Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#1246 Post autor: Althazan » czw paź 17, 2013 22:26 pm

Templar pisze:Chyba przespałeś ostatnie miesiące:
Plany były inne, a realizacja to co innego :mrgreen:
Cały świat się zadłuża teraz na potęgę, prędzej czy później wyjdzie nam to bokiem. Oby się nie skończyło totalnym resetem: http://independenttrader.pl/114,global_reset.html
Templar pisze:Tylko kto zostawia dziecko na 5 godzin w przedszkolu? Bo ja nie znam takiej osoby, minimum do 16-17. U mnie kiedyś przedszkole miało stałą stawkę 120zł, kilka lat temu już PO wprowadziło darmowe godziny, od otwarcia do 13:00 za darmo, ale później 3zł/godzinę, do tego wyżywienie zdrożało oraz opłaty za obowiązkowe dodatkowe zajęcie i wychodziło znacznie więcej. Dopiero w tym roku ustawa zmusiła w całym kraju do obniżki stawki do 1zł/godzinę, ale za to wyżywienie znowu podrożało i o ok. 1-1,5h mniej bezpłatnych, bo wcześniej było 6-6,5h.
To się wyprowadź z Wawy :P
U nas jak wprowadzili płatności za godziny, to wychodziło praktycznie tyle samo co wcześniej, ale... jako że nasz przedszkolak chorował sporo, a za to kasę zwracają (a przedtem nie zwracali), to byliśmy sporo do przodu :mrgreen:
Teraz testujemy szkołę i jesteśmy nielicznymi dziwakami, bo wszyscy mają na miejscu babcie (albo nie wiem co innego) i dla nich jest wysoce niespotykane, że "dziecko siedzi na świetlicy tak długo" (od 7 do 16)... :? Już nie będę wspominał ukrytych opłat szkolnych w "państwowej bezpłatnej edukacji", opłaty za przedszkole przy tym to pryszcz.

Templar

#1247 Post autor: Templar » czw paź 17, 2013 23:01 pm

Althazan pisze:
Templar pisze:Chyba przespałeś ostatnie miesiące:
Plany były inne, a realizacja to co innego :mrgreen:
Cały świat się zadłuża teraz na potęgę, prędzej czy później wyjdzie nam to bokiem. Oby się nie skończyło totalnym resetem: http://independenttrader.pl/114,global_reset.html
Ale podnoszenie podatków to nie jest dobry pomysł na walkę z tym zadłużeniem, ograniczyć socjal, liczbę urzędników, nagrody dla nich i dla posłów, senatorów itd., przywileje emerytalne, od tego powinniśmy zacząć, a nie podnosić podatki do tego stopnia, że ludzie wolą wyjechać z kraju i ostatecznie wpływy maleją i zadłużamy się coraz bardziej :P Tak jak w Warszawie, jak tak to na nic nie ma pieniędzy, podnoszą podatki, ceny biletów itp., a kilka dni po referendum HGW milion złotych na nagrody dla urzędników znalazła, by żyło się lepiej :P

Althazan pisze:To się wyprowadź z Wawy :P
U nas jak wprowadzili płatności za godziny, to wychodziło praktycznie tyle samo co wcześniej, ale... jako że nasz przedszkolak chorował sporo, a za to kasę zwracają (a przedtem nie zwracali), to byliśmy sporo do przodu :mrgreen:
Teraz testujemy szkołę i jesteśmy nielicznymi dziwakami, bo wszyscy mają na miejscu babcie (albo nie wiem co innego) i dla nich jest wysoce niespotykane, że "dziecko siedzi na świetlicy tak długo" (od 7 do 16)... :? Już nie będę wspominał ukrytych opłat szkolnych w "państwowej bezpłatnej edukacji", opłaty za przedszkole przy tym to pryszcz.
Mnie problem na chwilę obecną nie dotyczy, bo ja dziecka nie mam i nie planuję, ale moja siostra przyrodnia w ostatnich latach posyłała, także wiem coś o kosztach, teraz też już zaczął do szkoły chodzić.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#1248 Post autor: Althazan » pt paź 18, 2013 08:00 am

Templar pisze:Ale podnoszenie podatków to nie jest dobry pomysł na walkę z tym zadłużeniem, ograniczyć socjal, liczbę urzędników, nagrody dla nich i dla posłów, senatorów itd., przywileje emerytalne, od tego powinniśmy zacząć, a nie podnosić podatki do tego stopnia, że ludzie wolą wyjechać z kraju i ostatecznie wpływy maleją i zadłużamy się coraz bardziej :P Tak jak w Warszawie, jak tak to na nic nie ma pieniędzy, podnoszą podatki, ceny biletów itp., a kilka dni po referendum HGW milion złotych na nagrody dla urzędników znalazła, by żyło się lepiej :P
Tu się zgadzam, że "trzeba", tylko jaki rząd to wprowadzi w życie? Jaro na pewno nie, w końcu po latach posuchy trzeba będzie obsadzić swoimi ludźmi wszystkie możliwe stanowiska, żeby zdążyli się nachapać, zanim ludziom się nie znudzi i ich znowu wywalą... :P
Z drugiej strony jak ograniczysz socjal, to spożycie spadnie, bo ludzie ni będą mieli za co kupować (ograniczą wydatki do niezbędnych). Zobaczy co się stało w Portugalii i Hiszpanii jak mocno ograniczyli wydatki - kryzys się zaostrzył.
A kumoterstwo zawsze było, jest i będzie, niezależnie od władzy...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#1249 Post autor: Bucholc Krok » pt paź 18, 2013 18:36 pm

Althazan pisze:
PiS znacząco zmniejszył przyrost długu, obniżył podatki...
Tak, najbardziej chyba rozdając kasę z nadwyżki budżetowej na prawo i lewo (słynne becikowe :mrgreen:)... :lol:
O którym becikowym mowa? Bo ja pamiętam, że w przypadku któregoś becikowego to koalicję z LPR zawiązała PO i PSL (byli za becikowym, rzecz jasna) przeciwko PiS.
Templar pisze:
DanielosVK pisze:A jakby się już dostał to dlaczego miałby wchodzić z PiSem w koalicję? :P
Bo sam Korwin miesiąc temu mówił, że jest gotowy na koalicję z PiS? :P
Serio tak powiedział? W tej wypowiedzi musiał być jakiś haczyk. Nie wierzę, żeby Korwin chciał mieć coś wspólnego z socjalistami z PiS-u. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#1250 Post autor: Althazan » pt paź 18, 2013 19:29 pm

Bucholc Krok pisze:O którym becikowym mowa? Bo ja pamiętam, że w przypadku któregoś becikowego to koalicję z LPR zawiązała PO i PSL (byli za becikowym, rzecz jasna) przeciwko PiS.
Partyjne rozgrywki PiS-u i LPR - LPR przedstawiło własny (drugi) projekt becikowego, a posłowie PiS - ku zaskoczeniu wszystkich (nieoficjalnie: "by nie psuć napiętych relacji z LPR") - poparli obie ustawy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1251 Post autor: Koper » ndz paź 20, 2013 21:34 pm

http://www.youtube.com/watch?v=oHeulJ7T ... r_embedded

pozostawię ten trailer bez komentarza :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1252 Post autor: Wawrzyniec » wt paź 22, 2013 23:13 pm

A dlaczego ci POLACY nie są w Polsce :?: :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1253 Post autor: Koper » śr paź 23, 2013 16:47 pm

Oni tworzą taki rząd techniczny na uchodźstwie. ;)

Ale już odkryli jakie dźwięki powinien wydać samolot po zderzeniu z brzozą:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XbooNmZoto

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1254 Post autor: Wawrzyniec » śr paź 23, 2013 17:54 pm

Podoba mi się ten dźwięk... Hm, niech no pomyślę...
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1255 Post autor: Kaonashi » ndz lis 24, 2013 20:36 pm

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1256 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lis 24, 2013 20:57 pm

No... nie wiem.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1257 Post autor: Kaonashi » ndz lis 24, 2013 21:14 pm

Upsss. Zapowiada się na dyskusję polityczną. Tego nie lubię, ale swoje zdanie wyraziłem :wink:

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1258 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lis 24, 2013 21:22 pm

No, na to reakcje mogą być bardzo różne... łącznie ze zniesieniem Angoli z powierzchni Ziemi.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#1259 Post autor: Kaonashi » ndz lis 24, 2013 21:23 pm

Paweł Stroiński pisze:No, na to reakcje mogą być bardzo różne... łącznie ze zniesieniem Angoli z powierzchni Ziemi.
A to tu się zgodzę :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1260 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lis 24, 2013 21:28 pm

A poza tym ja jestem przeciwny delegalizacji jakiejkolwiek religii. Delegalizując islam, więc de facto instytucjonalizując prześladowania ludzi, którzy chcą praktykować swoją wiarę, nie zachowują się lepiej niż Arabowie, którzy prześladują chrześcijan w krajach arabskich. To dokładnie ten sam poziom...

ODPOWIEDZ