Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i seri

#796 Post autor: qnebra » pt cze 07, 2013 22:08 pm

Jeszcze nadzieję sobie robią, że w GoT muzyka będzie wyeksponowana. :lol:

W którymś odcinku słyszałem kawałek z numeru 10, ale tak krótki i tak przyciszony jak tylko się dało. Całe 3 sekundy!

Templar

#797 Post autor: Templar » pt cze 07, 2013 22:10 pm

Po tytule zakładam, że to była to jakaś scena z Branem :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#798 Post autor: Wawrzyniec » pt cze 07, 2013 22:50 pm

Hm, ta cała Mhysa nie może mi zakryć wrażeń odnośnie całego score'u. Chociaż utwór naprawdę zacny. Jak Marek uzna, że jest średni, to już możemy mówić, że mamy do czynienia z czymś naprawdę wartym uwagi. :wink:

A ostatni odcinek, był dość zabawny, kiedy tak wszyscy wychodzili zza rogu, aby poderżnąć gardła. :P Ale przynajmniej coś się ruszyło.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#799 Post autor: Templar » ndz cze 09, 2013 01:43 am

Pomyliłem się, te "I Have to Go North" to nie było przy scenie z Branem, tylko z Robbem - pod koniec 5. odcinka jak postanawia zaatakować Casterly Rock. Ale tylko połowa jest, pierwsze 40 sekund.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#800 Post autor: bladerunner22 » ndz cze 09, 2013 01:44 am

boże przez przypadek dzisiaj tego przesłuchałem , co za muzyczny syf :cry:
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#801 Post autor: qnebra » ndz cze 09, 2013 09:08 am

bladerunner22 pisze:boże przez przypadek dzisiaj tego przesłuchałem , co za muzyczny syf :cry:
Gdyby to tylko Mozart skomponował, to natychmiast bym w sercu przeciw temu nie oponował....

Tak na serio chyba jesteś odosobniony w swej opinii. Co prawda to jest granie niezbyt ambitne, albo łubudubu albo ziew. Jednak co gorsze ma parę lepszych momentów.

Wawrzyniec pisze: A ostatni odcinek, był dość zabawny, kiedy tak wszyscy wychodzili zza rogu, aby poderżnąć gardła. :P Ale przynajmniej coś się ruszyło.
Co pokazuje pewien mały gif.

Ze względu na drastyczne treści w nim zawarte i ryzyko odwiedzenia forum przez małoletnich fanów muzyki filmowej ukryłem obrazek w spoilerze.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#802 Post autor: Mystery » ndz cze 09, 2013 10:30 am

Djawadi to przyszłość muzyki filmowej, także przyzwyczajajcie się :P :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#803 Post autor: Marek Łach » ndz cze 09, 2013 11:48 am

Moja opinia jest znana i zbliżona do tej blada. ;) Ale Mhysa jest spoko, jakby to zupełnie inny człowiek i do innej ścieżki dźwiękowej pisał. Nawet pod tymi aranżami udało się ukryć miałkość tematu. Chyba pierwszy raz na przestrzeni trzech sezonów mam wrażenie, że utwór został zaaranżowany adekwatnie do jego treści. Source music z Rains of Castamere w 9 odcinku też fajnie wypadło.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#804 Post autor: Wojteł » ndz cze 09, 2013 13:10 pm

qnebra pisze:
Co pokazuje pewien mały gif.

Ze względu na drastyczne treści w nim zawarte i ryzyko odwiedzenia forum przez małoletnich fanów muzyki filmowej ukryłem obrazek w spoilerze.
Spoiler:

A to nie wyglądało jakoś tak :P ?

Obrazek
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#805 Post autor: qnebra » pn cze 10, 2013 15:55 pm

To już chyba jest taka tradycja w GoT, że finały sezonów są słabe. Gdybym nie wiedział, że ten odcinek jest finałem sezonu to można by go pomylić ze zwykłym odcinkiem ze środka sezonu.

Największe gratulacje płyną nie dla scenarzystów i szefostwa ekipy. Tylko dla Pixomondo, Spin VFX i Gradient FX za to, że robili wszystko by ten serial wspaniale wyglądał i cieszył oko. Zwłaszcza za stworzenie Najpoważniejszych Trzech Argumentów Daenerys Targaryen.

Ramin, nie ma ci czego tu gratulować. Rozkręcasz się w miarę upływu czasu, tylko trochę to długo trwa. Bardzo długo, może w sezonie ósmym GoT oprawa muzyczna będzie wreszcie dobra.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#806 Post autor: Wojteł » pn cze 10, 2013 18:45 pm

Zwłaszcza za stworzenie Najpoważniejszych Trzech Argumentów Daenerys Targaryen.
Ja tam wolę cieszyć oczy jej Dwoma Niemniej Ważnymi Argumentami :P

A kawałek kończący sezon brzmiał dość niehollywoodzko, właśnie tak, jak przystało na twórcę z Europy :wink:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#807 Post autor: qnebra » pn cze 10, 2013 20:24 pm

Ja tam wolę cieszyć oczy jej Dwoma Niemniej Ważnymi Argumentami :P

Czyli wszystko w normie, jesteśmy normalni i zdrowi bo też je lubię oglądać.
A kawałek kończący sezon brzmiał dość niehollywoodzko, właśnie tak, jak przystało na twórcę z Europy :wink:
Europa ma bogate tradycje muzyczne, ot cała zagadka. Było z czego czerpać.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#808 Post autor: Adam » wt cze 11, 2013 20:32 pm

Marek Łach pisze:Nawet pod tymi aranżami udało się ukryć miałkość tematu.
Obrazek

miałkość tematu? LOL. Mhysa to najlepszy utwór Djawadiego ever. ba, fantastyczny utwór, swoją moc pokazuje dopiero po obejrzeniu odcinka - jak to tam brzmi, OMG - na płycie robi mniejsze wrażenie, no ale przecież ponoć to w filmie się liczy muzyka, a nie na płytach, jak to tutaj odwiecznie paru Mędrców artykułuje... W ogóle ostatni odcinek 3 sezonu to wg mnie najlepiej umuzyczniony odcinek ze wszystkich dotychczasowych w 3ech sezonach. może ilustratora zmienili wreszcie? Djawadi od 2 sezonu daje rade w tym serialu. Pierwszy był porażką, ale pamiętajmy że facio miał na zrobienie tej muzy niecały miesiąc, a czołówkę producenci mieli już po 3 dniach od pierwszego spotkania (w książeczkach o tym mówią) - i błagam, bez wyskakiwania tu że Horner robił Aliensy w 2 tyg - nie obrażajmy doświadczonych kompozytorów z dużym dorobkiem porównując ich do młodziaków do tego jeszcze z fabryki Hansa... Wciąż umuzycznienie serialu cierpi i nie jestem w stanie zrozumieć zabiegów które odwala w nim ilustator/rzy, bo podkładają ten score - mega z wyjątkami - po lamersku i trzeba to powiedzieć otwarcie.

Płyta z 3 sezonu daje radę podobnie jak druga, choć jest ciut trudniejsza w odbiorze. Jak napisał Myster wczesniej, mogę się podpisać - Mhysa i pierwszy trak miażdżą konstrukcje mózgu. a najważniejsze, że album wyjdzie tłoczony 9 lipca i to w digipaku - okładka już jest:

Obrazek

wciąż jednak cierpliwie poczekam jak rozwiną się płytowo scory w kolejnych sezonach, i później się podejmie decyzję, który kupić - a i może dla ułatwienia zadania wyjdzie jakiś best of jak z LOSTów...
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#809 Post autor: Koper » wt cze 11, 2013 20:38 pm

Poczekaj jeszcze z 10 lat, wyjdzie best of Djawadi i będzie Mhysa i 5 wersji alternatywnych tego + temacik z Fright Night. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#810 Post autor: Koper » wt cze 11, 2013 20:51 pm

A 29 pozostałych to przepraszam, ale czym upchać? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ