The horror... the horror...

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#91 Post autor: Koper » śr wrz 30, 2009 22:47 pm

Bucholc Krok pisze:Moim zdaniem bardzo chwytliwy, głównie przez te 'chóry'. Wystarczy się odrobinkę wczuć w klimat. ;) No i jaka okładka płyty! Najlepiej sobie obejrzeć w powiększeniu. Wówczas można dojrzeć, że tam nie tylko jest kukurydza.. :D
Nooo, a gdyby oprócz tej ręki z sierpem była jeszcze jedna - z młotem... :D To już w ogóle dla samej okładki warto by mieć. ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#92 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 01, 2009 13:01 pm

Koper pisze:Nooo, a gdyby oprócz tej ręki z sierpem była jeszcze jedna - z młotem... :D To już w ogóle dla samej okładki warto by mieć. ;)
Cóż, różne ludzie mają poglądy polityczno-ideologiczne :wink:
A teraz rozumiem, że Bucholc, Ty zakupiłeś tę płytę, ze względu na okładkę :wink: I tym samym wracamy też do dyskusji na temat dobrych okładek. A już bardziej na poważnie to może po jednym odsłuchaniu za wcześnie na wydawanie opinii. Może rzeczywiście potrzebny jest odpowiedni nastrój. Najlepiej jak 31 Października posłucham sobie tego soundtracka i wtedy wyrażę swą opinię.

P.S. Widzę, że pojawiła się nowa, bardzo pasująca do tego tematu, recenzja :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#93 Post autor: Bucholc Krok » czw paź 01, 2009 15:03 pm

Koper pisze:Nooo, a gdyby oprócz tej ręki z sierpem była jeszcze jedna - z młotem... :D To już w ogóle dla samej okładki warto by mieć. ;)
Ten sierp bardziej przypomina małą kosę..
Wawrzyniec pisze:Cóż, różne ludzie mają poglądy polityczno-ideologiczne :wink:
Głodnemu Koprowi młot na myśli. ;) :D
A teraz rozumiem, że Bucholc, Ty zakupiłeś tę płytę, ze względu na okładkę :wink:
A skąd ten wniosek?
I tym samym wracamy też do dyskusji na temat dobrych okładek.
Bo jest IMO dobra. Prosta, ale dobra. A to, że komuś się kojarzy.. :)
A już bardziej na poważnie to może po jednym odsłuchaniu za wcześnie na wydawanie opinii. Może rzeczywiście potrzebny jest odpowiedni nastrój. Najlepiej jak 31 Października posłucham sobie tego soundtracka i wtedy wyrażę swą opinię.
Czyli słuchałeś i się nie spodobał?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#94 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 01, 2009 16:38 pm

Bucholc Krok pisze:Czyli słuchałeś i się nie spodobał?
Tego nie napisałem. Nie mam płyty, więc na razie przesłuchałem tylko ten główny motyw, który nie wywołał na mnie aż takie wrażenia jak powinien. Gdyż patrząc, że te płyty sprzedały się jak świeże bułeczki to musi być w tej muzyce coś wyjątkowego. Chociaż jak już pisałem, może się za mało w klimat w czułem, jeden raz to za mało itd. itd. itd. Dlatego, aby było jasne, ja tej płyty i muzyki od razu nie oceniam źle. Po prostu motyw nie wywołał na mnie aż takiego mocnego wrażenia jak się spodziewałem.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#95 Post autor: Bucholc Krok » czw paź 01, 2009 18:07 pm

Wawrzyniec pisze:Tego nie napisałem. Nie mam płyty, więc na razie przesłuchałem tylko ten główny motyw, który nie wywołał na mnie aż takie wrażenia jak powinien.
Myślałem, że przesłuchałeś całość na jakimś last fm czy gdzieś indziej. :)
Gdyż patrząc, że te płyty sprzedały się jak świeże bułeczki to musi być w tej muzyce coś wyjątkowego.
Niekoniecznie.. Są zapewne osoby, którym podobał się film (ja go na oczy nie widziałem.. chyba - w tej chwili nie kojarzę) i truły wytwórni, żeby wydać ścieżkę na CD, ale jak już to było napisane, większość pewnie wzięli handlarze, którzy po odpowiedniej marży odsprzedadzą tym, którzy zaspali. Np. tym fanom filmu/muzyki, którzy czerpią wiadomości z IMDb. ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#96 Post autor: Koper » ndz paź 04, 2009 00:12 am

Wracając do zasadniczego tematu :) (bo coś ucichł ten wątek), pozwoliłem sobie na krótką kompilacyjkę tematów z filmów Dario Argento. Nie tylko może z rasowych horrorów, bo przecież Dario kręcił raczej coś, co się zwało giallo, nie horror (ale mroczność i krwawość była na mocnohorrorowym poziomie), ale można podciągnąć. :) Chociaż muzyka u Argento była dość specyficzna (jak i jego filmy), chętnie sięgał po stylistykę pop-rockowo-metalową, stąd Goblini a i inni kompozytorzy nierzadko dostawali zadanie skomponowania czegoś pod ten gust. W każdym bądź razie:

http://www.youtube.com/watch?v=MzgpxPkK6sA

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#97 Post autor: Wawrzyniec » ndz paź 04, 2009 21:51 pm

Nie żebym tu słodził czy coś w tym stylu, ale naprawdę bardzo fajna kompilacja :D Dlatego też dałem zasłużone 5 gwiazdek :wink: Miło też, że są jeszcze osoby, którym takie filmiki się chce robić. Zobaczymy tylko jak długo filmik będzie dostępny i czy ktoś nie przyczepi się o prawa autorskie:/ Np. moja kompilacja chórowa już jest w paru krajach zakazana :wink:

Wracając jednak do meritum sprawy: Oglądnąłem i przesłuchałem ten filmik parę razy i zauważyłem to co już chyba parę razy pisałem. Największą wadą Goblina jest to, że niestety ta muzyka dość szybko się postarzała. I tak np. muzyka Ennio Morricone dalej brzmi bardzo dobrze i nie czuć, aby przemijający czas jakoś na nią zadziałał. A tak w ogóle to otwierający filmik utwór Morricone jest naprawdę bardzo ładny :) Oprócz muzyki Morricone szczególną zwróciłem uwagę na muzykę Pino Donaggio. Oba fragmenty są naprawdę bardzo dobre. Ale w motywie z "Two Evil Eyes" (gdyż chyba tak się on nazywa) to się mocno zadurzyłem :) Na youtube'ie znalazłem go w pełnej okazałości:

http://www.youtube.com/watch?v=7f3ZoGArsqw

Genialny kawałek i do tego ten śpiew :D Czy cały score prezentuje równie wysoki poziom co tej jeden utwór? I dlatego, że mi się udało poznać ten utwór dziękuję za ten filmik :wink:

P.S. Jestem też pełen uznania, że odróżniasz co skomponował Goblin, a co znowu poszczególni jego członkowie, gdyż ja często się w tym gubię. I też nie zawsze wiem czy to jest "Goblin" czy "The Goblin"? :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#98 Post autor: Koper » pn paź 05, 2009 00:35 am

Goblin to Włosi, więc to "The" tak średnio mi pasuje, ale i z takim zapiskiem się spotkałem. :D Anyway z tą czwórką to nie taka prosta sprawa, bo zdarzało się, że po rozbiciu zespołu część z nich zbierała się do jakiegoś projektu, ale niekoniecznie mieli prawo używać nazwy Goblin, stąd np. Simonetti-Pignatelli-Morante (przy "Tenebre"). Starałem się być zgodny z informacjami z creditsów filmu. Generalnie ciężko to rozróżnić, Simonetti solo czy w Goblinach pisywał podobnie a w sumie pod tą stylistykę podchodzili też inni- utwór Emersona z "Inferno" mogli równie dobrze napisać Goblini. :)

Co do "Oczu diabła" to również strasznie spodobał mi się ten motyw. :) Recenzję score'u postaram się skrobnąć, niestety już uprzedzam, że reszta jest dużo mniej ciekawa, w ogóle 90% muzyki to już inna stylistyka. Ten utwór zaś pochodzi z napisów końcowych.

Co do postarzenia to się nie zgodzę, owszem sporo tam rzeczy a'la lata 80 czy nawet 70 (ta elektronika zwłaszcza), ale jednak taka "Suspiria" na przykład ciągle brzmi świetnie, a wg mojego szanownego kolegi Tomka Rokity, mocno zainspirował ten motyw Zimmera przy "The Ring". :) W ogóle żeby w pełni zrozumieć i docenić muzykę Goblinów pisaną dla Argento trzeba obejrzeć filmy i nacieszyć się tym, jak potrafi ta muzyka działać w tych długich, celebrowanych wędrówkach kamery po różnych pozornie nieistotnych detalach. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#99 Post autor: Koper » pn paź 05, 2009 00:37 am

Aha, ten utwór z "Two Evil Eyes" ma tytuł "Dreaming Dreams" jakby co. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#100 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 05, 2009 17:26 pm

Koper pisze: Co do "Oczu diabła" to również strasznie spodobał mi się ten motyw. :) Recenzję score'u postaram się skrobnąć, niestety już uprzedzam, że reszta jest dużo mniej ciekawa, w ogóle 90% muzyki to już inna stylistyka. Ten utwór zaś pochodzi z napisów końcowych.
O trochę szkoda, że już reszta muzyki brzmi zupełnie inaczej. Pewnie jakiś underscore, lub coś w tym stylu? Szkoda, szkoda, ale tak to często z muzyką do horrorów bywa, że mamy do czynienia z jednym genialnym motywem, utworem itd. a reszta już nie prezentuje się tak dobrze. Co nie zmienia faktu, że 'Dreaming Dreams" brzmi świetnie! Fajnie, że się pojawi kolejna recenzja, takiego starszego score'u. Bucholc też nie będzie miał co marudzić, że się nic nowego nie pojawia;)
Koper pisze:Co do postarzenia to się nie zgodzę, owszem sporo tam rzeczy a'la lata 80 czy nawet 70 (ta elektronika zwłaszcza), ale jednak taka "Suspiria" na przykład ciągle brzmi świetnie, a wg mojego szanownego kolegi Tomka Rokity, mocno zainspirował ten motyw Zimmera przy "The Ring". :)
A właśnie trochę dziwne, że nikt tu jeszcze nie wymienił "The Ring" Zimmera & Co. Według mnie Zimmer, Tillman i Lohner stworzyli naprawdę dobrą muzykę. Szkoda tylko, że ta dobra muzyka nie doczekała się jakiegoś porządnego wydanie:/

A co do samej "Suspirii" to główny motyw jest naprawdę dobry. Tutaj panuje zgoda. Ale już reszta płyty to dla mnie coś, czego raczej nie mogę słuchać. Chociaż fakt, że za wiele filmów Dario Argento nie widziałem. Widziałem niestety "Upiora w Operze" i mi się ten film zupełnie nie spodobał. Jedyne co w tym filmie było chyba warte to córka reżysera Asia Argento :wink: A po za tym raczej film mi się zupełnie nie podobał. Mam rozumieć, że "Phantom of the Opera" i "Opera" to jednak dwa różne filmy?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#101 Post autor: Koper » pn paź 05, 2009 17:43 pm

Dwa różne filmy zdecydowanie. "Ducha w operze" nie widziałem, ale to podobno jeden z najgorszych obrazów Argento. "Operę" mimo paru potknięć zaliczam do tych bardziej udanych, głównie z powodu fantastycznych zdjęć i ślicznej głównej bohaterki, ładniejszej wg mnie od młodej Argentówny. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#102 Post autor: Wawrzyniec » wt paź 06, 2009 13:28 pm

Koper pisze:"Operę" mimo paru potknięć zaliczam do tych bardziej udanych, głównie z powodu fantastycznych zdjęć i ślicznej głównej bohaterki, ładniejszej wg mnie od młodej Argentówny. :)
Ja tam nie twierdzę, że Asia Argento jest najpiękniejszą kobietą jaką widziałem. Ale urody nie mogę jej odmówić, a jak się ma do czynienia z tak złym filmem jak ten "Upiór w Operze" to człowiek stara się znaleźć choć parę pozytywów w tak złej produkcji :wink:

A co do tej ślicznej głównej bohaterki "Opery" to mógłbyś mi napisać o kogo chodzi, lub też może jakieś zdjęci tej pani zapodać? :wink:

P.S. Muszę przyznać, że bardzo płodny się z tymi recenzjami zrobiłeś :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#103 Post autor: Koper » wt paź 06, 2009 20:04 pm

Tylko chwilowo ;)

Co do "Opery" to niejaka Cristina Marsillach - kompletnie nieznana hiszpańska aktorka.

Jest na tej fotce:

Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#104 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 06, 2009 20:15 pm

Koper pisze: Jest na tej fotce:
Która to? Ta w środku w okularach?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt: