Gdzie i jak kupować?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Gdzie i jak kupować?

#571 Post autor: kiedyśgrześ » pn maja 21, 2012 17:53 pm

Bucholc Krok pisze:Ale przez proxy to tylko wówczas, gdy nie mogę w ogóle wejść na stronę? Zresztą jak złożę zamówienie to mogą mi skasować, gdy zobaczą, że jest z EU? Słyszałem, że niektóre sklepy z ciuchami tak robią.
Tylko żartowałem Bucholc :P Widziałem to przy jakiejś innej ich płycie, cóż, nie masz krewnych za oceanem, nie posłuchasz, jak masz, to posłuchasz :P
Obrazek

Templar

#572 Post autor: Templar » pn maja 21, 2012 17:55 pm

Ewentualnie Polamer, podajesz ich adres (Chicago), a oni odsyłają do Polski, przy małych paczkach to jakieś $20 będzie kosztować :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#573 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 21, 2012 17:56 pm

Ale po co to w ogóle? Po grzyba zablokowali akurat te tytuły?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#574 Post autor: kiedyśgrześ » pn maja 21, 2012 17:59 pm

Bucholc Krok pisze:Ale po co to w ogóle? Po grzyba zablokowali akurat te tytuły?
Licencja :!: Sami mali dyktatorzy i każdemu się marzy 1984 w realu :) Kontrola, kontrola, kontrola :P
Obrazek

Templar

#575 Post autor: Templar » pn maja 21, 2012 18:00 pm

Pewnie im się kawały o amerykanach nie spodobały :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#576 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 21, 2012 18:01 pm

To niech zablokują wszystkie. I tak partolą niemożebnie. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#577 Post autor: kiedyśgrześ » pn maja 21, 2012 18:02 pm

Templar pisze:Ewentualnie Polamer, podajesz ich adres (Chicago), a oni odsyłają do Polski, przy małych paczkach to jakieś $20 będzie kosztować :P
Kupowałeś coś przez nich... pytam czy sprawdzeni :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#578 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 21, 2012 18:11 pm

I jak to wysyłają? Paczka idzie jak prywatna czy firmowa?

Templar

#579 Post autor: Templar » pn maja 21, 2012 18:15 pm

kiedyśgrześ pisze:Kupowałeś coś przez nich... pytam czy sprawdzeni :?: :P
Ja nie kupowałem, miałem parę razy to zrobić, ale za każdym razem znalazłem w ostatniej chwili jakiegoś miłego człowieka na eBayu, który zgodził się wysłać paczkę do Polski ;) Ale z tego co czytałem w opiniach swego czasu to raczej można im zaufać.
Bucholc Krok pisze:I jak to wysyłają? Paczka idzie jak prywatna czy firmowa?
Oni sami dostarczają, ich kurier, co do cła, to podobno jak się zadeklaruje do $35, czy ile tam ten limit teraz wynosi to nawet laptopy i inne drogie sprzęty przechodzą, choć od czasu do czasu celnicy coś tam zatrzymują.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#580 Post autor: Bucholc Krok » pn maja 21, 2012 18:23 pm

Templar pisze:Oni sami dostarczają, ich kurier
No to drogiej wysyłki nie da się uniknąć. Sklep -> koszta wysyłki -> pośrednik -> koszta wysyłki kurierem + koszty pośredniczenia.
co do cła, to podobno jak się zadeklaruje do $35, czy ile tam ten limit teraz wynosi to nawet laptopy i inne drogie sprzęty przechodzą, choć od czasu do czasu celnicy coś tam zatrzymują.
Czyli jak się im napisze, żeby za dużą wartość nie podawali to to zrobią? Chyba skorzystam z ich usług. :D W sumie powinno wyjść taniej. Chociaż może nie do końca, bo Amazon wziąłby ze 20$ na opłaty celne. To się chyba bardziej opłaci przy większych zakupach.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#581 Post autor: Althazan » pn maja 21, 2012 20:03 pm

Albo trzeba przeprosić się z SAE... ;)

Templar

#582 Post autor: Templar » pn maja 21, 2012 21:42 pm

Bucholc Krok pisze:Czyli jak się im napisze, żeby za dużą wartość nie podawali to to zrobią? Chyba skorzystam z ich usług. :D W sumie powinno wyjść taniej. Chociaż może nie do końca, bo Amazon wziąłby ze 20$ na opłaty celne. To się chyba bardziej opłaci przy większych zakupach.
Przecież jak podasz na Amazonie adres amerykański to nie doliczają opłat celnych, a Polamer z tego co wiem to pakuje twoją paczkę w jeszcze jedno pudło i tam podają wartość, którą Ty chcesz. Tylko może być problem, bo celnicy tam mają skanery przecież i widzą co w środku i jak np. będzie laptop za 10k, a ty dasz $35 to mogą ją przetrzymać. Wtedy ludzie polecają podać wyższą wartość, ale nadal mniejszą niż oryginalna i powiedzieć, że uszkodzony i do tego jeszcze od znajomego ;)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#583 Post autor: Bucholc Krok » wt maja 22, 2012 09:02 am

Althazan pisze:Albo trzeba przeprosić się z SAE... ;)
Ooo.. prędzej wesz zacznie kasłać. :)
Templar pisze:Przecież jak podasz na Amazonie adres amerykański to nie doliczają opłat celnych,
To chyba jeszcze zależy od stanu?
a Polamer z tego co wiem to pakuje twoją paczkę w jeszcze jedno pudło i tam podają wartość, którą Ty chcesz.

Tak, ale przy przedmiocie, który sprawdzałem w Amazonie pobrałby on kwotę na opłaty celne ok. 20$, czyli tyle, ile wzięłaby ta firma za pośrednictwo. W tym przypadku chyba nie ma sensu bawić się z pośrednikiem.
Tylko może być problem, bo celnicy tam mają skanery przecież i widzą co w środku i jak np. będzie laptop za 10k, a ty dasz $35 to mogą ją przetrzymać. Wtedy ludzie polecają podać wyższą wartość, ale nadal mniejszą niż oryginalna i powiedzieć, że uszkodzony i do tego jeszcze od znajomego ;)
Ale paczka i tak pewnie by była otwarta, a w paczce... rachunek ze sklepu, skoro pośrednik zostawia oryginalne opakowanie. Poza tym chyba celnicy znają tę firmę..

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#584 Post autor: Bucholc Krok » ndz maja 27, 2012 16:32 pm

Czy jeśli w trackingu widzę coś takiego jak "departure scan" (podana dokładna godzina) to znaczy, że paczka powinna tego dnia opuścić daną lokację?

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#585 Post autor: Althazan » ndz maja 27, 2012 21:46 pm

Tak.

ODPOWIEDZ