matrioszki, małpy itp. w świecie idealnym grają tak ja CD, świat idealny to taki w którym sczytanie informacji i przetworzenie digital / analog odbywa się po tym samym torze, w świecie realnym, nie położysz płyty CD pod głowicę HD, tak jak nie położysz pendrive’a na tackę CD Playera w nadziei, że to zagra :P Inna droga, inne brzmienie :P MP3 i klony nie na darmo nazywają się formatami stratnymi, nie zapisują całej dostępnej informacji KROPKA Stąd na otwarcie są gorsze od flaków, cdeków i całej menażerii losslessów. Czym to się objawia? A to już zależy. Każdy format ma swoje plusy i minus, a jest/było tego na rynku wiele, cholera kto jeszcze pamięta, że Yamaha próbowała sił ze swoją wersją mptrójki milion lat temu :P Moje doświadczenie słuchowe, zamykając się na ten przykład w MP3, w sumie dwa kodery rządzą, komercyjny Fraunhofer ileś tam i darmowy Lame (dobra nazwa :mrgreen: ), pierwszy przesuwa spektrum w dół, basuje, wprowadzając relatywnie niewiele zakłóceń w górnej części pasma, natomiast drugi dźwięk wysusza (nie mam lepszego określenia na to co się dzieje, dodatkowo nie mam najmniejszego zamiaru studiować algorytmów w nadziei odnalezienia przyczyny) i wprowadza w sumie nieznośną ilość zniekształceń, artefaktów, syczeń, świszczeń itp. w górnym paśmie. Żeby było śmieszniej MP3 to nie jest już szczyt marzeń od dawna, są fajniejsze formaty stratne, ale mniej uniwersalne, więc osobiście jeżeli zdarzy mi się coś kompresować i tak korzystam z poczciwego MP3. No i to tyle ode mnie :P

Szczypior pisze:...Mp3 obecnie na Creative Muvo T200. Da ci to coś?
Widzę, że Szczypior nie posiada telefonu komórkowego tzw. Mobile’a, bo nie wierzę, żeby następny kolega postanowił dźwigać w kieszeni dwa klocki zamiast jednego :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek

#54 Post autor: Krzysiek » ndz gru 02, 2012 14:18 pm

Płyt na komputerze
- tak to słuchałem jeszcze w dobie Amigi CDTV :mrgreen: Ale OK, będziesz pracował to się dorobisz lepszego sprzętu odtwarzającego, czego Tobie życzę :)
Mp3 obecnie na Creative Muvo T200
- poproś "sponsorów" by wrzucili na Mikołaja lub pod choinkę iRiver S100

natomiast Turek, o ile chce zaszaleć może poprosić o Cowon X7. Nawet dla mnie cena za taki sprzęt jest spora, ale może już z tym zrobić wszystko i jak tylko będzie chciał modyfikować dźwięk do własnych potrzeb oraz upodobań.

Wydaje mi się, że po wypowiedzi kiedyśgrzesia i mojej, dalsze dywagacje w tym temacie można zakończyć.....

Awatar użytkownika
Krzysiek

#55 Post autor: Krzysiek » ndz gru 02, 2012 15:48 pm

nie rozumiem zaproponowałem byś zapoznał się z tym sprzetem do MP3 - iRiver S100 i już skrzeczysz.... posłuchaj , porównaj do swojego i wtedy oceń a niepotrzebnie się naperzyłeś jak kogut na wiosnę

Awatar użytkownika
Krzysiek

#56 Post autor: Krzysiek » ndz gru 02, 2012 16:09 pm

ogarnij się :twisted:
tylko pytałem się o różnicę w jakości
to mam Ci swoje ucho wysłać?? Po co się pytasz jeśli nie chcesz się zapoznać i usłyszec różnicy?

Awatar użytkownika
Krzysiek

#57 Post autor: Krzysiek » ndz gru 02, 2012 16:15 pm

Nawet między odtwarzaczami MP3 jest różnica w odtwarzanym dżwięku i nie chcąc się ponownie rozpisywać nad "wyższością" itp a będąc w temacie piszę że jest różnica. Ale im wieksza tym niestety trzeba więcej zainwestować. Taki Cowon X7 kosztuje ponad 1500zł (zależnie od ilości pamięci). A są i droższe odtwarzacze MP3 - w cenie ponad 2tys zł. Wszystko zależy do czego chcesz go później używać.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#58 Post autor: Paweł Stroiński » ndz gru 02, 2012 23:42 pm

Nie ma, co go wycinać, to i tak offtop, a z niego nigdy nic nie leci.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#59 Post autor: Paweł Stroiński » pn gru 03, 2012 00:14 am

Nie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#60 Post autor: Adam » pn gru 03, 2012 09:04 am

widzę że Krzysiek znów swoje ;-) odtwarzacze mp3 za 1,5 tysia proponuje :D oj Krzysiek, sugerowałem by nie tracić na takie coś tu czasu ;-)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ