The Dark Knight

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

The Dark Knight

#1 Post autor: Marek Łach » czw lip 03, 2008 19:10 pm

Ja nie tyle o tym, czym uraczą nas ( :wink: ) HZ i JNH, a raczej o pewnej ciekawostce, którą wypatrzyłem na forum maintitles. Postujący tam Erik Woods postanowił się zabawic i pod jeden z pościgów z Batman Begins podłożył muzykę Elfmana z pierwszego filmu Bartona (Charge of the Batmobile głównie). Efekt jest bardzo fajny, miejscami oczywiście trochę siada synchronizacja mimo różnych zmian montażowych, ale brzmi to generalnie ekscytująco, a miejscami wręcz spektakularnie. I nie tyle chodzi mi tu o pokazanie, że temat Elfmana powinien się w filmach Nolana pojawic, a raczej o to, że te filmy spokojnie mogłyby sobie poradzic z wyraźnym tematem przewodnim, czymś innym niż te śmieszne dwie nuty albo kolejny zimmerowy anthem :wink:

Link do klipu (44MB) poniżej:

http://www.dillusions.net/erik/clips/bb_redux.mp4

Mefisto

#2 Post autor: Mefisto » pt lip 04, 2008 20:07 pm

dla mnie totalna pomyłka - owszem, chwilami muzyka pasuje do akcji, ale kiepsko, a to dlatego, że Batman Elfmana był dokładnie taki, jak film: gotycki i przepełniony mrokiem. Tu mamy mrok, ale równie dużo jest industrializacji i techniki (zresztą pościg jest tego doskonałym przykładem), a do tego już nuty Elfmana nie pasują wg mnie. Poza tym są to zupełnie dwa różne światy, pomimo wspólnego bohatera - więc może czas zaprzestać tych pseudo-porównań i wniosków?

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: The Dark Knight

#3 Post autor: Tomek » śr lip 23, 2008 22:44 pm

Marek Łach pisze:I nie tyle chodzi mi tu o pokazanie, że temat Elfmana powinien się w filmach Nolana pojawic, a raczej o to, że te filmy spokojnie mogłyby sobie poradzic z wyraźnym tematem przewodnim
Nie zgadzam się :) Batman Begins to kompletnie inne uniwersum od gotyckiego, przestylizowanego świata Burtona. Muzyka Zimmera/Howarda w filmie znajduje się bardzo dobrze, i bardzo dobrze go uzupełnia. Zgadzam się tu z Mefistem - nie ma sensu rozdzielać włosa na czworo nadal i płakać, że nie ma w filmach Nolana tematu Batmana. Jakoś w filmach Schumachera też go nie było i elfmaniacy jakoś nie płakali ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: The Dark Knight

#4 Post autor: Marek Łach » czw lip 24, 2008 17:58 pm

Tomek pisze:
Marek Łach pisze:I nie tyle chodzi mi tu o pokazanie, że temat Elfmana powinien się w filmach Nolana pojawic, a raczej o to, że te filmy spokojnie mogłyby sobie poradzic z wyraźnym tematem przewodnim
Nie zgadzam się :) Batman Begins to kompletnie inne uniwersum od gotyckiego, przestylizowanego świata Burtona. Muzyka Zimmera/Howarda w filmie znajduje się bardzo dobrze, i bardzo dobrze go uzupełnia. Zgadzam się tu z Mefistem - nie ma sensu rozdzielać włosa na czworo nadal i płakać, że nie ma w filmach Nolana tematu Batmana. Jakoś w filmach Schumachera też go nie było i elfmaniacy jakoś nie płakali ;)
No ale ja właśnie w tym cytacie powiedziałem, że nie chcę u Nolana tematu elfmanowskiego, ale że te wszystkie wypowiedzi Zimmera, w których głosi, że w tym filmie nie ma miejsca na jakikolwiek temat (jak było przy BB właśnie) to bzdura, a to podejście, jakie razem z JNH wybrali to tylko jedna z wielu możliwych dróg:P

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#5 Post autor: Tomek » czw lip 24, 2008 18:22 pm

Aha, no to zwracam honor :D Paplaniny Zimmera nie brałbym na poważnie ;). W paru wywiadach audio jakie się pojawiły z okazji premiery TDK, kiepsko wyglądają jego próby marketingowego sprzedania produktu (muzyki) pod przykrywką megalomańskiego bełkotu o jego pseudo-podtekstach ;). Nie dziwią mnie komentarze fanów JNH, którzy mówią, żeby przestał się zadawać z Hansem :lol: O bredzeniu na temat "happy jolly"-tematu Elfmana już nie wspomnę... :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#6 Post autor: Ghostek » sob lip 26, 2008 18:50 pm

Cholernie wynudziłem się słuchając TDK. Nic tam nie ma nowego, na czym można by było ucho zawiesić. A jeszcze ta długość albumu... Niewypał lata.
Obrazek

ODPOWIEDZ