Rozwój muzyczny

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.

Więcej którego kompozytora powinien słuchać Wojtek, żeby się rozwinąć?

Basila Poledourisa
2
14%
Wczesnego Zimmera
0
Brak głosów
Wilekiego Enjo
1
7%
Jeszcze więcej Johna ;p
1
7%
Młodych "zdolnych" z RCP
0
Brak głosów
cHuj Go Wie
2
14%
Howarda Shore'a
1
7%
Jamesa Newtona Howarda
3
21%
Herrmanna
0
Brak głosów
Kompozytorów Golden Age'u
4
29%

Liczba głosów: 14

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#16 Post autor: Koper » pn lis 08, 2010 18:54 pm

No ale jak zna Williamsa to też bez sensu, żeby od niego zaczynał swój "rozwój" i wgłębiał się w jakieś Heidi i inne głupoty (z tych starszyzn ino Jane Eyre to must listen jest :) ) jak tyle do odkrycia. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#17 Post autor: Mystery » pn lis 08, 2010 18:56 pm

Z Williamsem to fakt, ale kilkanaście Hornerów mógłby obskoczyć :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#18 Post autor: Koper » pn lis 08, 2010 19:01 pm

Problem leży w tym, że nie wiemy co Wojtek zna. :)
Mógłby zarzucić listę znanych scorów. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#19 Post autor: Wojteł » pn lis 08, 2010 19:12 pm

Koper pisze:Problem leży w tym, że nie wiemy co Wojtek zna. :)
Mógłby zarzucić listę znanych scorów. :D
Jak zarzucę, to będzie wiocha, żenua i śmiech na sali :P

Hornera te najpopularniejsze score'y - braveheart, star trek, aliens, krull, titanic, the ludlows (chociaz całej płyty nie słuchałem) z tych nowszych to tylko avatara przesłuchałem, bo reszta mnie jakoś odstręcza.

Basila znam oczywiście Conany, zolniwerze kosmosu, próbuję się zabrać za błekitną lagunę. Znam tematy i pojedyncze utwory z pary filmów, ale nie całych scorów niestety.

Przyznam szczerze, że słabo znam Elfmanna, a co do Zimmera to nowsze score'y , Gladiator, TTRL, ale słabo znam jego wczesne prace - Rain Mana i tematy z innych filmów.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#20 Post autor: Koper » pn lis 08, 2010 19:19 pm

Wojtek pisze:Hornera te najpopularniejsze score'y - braveheart, star trek, aliens, krull, titanic, the ludlows (chociaz całej płyty nie słuchałem) z tych nowszych to tylko avatara przesłuchałem, bo reszta mnie jakoś odstręcza.
Karate Kida obczaj.
Nie ma czegoś takiego jak the Ludlows :D chyba Ci chodzi o Legends of the Fall. :) Enemy at the Gates mimo wszystko warto (choćby dla takiego River Crossing Stalingrad czy Betrayal)
Wojtek pisze:Basila znam oczywiście Conany, zolniwerze kosmosu, próbuję się zabrać za błekitną lagunę. Znam tematy i pojedyncze utwory z pary filmów, ale nie całych scorów niestety.
Lagunę plus Farewell to the King, Lonesome Dove i Quigley Down Under obowiązkowo. Flesh+Blood też polecam. Z innych klimatów to Amerika.
Wojtek pisze:Przyznam szczerze, że słabo znam Elfmanna,
Black Beauty! :)
Wojtek pisze:a co do Zimmera to nowsze score'y , Gladiator, TTRL, ale słabo znam jego wczesne prace - Rain Mana i tematy z innych filmów.
Black Rain - ale lepiej film obejrzeć bo scory wydawane tragicznie. Crimson Tide w całości za bardzo nie lubiłem, ale temat trzeba znać.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#21 Post autor: Wojteł » pn lis 08, 2010 19:24 pm

Koper pisze: Nie ma czegoś takiego jak the Ludlows :D chyba Ci chodzi o Legends of the Fall. :)
Tak, oczywiście, akurat miałem ten utwór w winampie i się zagapiłem. Epic Fail
Koper pisze:Black Rain - ale lepiej film obejrzeć bo scory wydawane tragicznie. Crimson Tide w całości za bardzo nie lubiłem, ale temat trzeba znać.

Widziałem Black Rain i nawet słuchałem fragmentów, ale jakos mi nie podchodziły. Moze po prostu miałem zły dzień, spróbuję jeszcze raz :D
Temat z Crimson Tide znam oczywiście, ale całego score'u już nie.

Dzięki za rady, zabieram się za nadrabianie :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#22 Post autor: Koper » pn lis 08, 2010 19:42 pm

Powiedziałbyś jeszcze co lubisz (jakie scory) to Ci znajdziemy takie, które też powinny się spodobać. :)

Co do Black Rain to z bootlega warto znać te utwory:

* 3. Osaka
* 7. Joyce's Theme
* 12. Sorrow
* 14. The Overshadow
* 15. Chase To The Steel Plant
* 21. Sato's Escape/Nick's Arrest
* 23. Nick's Confession/Waiting
* 26. The Final Confrontation
* 27. Nick And Massa

a już koniecznie dwa ostatnie (jeśli Nick and Masa jest w krótszej wersji jak z oficjalki to bierz ten z oficjalki). Resztę sobie daruj. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#23 Post autor: Mystery » pn lis 08, 2010 19:44 pm

Hornera te najpopularniejsze score'y - braveheart, star trek, aliens, krull, titanic, the ludlows
Cytat godny umieszczenia w podpisie :wink: :)

Od siebie z Hornera mogę polecić parę popularniejszych, wartych usłyszenia jego prac, Willow, Land Before Time, Glory, Rocketeer, Legends of the Fall :wink: , Sneakers, Apollo 13, Spitfire Grill, Perfect Storm, Legend of Zorro, wszystkie w granicach 4.5-5 :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#24 Post autor: Koper » pn lis 08, 2010 19:54 pm

od Stormu czy Zorro ja akurat wolę takie Journey of Natty Gann

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#25 Post autor: Mystery » pn lis 08, 2010 19:58 pm

Koper pisze:od Stormu czy Zorro ja akurat wolę takie Journey of Natty Gann

Pisałem o popularnych, powszechnie podobających się i uznanych, od siebie napisałbym Komando :P Co do Stormu i Zorro to dla samych Coming Home From The Sea czy The Train warto, choćby i teraz :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#26 Post autor: Wojteł » pn lis 08, 2010 20:03 pm

Koper pisze:Powiedziałbyś jeszcze co lubisz (jakie scory) to Ci znajdziemy takie, które też powinny się spodobać. :)
Hm, powiem szczerze, że nie mam jakiegoś sprecyzowanego gustu. Lubię fanfary, marsze itd, ogółem tematy w stylu tych, którymi zasłynęli Williams, Goldsmith czy Silvestri, nie mam nic przeciwko patetycznej muzyce (gladiator, 13 wojownik), lubię chóry, ogółem epicką muzykę w stylu Lotr, SW, Gladiator, ale lubię też liryczne i wyciszone score'y - Lista Schindlera, Imperium Słońca, Papillon, TTRL. Dawniej strasznie nie lubiłem elektroniki, ale u Zimmera i Goldsmitha zaczęła mi naprawdę podchodzić (Chociaż nie zawsze - uwielbiam Pamięć Absolutną, ale taki Leviathan jest dla mnie trudny w odsłuchu). Poziom techniczny nei ma dla mnie tak dużego znaczenia - wiadomo, przyjemnie się słucha dobrze napisanych prac, ale takiego Lorenca samouka też bardzo lubię. Zresztą nie ma zbytnio znaczenia mój gust, bo np. taki KoH był dla mnie czymś zupełnie nowym z tymi chórami, a mi się spodobało. Nie przeraża mnie tzw ściana dźwięku, bo scory Silvestriego czy Davisa do matrixów wpadają mi w ucho. Za to nie zawsze mi podchodzi muzyka do komedii i nie trawię kiepskich syntezatorów. Ale walnąłem przemówienie:wink:
Koper pisze:Co do Black Rain to z bootlega warto znać te utwory:

* 3. Osaka
* 7. Joyce's Theme
* 12. Sorrow
* 14. The Overshadow
* 15. Chase To The Steel Plant
* 21. Sato's Escape/Nick's Arrest
* 23. Nick's Confession/Waiting
* 26. The Final Confrontation
* 27. Nick And Massa

a już koniecznie dwa ostatnie (jeśli Nick and Masa jest w krótszej wersji jak z oficjalki to bierz ten z oficjalki). Resztę sobie daruj. :)

Problem w tym, że mam często kłopoty ze zdobyciem płyt, poza tym w ciemno wole nie kupować, więc często słucham muzyki na youtube. Ale tam nei zawsze można znaleźć to, czego się szuka :wink:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#27 Post autor: DanielosVK » pn lis 08, 2010 20:10 pm

A znasz "Chariots of Fire" lub "1492: Conquest of Paradise" Vangelisa? Pierwszy warto głównie dla kultowego tematu (reszta niekoniecznie, może brzmieć archaicznie, z resztą samo wydanie nie jest najlepsze), drugie również, przy czym tutaj jest o wiele większa przystępność całego materiału.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#28 Post autor: Wojteł » pn lis 08, 2010 20:15 pm

Tak, z Rydwanów ognia znam tylko temat, a 1492 znam już cały score. Przyznam szczerze, że poza tematem to reszta mnie nie porywa, chociaż nie mówię, że jest zła. Po prostu nie mój typ :wink:

Mefisto

#29 Post autor: Mefisto » pn lis 08, 2010 20:21 pm

Co do ankiety, to Basil, bo największa różnorodność mimo wszystko. Ennio też warty świeczki, ale raz, że nawet króliki za nim nie nadążają, a dwa, że ma sporo średniawek i jedzie na wspaniałych main theme z reguły, a potem bida z nędzą. Od Golden Age nie zaczynaj przygody z muzyką filmową, bo to cholerstwo ciężkie i monstrualne jest do nieprzytomności.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#30 Post autor: Wojteł » pn lis 08, 2010 20:25 pm

Przygodę z filmówką to ja zacząłem ładnych parę lat temu, teraz się dokształcam :wink:

ODPOWIEDZ