A muzyka rewelacja, w czasie oglądania myślałem, że to Chajdecki zrobił muzykę, bo momentami trochę jego styl był, nazwisko na napisach trochę mnie zaskoczyło, płytę na 100% kupuję. Ogólnie muza w pierwszym docinku 5/5
POLSKIE KINO - dyskusja
-
Templar
Re: POLSKIE KINO - dyskusja
Też oglądałem i również bardzo mi się podobało, czekam na kolejne odcinki. Jedynie Królikowski mnie jeszcze w pełni nie przekonał, choć w scenie parodiowania nauczyciela wypadł świetnie. Starszego Bodo będzie grał Schuchardt, myślę, że wtedy już nie będę miał żadnych zastrzeżeń 
A muzyka rewelacja, w czasie oglądania myślałem, że to Chajdecki zrobił muzykę, bo momentami trochę jego styl był, nazwisko na napisach trochę mnie zaskoczyło, płytę na 100% kupuję. Ogólnie muza w pierwszym docinku 5/5
-
hp_gof
Dokładnie, miałem to samo wrażenie, że to Chajdecki, a potem w napisach paczę, że ktoś inny
Momentami ta muzyka trochę się wybijała poza obraz w negatywnym znaczeniu, tzn. jakby do końca nie pasowała, ale wybaczam, to już szczególiki
Jak oglądałem wcześniej zwiastuny, to mnie strasznie irytowało, że Schuchardt i Królikowski nie będą mówili z kresowym akcentem, ale jak wciągnąłem się w taką interpretację tej postaci jaka była w pierwszym odcinku, to zupełnie zapomniałem o prawdziwym Bodo 
Generalnie pod koniec odcinka miałem wrażenie, że Bodo rzuci kamyczkiem w okno (kto oglądał, ten wie o co chodzi), ale spodziewałem się, że to będzie jakoś później
Ciekaw jestem jakie będą wyniki oglądalności
Może sobie tym serialem odbiją sobie spadki oglądalności
No ale jak do czegoś bierze się Michał Kwieciński, to wiadomo, że jest na dobrym poziomie
Takie kino historyczne to ja mogę oglądać
No i udało się przemycić prześwitujące sutki matki Bodo oraz genderową rolę Ordy 
Generalnie pod koniec odcinka miałem wrażenie, że Bodo rzuci kamyczkiem w okno (kto oglądał, ten wie o co chodzi), ale spodziewałem się, że to będzie jakoś później
Ciekaw jestem jakie będą wyniki oglądalności
-
hp_gof
Drugi odcinek już takiego wrażenia nie robi, ale coraz bardziej zachęca mnie do przeczytania biografii Bodo
Ostatnio same biografie czytam - najpierw Kilara, teraz Polańskiego, potem Bodo, a jeszcze ma półce mam kilka biografii znanych filmowców - Wajdy (nawet dwie, w tym jedna to autobiografia), Antczaka, Kutza, Schlöndorffa...
Najbardziej mnie rozśmieszyło, jak Bodo wychodzi z typowo łódzkiego podwórka, które gra warszawskie podwórko na łódzką ulicę (Moniuszki), która gra warszawską ulicę, a potem wychodzi na warszawską ulicę (ewentualnie wrocławską, bo tam też kręcili serial, ale na pewno nie łódzką), która gra warszawską ulicę. Już się nie dziwię czemu w pierwszym odcinku pokazali Łódź z perspektywy jednego podwórka - nie mogli normalnych ulic Łodzi pokazać, bo nie mieliby już więcej lokacji do pokazania Warszawy (wszak przedwojennej zabudowy w Warszawie wiele się nie ostało).
Dodatkowo w tym odcinku mamy trochę erotyzmu z dwóch stron (mrrrrrrrrrrrr), plus podobała mi się postać Antka (takiego warszawskiego rzezimieszka). No i scena z "dobrymi chrześcijanami" (podwójnie zabawne ze względu na pochodzenie Moryca) - piękna
PS. Na fanpejdżu Bodo napisali, że "będą informować" o soundtracku, jak wyjdzie. Czyli jeszcze sobie poczekamy.
Najbardziej mnie rozśmieszyło, jak Bodo wychodzi z typowo łódzkiego podwórka, które gra warszawskie podwórko na łódzką ulicę (Moniuszki), która gra warszawską ulicę, a potem wychodzi na warszawską ulicę (ewentualnie wrocławską, bo tam też kręcili serial, ale na pewno nie łódzką), która gra warszawską ulicę. Już się nie dziwię czemu w pierwszym odcinku pokazali Łódź z perspektywy jednego podwórka - nie mogli normalnych ulic Łodzi pokazać, bo nie mieliby już więcej lokacji do pokazania Warszawy (wszak przedwojennej zabudowy w Warszawie wiele się nie ostało).
Dodatkowo w tym odcinku mamy trochę erotyzmu z dwóch stron (mrrrrrrrrrrrr), plus podobała mi się postać Antka (takiego warszawskiego rzezimieszka). No i scena z "dobrymi chrześcijanami" (podwójnie zabawne ze względu na pochodzenie Moryca) - piękna
PS. Na fanpejdżu Bodo napisali, że "będą informować" o soundtracku, jak wyjdzie. Czyli jeszcze sobie poczekamy.
-
hp_gof
Oho, zaczyna się!
Chciałbym już zobaczyć ten zwiastun 
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zy.html#MT
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zy.html#MT
-
hp_gof
Dobre, dobre, dawać więcej.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Przyjemne, ale nie powaliło mnie. Tyle, że to chyba nie do tematu "kino". 
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Koper, chyba serio zdziadziałeś. 
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Bo rozróżniam seriale od filmów kinowych? Aha. 
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
O muzie mówiłem. 
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
To oni dopiero kasę na to zbierają?
Żeby się Smarzowskiemu na te jego depresyjne produkcje dokładać, to bym chyba wcześniej sens życia musiał stracić.
Żeby się Smarzowskiemu na te jego depresyjne produkcje dokładać, to bym chyba wcześniej sens życia musiał stracić.
- Krelian
- Ghostwriter znanego twórcy
No nie, film jest już zmontowany i gotowy w 95% i premierę ma mieć na jesień (były już testowe pokazy) tylko, że brakuje funduszy na dokończenie filmu, reżyserowi brakuje kilku istotnych scen, które chciałby dokręcić na przełomie kwietnia/maja. Zupełnie nie doczytałeś ani chyba filmiku nie obejrzałeś 
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Pewnie że nie, nie chciało mi się. ;P
-
hp_gof
Wajda o muzyce do Powidoków
Nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji, aczkolwiek najbliższy jest mi w tej chwili pomysł wykorzystania gotowej muzyki Witolda Lutosławskiego. W każdym razie, jeżeli wszystko pójdzie dobrze, chciałbym nasz film pokazać na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.