Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#2011 Post autor: Templar » pn lis 30, 2015 10:36 am

Althazan pisze:Wojtek jednak zrozumiał. Pytania dla Ciebie: czy także (tak jak PIS) jesteś za "obroną polskiego węgla", "rewizją pakietu klimatycznego" i "oparciem polskiej energetyki na węglu"? I czy wierzysz w powtarzaną jak mantrę teorię Macierewicza o zamachu smoleńskim?
A to wybacz, że nie zrozumiałem, bo to pytanie chyba powinieneś zadawać głównie wyborcom PO, w końcu to Platforma od wielu lata stawiała głównie na węgiel, a Kopacz już tak bardzo ogarnięta, że zapomniała o tym, że jej poprzednik zaplanował budowę elektrowni atomowej i tak nagle wszystko anulowała i zaczęła straszyć nas PiSowską elektrownią atomową przed wyborami ;)

Ale serio, PiS obecnie stawia na węgiel i ma plany inwestowania głównie w elektrownią atomową, ale także i w OZE, na chwilę obecną innego wyjścia nie mamy, raz że cała nasza gospodarka ciągle mocno się na węglu opiera i należy to bardzo powoli wygaszać i zastępować czymś innym, a dwa, że absolutnie nie możemy się uzależniać od jakichkolwiek dostaw zewnętrznych. Ja jestem od wielu lat wielkim zwolennikiem budowania elektrowni atomowych, bo tylko one mogą nam zapewnić wystarczające bezpieczeństwo energetyczne i liczę, że w końcu coś na poważnie ruszy w tym temacie. Natomiast co do OZE, jak najbardziej należy promować je wśród gospodarstw prywatnych, ale tylko tyle, bo węgla w naszym kraju, w naszym klimacie na chwilę obecną nie da się nimi zastąpić i nas po prostu na to nie stać.

A co do "brzozy", w zamach nie wierzę, raczej obstawiam zwykłe zaniedbania niektórych osób, być może kontrolerzy w wieży rosyjskiej byli najebani w trzy dupy, ale kto teraz wie, polski rząd zrobił z tego śledztwa jeden wielki żart i pewnie nigdy nie dowiemy się co tak naprawdę się stało.

hp_gof

#2012 Post autor: hp_gof » pn lis 30, 2015 11:39 am

:mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2013 Post autor: Althazan » pn lis 30, 2015 13:54 pm

Templar pisze:cała nasza gospodarka ciągle mocno się na węglu opiera i należy to bardzo powoli wygaszać
To właśnie jest trochę sprzeczne z pragnieniami głoszonymi ostatnio przez przedstawicieli PIS-u, którzy mówią o potrzebie rozszerzania oparcia energetyki na węglu w perspektywie kilkudziesięciu lat, a nie o wygaszaniu tego oparcia.
OK, to mi tylko daje podstawy do tego, żeby być spokojnym o młode pokolenie :)
Dzięki za poważne potraktowanie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2014 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 30, 2015 15:10 pm

hp_gof pisze::mrgreen:
Obrazek
Co to za gwiazdę świąteczną sobie walnęła? Jak w ogóle nazwać to spotkanie, gdyż raczej nie przywódców państw. Gdyż jedna na pewno nim nie rządzi.

@Althazan Dyskusja w Polsce jest niemożliwa, dlatego też ja już nawet wolę nie dyskutować. Mniej nerwów, mniej zmarnowanego czasu, a i zdrowotnie się na tym lepiej wyjdzie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2015 Post autor: Koper » pn lis 30, 2015 18:34 pm

Wojtek pisze:Brzoza - daleki jestem od twierdzenia, że to był zamach, bo nikt nie miał na tym co ugrać. Ale to, w jaki sposób to śledztwo było prowadzone, to był jakiś żart i parodia, więc uważam, że robienie coś w tym kierunku nie jest do końca bez sensowe.
Ale co było nie tak ze śledztwem? I chodzi o śledztwo ze strony polskiej czy rosyjskiej, które to było takim śmiechem na sali?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#2016 Post autor: Althazan » pn lis 30, 2015 18:42 pm

Wawrzyniec pisze:@Althazan Dyskusja w Polsce jest niemożliwa, dlatego też ja już nawet wolę nie dyskutować. Mniej nerwów, mniej zmarnowanego czasu, a i zdrowotnie się na tym lepiej wyjdzie.
To prawda, na to wychodzi. Ale przynajmniej już wiem, że istnieją głosujący na PIS, którzy dobrze (i w ogóle) myślą, więc z czasem będzie lepiej... Dotychczas jak słuchałem / czytałem wystąpienia większości polityków PIS-u, to można się było przestraszyć.
I jeszcze raz powtórzę: jak najdalszy jestem do agitacji za PO. Najlepiej głosować na konkretnych ludzi a nie na partie.
Koper pisze:Ale co było nie tak ze śledztwem?
Daj spokój. Generalnie chłopaki myślą, więc nie jest źle. O ile prezes nie zrobi u nas drugich Węgier albo Grecji to jakoś wytrzymamy. Oby nie wtrącali się zbytnio do gospodarki tam gdzie nie trzeba. Może wreszcie ktoś zabierze się za KRUS i wcześniejsze emerytury kilku grup zawodowych. Do tej pory nie było odważnego.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2017 Post autor: Wojteł » pn lis 30, 2015 21:27 pm

Althazan pisze:W związku z powyższym możesz mi powiedzieć co najbardziej Cię skłoniło do głosowania na PIS? Czy ewentualnie to było głosowanie przeciwko PO?

Tak de facto, to ja na PiS nie głosowałem - siedziałem wtedy chory w domu :P A jakbym był zdrowy, to możliwe, że tez bym nie szedł, wiedząc, że i tak wygrają :P
Koper pisze:Ale co było nie tak ze śledztwem? I chodzi o śledztwo ze strony polskiej czy rosyjskiej, które to było takim śmiechem na sali?
Hm... Wszystko? Już sam fakt przekazania śledztwa Rosjanom, którzy od kilku wieków udowadniają swoją miłość i uczciwość wobec Polski i innych narodów... Do tego miejsce katastrofy było zabezpieczone byle jak, przez co kilka miesięcy po katastrofie przechodnie przebywający w pobliżu znajdowali rzeczy osobiste i kawałki ciał, wrak leży sobie pod gołym niebem pilnowany chyba tylko przez jakiegoś przysłowiowego pana ciecia, pomyłki przy odsyłaniu ciał do polski, albo gadka Ewy, jak to ramię w ramię zaraz po przyjeździe dokonywała ekshumacji z rosyjskimi patologami, po czym się okazało, że nikt przy tych ciałach palcem nie kiwnął przez kilka dni po katastrofie. Już sama pomyłka z ciałami zakrawa o czarną komedię, o graniu na zwłokę z wysyłaniem dokumentacji i czarnych skrzynek też można by długo mówić, no i też dochodzi wątek procedur przy takich katastrofach - nie znam się na kwestiach prawnych, więc nie będę się wypowiadał z całą pewnością na ten temat, ale zdaje się, że standardową procedurą byłoby tutaj śledztwo nadzorowane przez NATO, które o ile dobrze pamiętam oferowało nam pomoc - ale tak jak mówię, mogę się mylić, bo dawno na ten temat czytałem, więc może ktoś mnie zaraz wyprowadzi z błędu :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2018 Post autor: Koper » wt gru 01, 2015 18:36 pm

Przepraszam, ale co ma NATO do wypadków lotniczych? Po drugie skoro wypadek był w Rosji, to chyba normalne że śledztwo na miejscu prowadzą Rosjanie, a Polacy to mogą być dopuszczeni na zasadzie "znajcie łaskę Władimira Władimirowicza". :P Pomyłki przy identyfikacji zwłok? No, sorry, nie wydaje mi się, by po takim wypadku wszyscy wyglądali jakby właśnie wyszli od kosmetyczki i umarli na zawał (a no, sorry, zapomniałem, oni przeżyli, tylko Ruscy do nich strzelali potem). W takim przypadku, w pośpiechu i pod presją mnóstwo omyłek jest możliwe. To, że tam jest bałagan, tudzież ze złośliwości, albo z jakichś swoich politycznych pobudek Rosjanie czegoś nie dopilnowali, robili coś opieszale etc. nie zależy za bardzo od strony polskiej. Poza tym kwestię zabezpieczenia terenu trudno nazwać śledztwem.
Reasumując: nawet wiele rzeczy było dalekich od ideału, raport przedstawiony przez polska komisję jest całkiem wiarygodny i rzeczowy, sporządzony przez ludzi, którzy znają się na fachu, a nie przez facetów, których wiedza o samolocie opiera się na kilku przelotach Ryanairem. Sprawa jest jasna i oczywista: multum błędów i złych decyzji, połączonych z fatalną pogodą dało tragiczny efekt. Zdarza się. W powietrzu, na drogach, na morzu...
Jedynym śmiechem na sali są działania PiSowskich fanatyków, pseudonaukowego bełkotu opartego na gotowaniu parówek, otwieraniu puszek i matematycznych wyliczeniach z dupy wyjętych danych oraz legitymowanie tegoż jako istotnego przez takie osobistości jak obecny prezydent, czy jego nieformalny zwierzchnik. Te żenujące bzdury powtarzane zgodnie z goebbelsowska maksymą wielokrotnie powtarzanego kłamstwa tak wbito do głów polskiej gawiedzi, że nawet teoretycznie inteligentni ludzie jak Ty nie oburzają się na szopki Macierewicza i wygadują, że "wprawdzie nie wierzę w zamach, ale...".
A nawet jeśli śledztwo było chujowe, to sorry, ale co z tego. Zamachu nie było, a większym problemem od tego, że Ruscy nie zwrócili wraku powinno być to, by rozliczony jej przyczyny (choćby braki w szkoleniu pilotów, czy lekceważenie regulaminów) a nie skutki i by wyciągnięto z niej lekcję na przyszłość. Tragedii już nie odwrócimy, zresztą większość w PiSie gdyby mogła cofnąć sie w czasie i ocalić Lecha wcale by tego nie chciała. Bo szlag by trafił piękny założycielski mit.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2019 Post autor: Wojteł » wt gru 01, 2015 18:45 pm

Nie chce mi się na całość odpowiadać w tej chwili, więc odniosę się tylko do tego
No, sorry, nie wydaje mi się, by po takim wypadku wszyscy wyglądali jakby właśnie wyszli od kosmetyczki i umarli na zawał (a no, sorry, zapomniałem, oni przeżyli, tylko Ruscy do nich strzelali potem).
Rodzina Anny Walentynowicz zeznała, że byli w szoku jak dobrze zachowało się jej ciało - poza drobną raną na twarzy było praktycznie nienaruszone. A o reszcie zamieszania może poczytać sobie tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Anna_Wale ... ekshumacja

A co do NATO, to tak jak mówiłem, mogłem coś pomieszać, ale:
Koper pisze:Przepraszam, ale co ma NATO do wypadków lotniczych?

No do cywilnych zupełnie nic. Ale do takich z prezydentem, wojskowymi i połową rządu na pokładzie, to już może coś mieć :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2021 Post autor: Koper » czw gru 03, 2015 16:54 pm

Wojtek pisze:Rodzina Anny Walentynowicz zeznała, że byli w szoku jak dobrze zachowało się jej ciało - poza drobną raną na twarzy było praktycznie nienaruszone. A o reszcie zamieszania może poczytać sobie tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Anna_Wale ... ekshumacja
Fajnie, ale tak generalnie co ma ogólny bajzel wokół identyfikacji zwłok czy pochówku do ustaleń komisji ds wypadków lotniczych i "kontrustaleń" specjalistów od gotowanych parówek? I co dałoby wznowienie śledztwa?
Wojtek pisze:No do cywilnych zupełnie nic. Ale do takich z prezydentem, wojskowymi i połową rządu na pokładzie, to już może coś mieć :P
Tak, zwłaszcza do wypadku na terenie państwa nie należącego do NATO.
A tych wojskowych poza pilotami i tym co im przeszkadzał co chwila to ilu było na pokładzie i jakąż to wojskową, natowską misję wykonywali? :P
Początek fajny, ale już na rozwinięcie teledysku nie było pomysłu albo materiału. :P

A co tam Budyń dziś będzie ściemniał o 20:00? :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2022 Post autor: Kaonashi » czw gru 03, 2015 17:09 pm

Koper pisze: A co tam Budyń dziś będzie ściemniał o 20:00? :P
Obrazek
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#2023 Post autor: hp_gof » czw gru 03, 2015 17:39 pm

Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2024 Post autor: Koper » czw gru 03, 2015 20:19 pm

Oj, spóźniłem się na przemowę Strażnika Konstytucji (a może i Galaktyki :P )
Ale z tego co czytam to standardowe lanie wody i "wina Kopacz".

hp_gof

#2025 Post autor: hp_gof » czw gru 03, 2015 20:43 pm

I jak w tym kraju może być dobrze, jeżeli ludzie mają prawo w d**** i uważają, że liczy się tylko ich zdanie? :roll:

ODPOWIEDZ