CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#1351 Post autor: lis23 » wt lip 21, 2020 10:09 am

Obrazek

Bardzo spokojny film, jednak dość typowy dla Costnera. Film trochę podobny do "Nietykalnych" ale całkowicie pozbawiony akcji i takich mocnych scen, jak w "Nietykalnych". Dopiero na napisach końcowych dowiedziałem się, że muzykę ma tu Thomas Newman, jest dosyć minimalistyczna, więc można się było domyślić, najlepszy jest end credits.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1352 Post autor: Ghostek » wt lip 21, 2020 16:46 pm

The Boringmen
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1353 Post autor: lis23 » pn maja 23, 2022 08:36 am

"Małe Kobietki" z muzyką Desplata. Fajny film, dobrze zagrany i ładnie stworzony ( scenografia, kostiumy, itp. ) ale ta rwana narracja, przeplatająca przeszłość z teraźniejszością jest męcząca dla widza. Z podobnych tematycznie filmów bardzo podoba mi się "Miss Potter" z Rene Zellweger - biografia autorki przygód Piotrusia Królika.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#1354 Post autor: swordfish » sob wrz 21, 2024 11:42 am

HIS THREE DAUGHTERS

Zaskakujące, kameralne ukazanie problemu odejścia najbliższej nam osoby. Niby wiemy jaki będzie ostateczny finał. Nie ma żadnych fajerwerków. Trzy kobiety siedzą w mieszkaniu i czekają na ostatnie tchnienie umierającego ojca. Jak to koncertowo zostało zagrane przez trzy popularne aktorki. Każda dodaje coś od siebie ze swojego temperamentu. Nie ma tu żałobnego płaczu i rozdzierania szat. Jak na oryginał Netflixa bardzo wysoka ocena ode mnie 8/10.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1355 Post autor: Adam » sob sty 25, 2025 10:39 am

Pieprzyć Mickiewicza 2 - 7/10 - udany sequel jedynki, którą również uważam za udaną i nie rozumiem, skąd ten hejt w necie był. W tym jest więcej empatii, mniej lanserstwa i nowobogackich nastolatków (to był największy zarzut wapniaków recenzentów do jedynki - tak jakby takich szkół i gówniarzy nie było :roll: ), i scenariusz porusza ważne wątki akceptacji i odrzucenia osób ze spektrum autyzmu. Ot, taki Forrest Gump trafia do tej samej klasy znanej z pierwszej części filmu i on jest główną osią fabularną. Film trochę za krótki, gość wcielający się w Kordiana "Korka" (tego z autyzmem) rewelacyjny, plus ma kilka genialnych scen z one-linerami. Bawiłem się przednio i myślę, że rówieśnicy bohaterów z filmu powinni zostać przymuszeni aby ten film zobaczyć, żeby dało to choćby paru cokolwiek do myślenia.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1356 Post autor: Adam » wt sty 28, 2025 15:45 pm

Better Man - 5/10 - poza fantastyczną kolekcją hitów Take That i Williamsa, niektóre na nowo zaaranżowane i zaśpiewane, oraz fantastycznym CGI zrobionym przez Wetę, film niestety jest bardzo płyciutki, jako biograficzny. Gdyby nie było kapitalnego miniserialu dokumentalnego o nim na Netflixie, w którym Williams jedzie po bandzie i otwiera się wprost i obnaża na wiele kontrowersyjnych i błędnych aspektów jego życia prywatnego (za co mega szacun i jest nielicznym, którzy to w aż takim stopniu zrobili), to jeszcze można by ten film jakoś przełknąć. A tak, jak ktoś zna ten dokument, to ten film odbierze tylko z uśmieszkiem, jaką jest wydmuszką i laurką. Może 10% jest pokazane, no ale tu już nie mogło być kontrowersji..

Decyzję o tym, żeby grała małpa uważam za błędną, bo za dużo mamy filmów z Planety Małp (robionych przez tych samych grafików) i momentami człowiek się czuje, jakby Cezar przeniósł się do lat 90 ;-) Ale że jest to zrobione fenomenalnie, to już wspomniałem. Zasłużony nom do Oscara za efekty.

I ciekawostka - soundtrack jest od dwóch tygodni numerem 1 na listach najlepiej sprzedających się płyt z wszystkich gatunków muzyki w UK.

Bez znajomości dokumentu: 7~8/10 w tym podwyżka oceny za występ Astona Martina DB5 w jedynym słusznym kolorze ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1357 Post autor: Adam » śr sty 29, 2025 11:37 am

Światłoczuła - 8/10 - bardzo dobry i ambitny dramat obyczajowy z elementami kom-romu o niewidomej dziewczynie pracującej w poprawczaku jako psycholog, z przepięknymi zdjęciami na taśmie filmowej, grą świateł, humorem i emocjami. Wielkie brawa dla odtwórczyni głównej roli - jakbym nie sprawdził, to bym myślał, że dziewczyna rzeczywiście nie widzi. Dobry czas dla polskiego kina.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1358 Post autor: Adam » czw sty 30, 2025 21:28 pm

The Outrun - 8/10 - wspaniały popis aktorski Serszy, która gra 20-paroletnią alkoholiczkę, która postanawia wyjechać na dalekie wyspy na północy Irlandii by badać zachowania ptaków. Trudna, niewdzięczna rola i pogoda na planie. świetna muzyka klubowa w niektórych scenach. To mały film niezależny, więc i fajerwerków tutaj nie ma. Seans dla Serszy.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1359 Post autor: Adam » pt sty 31, 2025 22:23 pm

Towarzysz - 8/10 - intrygujący, momentami brutalny i całościowo świetnie zrealizowany niezależny thriller z pomysłowym scenariuszem nowatorsko podejmującym temat przyszłości życia robotów z ludźmi, a szczególnie żywych sex-lalek. Na plus też nie-ograne twarze (poza synem Meg Ryan, który tutaj zagrał chyba swoją najdojrzalszą, dramatyczną rolę jak do tej pory.). Trailer był tylko przystawką, bo w filmie wiele się dzieje :) No i szok jakie grosze ten film kosztował, bo tylko niecałe 10 mln. Cóż, kolejny raz Hollywod pokazuje, że nawet za darmo da się zrobić wartościowe i porządne kino, momentami jako przestroga, które stawia ważne pytania i potrafi zachwycić.

youtu.be/Qr_kX0D3DNA
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1360 Post autor: Adam » sob lut 08, 2025 21:53 pm

Maria Callas - 4/10 - absolutnie słusznie kompletnie olany film w nominacjach do wszystkich nagród, łącznie też z Jolie, która tutaj wypada tak sztucznie i nieprzekonująco, jak dawno żaden odtwórca roli w biograficznych filmach o znanych postaciach, jakie kręcą ostatnimi laty taśmowo. Jolie tu jest Jolie, teatralnie przerysowana i przestrzelona rola. Film rozczarowuje też na kilku innych płaszczyznach (poza zdjęciami). Przede wszystkim wątpię, by sama Callas była zadowolona z filmu, gdzie pokazano ją w zasadzie tylko jako chorą psychicznie lekomankę z koszmarnym charakterkiem i w ostatnim tygodniu jej życia. Wiemy, że ona taką zmanierowaną mendą była, wiemy że tak też cierpiała psychicznie pod koniec, i ok, ale to wygląda trochę, jakby twórcą filmu był jakiś antyfan czy coś w ten deseń, który chciał ośmieszyć / pokazać tylko najgorsze jej zachowania i moment życia…

I na koniec już muzyczna, mała dygresja, która jednak od razu nastawia negatywnie do filmu... Ja kompletnie nie znam się na operze. To nigdy nie była i nie będzie „moja” muzyka i nie lubię takich rzeczy słuchać... ALE jeśli taki ktoś "zielony" jak ja, już w pierwszej minucie (sic!) filmu o tej największej operowej gwieździe w historii widzę (i to tak, że aż w oczy szczypie!), że ruch warg Jolie na ekranie jest kompletnie rozjechany z oryginalnym śpiewem Callas lecącym w tle, to ja się pytam, gdzie byli dźwiękowiec i montażysta tego filmu, oraz vocal/movement coach Jolie ?!
#FUCKVINYL

Just.Dan

#1361 Post autor: Just.Dan » pn lut 10, 2025 10:56 am

Adam pisze:
sob lut 08, 2025 21:53 pm
kompletnie olany film w nominacjach do wszystkich nagród,
Niestety, nie całkowicie, jest nomka do Złotego Golasa za słabe zdjęcia (w "Carol" lepsze, bardziej stylizowane) Na to miejsce bardziej by zasługiwały "Challengers" czy "Nickel Boys".

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1362 Post autor: Wawrzyniec » pn lut 10, 2025 13:37 pm

To, że główna bohaterka cierpi, to mnie nie dziwi, patrząc na osobę reżysera. To facet, który nakręcić Jacky z cierpiąca Jacky Kennedy i Spencer z cierpiąca Lady Di.
W tym się najwyraźniej specjalizuje.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ