LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE
- MichalP
- Nominacja do odkrycia roku
Re: LA-LA LAND - PLANY WYDAWNICZE
Rozszerzony Gladiator - świetne wydanie. Nie wiem czemu Adam sie spodziewał, ze po prostu wydadza oryginalny album i More Music. Lala nigdy tak nierobila. Najgorsze co moglo byc to by zrobili z tego 4 plytowego klocka za 60 dolcow gdzie wlasnie 4 plyta to bylby po prostu zwykly OST. Tak jak zrobili z Cienka Czerwona Linia.
Na szczęście tu poszli po rozum do glowy. I jest to w stylu A.I. czy tez Titanica. 2 pierwsze plyty to score zrobiony pod film. A pisze pod film bo mamy muze tak jak zostala skomponowana i nagrana bez zadnej pozniejszej edycji. Pelne filmowe wersje. A trzecia płyta to Sketchbook i wersje alternatywne, takie pol na pol ale jakby tworzace zamknieta całość. Owszem czesc z tego byla juz dostępna poprzednio wlasnie na More Music ale tutaj oczywiście nie ma dialogow i jest tego dużo wiecej. Warto sobie tez zachowac OST dla wersji albumowych wielu utworów.
Ja swoje plyty zamowilem z Intrady razem Licence to Kill Kamena i Rain Man. Intrada wysyla to jakiś tydzień po tym jak Lala zaczyna wysylac. Tylko ze w Lali często trzeba czekac az dojda do ciebie i zrealizuja twoje zamowienie a Intrada wyslala mi paczke kilka dni szybciej zanim w koncu zmienili na swojej stronie, ze maja juz wszystko na magazynie.
Na szczęście tu poszli po rozum do glowy. I jest to w stylu A.I. czy tez Titanica. 2 pierwsze plyty to score zrobiony pod film. A pisze pod film bo mamy muze tak jak zostala skomponowana i nagrana bez zadnej pozniejszej edycji. Pelne filmowe wersje. A trzecia płyta to Sketchbook i wersje alternatywne, takie pol na pol ale jakby tworzace zamknieta całość. Owszem czesc z tego byla juz dostępna poprzednio wlasnie na More Music ale tutaj oczywiście nie ma dialogow i jest tego dużo wiecej. Warto sobie tez zachowac OST dla wersji albumowych wielu utworów.
Ja swoje plyty zamowilem z Intrady razem Licence to Kill Kamena i Rain Man. Intrada wysyla to jakiś tydzień po tym jak Lala zaczyna wysylac. Tylko ze w Lali często trzeba czekac az dojda do ciebie i zrealizuja twoje zamowienie a Intrada wyslala mi paczke kilka dni szybciej zanim w koncu zmienili na swojej stronie, ze maja juz wszystko na magazynie.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
"Patriota" ma chyba na trzeciej płycie oryginalny album, Spider Many Elfmana także
wiec La La też tak robi 
MBR ma wysyłać dopiero w połowie maja, jest u nich taka adnotacja.

MBR ma wysyłać dopiero w połowie maja, jest u nich taka adnotacja.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- MichalP
Wlasnie tego sie najbardziej bałem bo ostatnio coraz czesciej tak robia ze reklamuja cos jako 2 albo 3 plytowe wydanie ale gdzie jedna plyta to po prostu powtorka OSTa. Nawet Bondy niektore zaczęli tak wydawac. A przegieciem to byl Backdraft i Conan Niszczyciel reklamowany jako 2 płytowy rozszerzenia. Gdzie druga plyta to 30 minutowa powtorka bieda oryginalnego albumu. Backdraft to przynajmniej byl inny mix wersji filmowej.
W wydaniu Gladiatora kazda plyta wnosi cos nowego. Podobnie byl tez wydany np. Minority Reports, Amistad, Braveheart. Gdzie ewentualnie jest tylko dorzuconych kilka kawalkow z OSTa.
W wydaniu Gladiatora kazda plyta wnosi cos nowego. Podobnie byl tez wydany np. Minority Reports, Amistad, Braveheart. Gdzie ewentualnie jest tylko dorzuconych kilka kawalkow z OSTa.
- lis23
Prawda jest też taka, że jak ktoś nie ma oryginalnego albumu to ma 2 w 1, do tego płyty się starzeją, więc ma się nowszą kopię 

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- MichalP
Z ta nowsza kopia to bym uwazal, bo wlasnie te stare wydania czesto maja swietnej jakosci tloczenie i plyta dziala bez problemu po kilkudziesieciu latach. A te nowe wydania, to problemy zaczynaja sie juz na etapie zgrania tego do kompa i tylko czas pokaze ile to wytrzyma.
Generalnie nie mam problemu, jezeli album mial jakies unikatowe mixy/wersje utworow (niech dodadza to jako wersje alternatywne) - ale dawanie oddzielnej plyty na 30 minutowy oryginalny album, o ktorym chce sie zapomniec to jest przegiecie i wyciaganie kasy.
Generalnie nie mam problemu, jezeli album mial jakies unikatowe mixy/wersje utworow (niech dodadza to jako wersje alternatywne) - ale dawanie oddzielnej plyty na 30 minutowy oryginalny album, o ktorym chce sie zapomniec to jest przegiecie i wyciaganie kasy.
- lis23
Wziąłem w końcu "Gladiatora" w pre orderze ( mają wysyłać w połowie maja ) i dobrałem album "BBC Asia" bo akurat jedna sztuka wróciła na stan 
P/S: MBR już wysyła Gladiatora

P/S: MBR już wysyła Gladiatora

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

I to jest wydawniczy news roku - Bondy rozszerzone na winylu, oraz co 2~3 miesiące kolejny tytuł z pozostałych, a już za miesiąc OHMSS
https://variety.com/2025/artisans/news/ ... 236408802/

https://variety.com/2025/artisans/news/ ... 236408802/
#FUCKVINYL