Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus (2024)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

Re: Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus (2024)

#76 Post autor: Michał Turkowski » wt wrz 09, 2025 16:19 pm

Adam pisze:
wt wrz 09, 2025 15:25 pm
Akurat w Covenancie już prawie wyjaśnił skąd się wzięły ksenomorfy, tylko zabrakło jeszcze jednego filmu, żeby dopełnić całości - nie wiem czemu zrezygnowali :(
Sama koncepcja by tłumaczyć genezę xenomorpha to jeden z najgłupszych pomysłów w historii wszechświata.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#77 Post autor: Adam » wt wrz 09, 2025 16:28 pm

czy ja wiem, dlaczego by nie wytłumaczyć? przecież to jest świetny materiał na niejeden film.
proste pytania - skąd się wzięły? skąd się biorą/jak się rozmnażają?
przecież to kopalnia radosnej twórczości fanfic, którą można przerobić na filmy.
nie twierdzę że zaczęte próby "wyjaśniania" w Prometeuszu i Covenancie były super, ale nie było też z tym tragedii.
no i na pewno było to bardziej logiczne, niż kretyńskie rozwiązania prezentowane w młodszych produkcjach franczyzy, w tym w nowym serialu, który poziom idiotyzmu, braku logiki i kanonu, wywindował niebotycznie wysoko.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#78 Post autor: MichalP » wt wrz 09, 2025 18:34 pm

Generalnie dla mnie wszystko co sie pojawilo po trzecim Alienie to ciekawostki do zapomnienia, delikatnie mowiac. Prometeusz mial ciekawy koncept i szkoda, ze Scott nie rozszerzyl tego - pomijajac kwestie debilnej zalogi i fajnych, ale bardzo niedopracowanych pomyslow - generalnie bardziej mi odpowiada pomysl wyjasnienia genezy Ksenomorfa jako czegos mistycznego, starozytnego - czy to bron biologiczna, czy narzedzie do transformowania planet czy po prostu efekt ewolucji z przed milionow lat. Mozna by bylo sie tym fajnie pobawic.

Ale Covenant sobie wymyslil, ze jest to od taki wynalazek jakiegos zdegenerowanego robota, ktory w malym, prymitywnym laboratorium stworzyl go sobie w przeciagu paru lat :roll: A Romulus tylko dobil lezacego z pomyslem, ze ta cala mistyczna, czarna substancja to se strzykawka mozna odessac z ciala martwego obcego i w przeciagu paru lat stworzyc cala linie produkcyjna gdzie facehuggery mozna tloczyc w setkach sztuk, tylko jakos wszyscy szybko zapominaja o wielkiej stacji kosmicznej, na ktorej to sie dzieje, i lata pozniej nikt o niczym nie wie - ehh, fuck the logic.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#79 Post autor: Koper » wt wrz 09, 2025 19:57 pm

I pomyśleć, że przez moment była szansa, by piątego Obcego nakręcił Blomkamp, by stanowił alternatywną kontynuację dla Aliens Camerona (ignorując Obcego 3 i 4), by nie było durnych pomysłów z czarną mazią i Davidem...

...ale potem przyszedł Scott i umyślił sobie Prometeusza, wszystko poszło w wiadomym kierunku, a całość dobił Disney serialem "Obcy: Idiokracja". :(
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ