Xenosaga Question Ja znam zaś muzykę do "Xenogears CREID" czy jakoś tam, Yasunori Mitsuda, ale chyba jedno z drugim nie ma nic wspólnego
Poniekąd ma, gdyż z tego co mi wiadomo Xenosaga to rozwinięcie świata Xenogears. I jako człowiek lubiący Mitsudę musisz po prostu sprawdzic Xenosagę I - pełna orkiestra i chór (swoją drogą kasy nie szczędzili, bo orkiestra nie byle jaka, bo londyńska). I chocby ze względu na wykonanie, jest to dla Yasunori'ego score nietypowy. Niestety - jak gdzieś mi się o uszy obiło, po tamtej przygodzie Mitsuda zarzekł się, że już nigdy nie napisze nic na orkiestrę, za dużo go to podobno stresu kosztowało. A jeżeli to prawda to szkoda cholerna, bo score to świetny. Zdecydowanie też polecam pozostałe Xenosagi by Kajiura. Zupełnie inny styl, dużo więcej elektronicznych rytmów, ale również w jednej z głównych ról orkiestra.
A co do Kanno to cóż, taki już urok jej score'ów, że na jednej płycie 100 gatunków muzycznych (to samo tyczy się jej Ghostów do których wyszło z 5 ostów...). Acz wspomniany Macross Plus to głównie symfonika. A z resztą z Kanno to pewien skandal jest związany, gdyż jak się okazało, bardzo dużo jej muzyki przypomina inną muzykę... już nie jej autorstwa. Do tego podobno Kanno to tak naprawdę firma - takie Remote Control tylko bez creditsów dla innych twórców z nią pracujących. Choc to plotki ogólnie, ale z drugiej strony patrząc na ilośc soundtracków przez Kanno stworzonych, to są podstawy aby w to wierzyc... Tak czy inaczej niesmak pozostaje.
I tak jeszcze przypomniałem sobie, że warto zerknąc na twórczośc Ike Yoshihiro. Jego score'y do Crimson Sea (fantastyczny orkiestrowy score + dużo elektroniki, ale osobno... U can find it on galbadia hotel;)), Day of Crisis czy Romance of Three Kingdoms są naprawdę świetne! Szkoda, że trzeba zadowolic się ripami, gdyż nie wydano OSTów.
Jak na osobę nie uważającą się za speca podałeś naprawdę sporo przykładów
Tzn, bo przykłady kompozytorów podac mogę, ale ja raczej jestem fanem score'ów a nie kompozytorów. Znam ich nazwiska, ale bez sensu je podawac IMO, jeżeli facet napisał np. 1 dobry a 5 fatalnych soundtracków. Więc ja to mógłbym polecac tytuły, a nie ludzi za nimi stojących;).