JAMES HORNER - BLACK GOLD / CRISTIADA

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: JAMES HORNER - BLACK GOLD / FOR GREATER GLORY (CRISTIADA

#886 Post autor: Paweł Stroiński » czw paź 11, 2012 17:35 pm

I wciąż muszę dokończyć przesłuchanie Spidermana, za pierwszym razem przysnąłem w połowie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#887 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 11, 2012 17:37 pm

A ja coś czuję, że ta cała dysputa to rozszerzona kampania promocyjna recenzji "For Greater Glory. Wiecie tak samo jak to było z cierpieniem Marii Peszek w Bangkoku, o którym relacjonowała w Polityce i Wprost w tym samym czasie, kiedy wychodziła jej najnowsza płyta. Zbieg okoliczności? A teraz mamy wielką dyskusję i ciągle mówi o "For Greater Glory" na kilka dni przed ukazaniem się recenzji. Zbieg okoliczności? I nie wiem jak Wy, ale ja teraz jestem strasznie ciekaw tej recenzji, jeszcze bardziej niż wcześniej. :P :P :P :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#888 Post autor: Mystery » czw paź 11, 2012 17:41 pm

Paweł Stroiński pisze:Już postanowiłem, że oryginalność zaniży ocenę ogólną, więc myślcie, co chcecie.
Windtalkers i tak był wystarczająco długo jednym Hornerem na stronce z 1 za oryginalność :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#889 Post autor: Mystery » czw paź 11, 2012 17:46 pm

Wawrzyniec pisze:A ja coś czuję, że ta cała dysputa to rozszerzona kampania promocyjna recenzji "For Greater Glory. Wiecie tak samo jak to było z cierpieniem Marii Peszek w Bangkoku, o którym relacjonowała w Polityce i Wprost w tym samym czasie, kiedy wychodziła jej najnowsza płyta. Zbieg okoliczności? A teraz mamy wielką dyskusję i ciągle mówi o "For Greater Glory" na kilka dni przed ukazaniem się recenzji. Zbieg okoliczności? I nie wiem jak Wy, ale ja teraz jestem strasznie ciekaw tej recenzji, jeszcze bardziej niż wcześniej. :P :P :P :wink:
To chyba pierwszy komentarz odnośnie kampanii promocyjnej tej recenzji :P Jest parę różnych spojrzeń na tą muzykę i jej oryginalność, toteż tu sobie w miarę dyskutujemy i drażnimy :wink:

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#890 Post autor: Ghostek » czw paź 11, 2012 17:51 pm

Powiem tak.
Im więcej recenzji się pisze na tym portalu tym bardziej irytuje ta ocena "Oryginalność". To jest punkt, który w wielu przypadkach zaniża maksymalnie ocenę, a w innych jest tylko informacją, że kompozytor zamiast skupiać się na nowych tematach wolał postawić na spójność całości. Tak na dobrą sprawę można postawić Hornerowi w co trzeciej pracy ocenę 2 lub 1 za oryginalność i co z tego? Czy ma ona prawo zaniżać całość do marnych 2,5 bo tak ze średniej wychodzi?
Bezsens!
Sztuczne liczenie, kalkulowanie, spasowywanie, przy czym w ogóle ta ocena nie mówi o klasie kompozycji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#891 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 11, 2012 18:14 pm

Z tego co ja pamiętam, to z tą "Oryginalnością" były zawsze największe dysputy i kontrowersje. Gdyż zawsze pozostaje jeszcze pytanie co uznamy za oryginalność? Jak już kiedyś wspomniałem, jak skomponuję score, który nagram na swoich garnkach to może będzie to oryginalne, ale w żadnym stopniu nie do słuchania. To co dajemy 5 za oryginalność, do 1 na płycie i 1 w filmie już się ocena podnosi. Jeżeli traktujemy ocenianie muzyki jako matematykę. Ja oryginalność staram się traktować jako ciekawostkę, ale też staram się ją nie liczyć za bardzo do oceny całego score'u. Tak też nadchodzący score do "Hobbita" też trzeba będzie zaniżyć jego ocenę, gdyż na pewno nie będzie wielce oryginalny. :)

Templar

#892 Post autor: Templar » czw paź 11, 2012 18:22 pm

Wawrzyniec pisze:Tak też nadchodzący score do "Hobbita" też trzeba będzie zaniżyć jego ocenę, gdyż na pewno nie będzie wielce oryginalny. :)
Znalazł się jasnowidz :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#893 Post autor: Adam » czw paź 11, 2012 18:27 pm

Paweł Stroiński pisze:Już postanowiłem, że oryginalność zaniży ocenę ogólną, więc myślcie, co chcecie.
ględzisz o tym od 2 tyg.. już serio cały kraj wie że obniżysz za oryginalność i nie tylko.. booooring :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#894 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 11, 2012 18:27 pm

Templar pisze:
Wawrzyniec pisze:Tak też nadchodzący score do "Hobbita" też trzeba będzie zaniżyć jego ocenę, gdyż na pewno nie będzie wielce oryginalny. :)
Ale to akurat nie było złośliwie gemeint. Gdyż właśnie problemem jest co uważamy za oryginalność? Shore ma już sprecyzowane brzmienie Śródziemia, ma też swój własny styl. A więc na pewno ta muzyka nie będzie się wielce różniła od LoTrów i w sumie w takim razie już możemy teraz wyjść z założenia, że nie będzie "oryginalna".

Templar

#895 Post autor: Templar » czw paź 11, 2012 18:30 pm

Adam pisze:ględzisz o tym od 2 tyg.. już serio cały kraj wie że obniżysz za oryginalność i nie tylko.. booooring :P
Kolejny temat zastępczy Pana Premiera, w TVN24 tylko o tej jedynce za oryginalność gadają od kilku dni.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#896 Post autor: Adam » czw paź 11, 2012 18:31 pm

:mrgreen:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#897 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 11, 2012 18:33 pm

"Hańba! Hańba! Hańba!" :P Czekamy na piątkowe expose Hornera. Ale moim zdaniem powinien on się podać do dymisji. :P :wink:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#898 Post autor: DanielosVK » czw paź 11, 2012 18:47 pm

Wawrzyniec pisze:
Templar pisze:
Ale to akurat nie było złośliwie gemeint. Gdyż właśnie problemem jest co uważamy za oryginalność? Shore ma już sprecyzowane brzmienie Śródziemia, ma też swój własny styl. A więc na pewno ta muzyka nie będzie się wielce różniła od LoTrów i w sumie w takim razie już możemy teraz wyjść z założenia, że nie będzie "oryginalna".
Ale Shore miał to brzmienie sprecyzowane już od Drużyny Pierścienia, a mimo to, w dwóch następnych częściach potrafił wnieść coś nowego i świeżego w stosunku do poprzednich. Liczę więc na to, że i do Hobbitów podszedł podobnie. Chodzi o to, by muzyka była twórcza, a nie odtwórcza, ale wpisująca się nadal w ten sam muzyczny świat Śródziemia. Tak samo, jak zrobił to Williams w Mrocznym Widmie chociażby. Ja bym więc poczekał aż do wyjścia muzyki.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#899 Post autor: kiedyśgrześ » czw paź 11, 2012 19:08 pm

DanielosVK pisze:Ale Shore miał to brzmienie sprecyzowane już od Drużyny Pierścienia, a mimo to, w dwóch następnych częściach potrafił wnieść coś nowego i świeżego w stosunku do poprzednich. Liczę więc na to, że i do Hobbitów podszedł podobnie. Chodzi o to, by muzyka była twórcza, a nie odtwórcza, ale wpisująca się nadal w ten sam muzyczny świat Śródziemia. Tak samo, jak zrobił to Williams w Mrocznym Widmie chociażby. Ja bym więc poczekał aż do wyjścia muzyki.
tak, tak :)

http://www.youtube.com/watch?v=77aWdc9CPbQ
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#900 Post autor: DanielosVK » czw paź 11, 2012 19:14 pm

No, i?
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ