Alexandre Desplat - Philomena

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Alexandre Desplat - Philomena

#76 Post autor: hp_gof » śr paź 30, 2013 22:06 pm

A czy ja twierdzę, że jest inaczej? :mrgreen: Mnie też się tego gorzej słucha niż desplatowskich scorów z jajem i też z całego albumu zapamiętam głównie wiodący motyw :P Zresztą uzasadniłem to w swoim przydługim poście, którego pewnie i tak nikt od deski do deski nie przeczytał, zresztą się nie dziwię :P Ale jedno jest pewne: Desplat bez plumkania to nie Desplat ;) Plumkanie musi być :mrgreen: A jak zrobi coś ponad to, to przynajmniej Wy, hejterzy (żartuję! :mrgreen: ) będziecie mieli czego posłuchać :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#77 Post autor: Wawrzyniec » śr paź 30, 2013 22:13 pm

hp_gof pisze:Ale jedno jest pewne: Desplat bez plumkania to nie Desplat ;) Plumkanie musi być :mrgreen:
I tutaj się absolutnie zgadzam. To jego styl i dobrze, że jest to kompozytor co ma styl. Zresztą jeden z moich ulubionych utworów Desplata czyli "Resurrection Score" posiada elementy plumkające, a kocham ten utwór i za każdym razem urzeka mnie swoim pięknem.
Gorzej jest tylko, jeżeli jest za dużo plumkania i score staje się jednym wielkim plumkaniem. A "Philomena" takim scorem niestety zdaje się być.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#78 Post autor: hp_gof » śr paź 30, 2013 22:18 pm

Wawrzyniec pisze:Gorzej jest tylko, jeżeli jest za dużo plumkania i score staje się jednym wielkim plumkaniem. A "Philomena" takim scorem niestety zdaje się być.
Wiem, dlatego na mojej półce nie wyląduje ;) To jest score, który ma zarobić na chleb i który ma utrzymać znajomość z Frearsem ;)

hp_gof

#79 Post autor: hp_gof » sob lis 09, 2013 10:27 am

Pojawiło się kilka klipów w Philomeny, na razie tylko ten jest z muzyką. Dość cicho, a przecież to ładny utwór.
http://www.youtube.com/watch?v=Ur3D06zteD8

hp_gof

#80 Post autor: hp_gof » śr lis 13, 2013 19:25 pm

Edit: Fairground Carousel pojawia się w jednej z początkowych scen filmu! A w napisach końcowych jest jakiś motyw, którego chyba nie ma na płycie!!!

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#81 Post autor: Marek Łach » śr lis 20, 2013 17:10 pm

Jest już wersja FYC (nie porównywałem jeszcze bliżej zawartości, ale chyba za wyjątkiem Part 2 napisy końcowe są sklejką tego, co znalazło się na albumie):

http://twcguilds.com/#!/philomena/music

hp_gof

#82 Post autor: hp_gof » śr lis 20, 2013 21:34 pm

Part 2 napisów to początek albumowego No Thought of Ireland ;)
Wersja FYC jest tak naprawdę powtórzeniem albumu. Tyle że wiele utworów jest poskracanych, podzielonych, przemontowanych i inaczej zmiksowanych (inne instrumenty wychodzą na pierwszy plan). A jeśli pojawiają się nowe kawałki, to są one inną aranżacją znanych nam utworów. 3mam kciuki za noma ;)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#83 Post autor: Marek Łach » czw lis 21, 2013 19:53 pm

Czyli album jest pewnie kompletny? Na to by wyglądało, bo o ile kojarzę to desplatowskie dramaty są na płytach dość szeroko reprezentowane i nie pomijają jakiegoś zasadniczego materiału z filmu.

hp_gof

#84 Post autor: hp_gof » czw lis 21, 2013 20:09 pm

Z jednej strony album zawiera w wielu miejscach więcej muzyki niż pojawia się w filmie, bo w filmie wiele kawałków jest skróconych, a na albumie rozwiniętych, a z drugiej w wersji FYC jest parę krótkich kawałków, które są nowym materiałem, choć nie są niczym rewolucyjnym, bo stanowią np. kolejną aranżację znanego już tematu. Nie chce mi się liczyć ile minut ma wersja FYC.
Przykład: utwór albumowy Drives to Roscrea (zwracam uwagę na użytą liczbę mnogą) składa się z utworów ze stronki: Drive to Roscrea (liczba pojedyncza) - całość; oraz Roscrea (druga połowa). Zostały połączone. A konkretnie: pierwsza połowa Roscrea będąca aranżem identycznego motywu została zastąpiona Drive to Roscrea. Całkiem zrozumiały montaż albumu. I tak z dwóch przejażdżek do klasztoru powstał jeden utwór o nazwie: przejażdżki do Roscrea (liczba mnoga).
Nowy jest chociażby utwór Harvester - czyli aranż głównego motywu z troszkę inną solówą gitary.
Dwa razy pojawia się albumowy utwór Martin w większej bądź mniejszej części: Running i Jogging.
Nowość stanowi też To Marcia's. Nic ciekawego.
A reszta jest w sumie albo łączona albo dzielona albo przekładana. Masa kombinacji :) Ale album jest zwięzły i na temat.

Mefisto

#85 Post autor: Mefisto » pt lis 22, 2013 16:07 pm

Ładna muzyczka. Generalnie takie plumkadełko, bez jakichś większych cech charakterystycznych (na trackliście przewija się Irlandia - nie wiem jakie ma to znaczenie w filmie, ale fajnie by było usłyszeć ją przez pryzmat stylu Desplata, niestety tu nie jest nam to dane) i bez szans w starciu z jego najlepszymi pracami. Niemniej wielce urocza muzyka, którą słucha się bez znużenia. Spokojnie można polecić.

hp_gof

#86 Post autor: hp_gof » pt lis 22, 2013 16:43 pm

Bo tytułowa Philomena pochodzi z Irlandii, a zakon znajduje się w Roscrea, w centralnej części kraju. Natomiast nie było potrzeby inspirować się tutaj celtycką muzyką. Ta historia jest uniwersalna i potrzebuje uniwersalnej muzyki.

Mefisto

#87 Post autor: Mefisto » pt lis 22, 2013 18:12 pm

Devil's Own też jest uniwersalne, a jakie irlandzkie :) Po prostu fajnie byłoby usłyszeć, jak Olek by się w takich brzmieniach odnalazł.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#88 Post autor: Koper » pt lis 22, 2013 18:39 pm

RCPowcy wszędzie wrzucają uniwersalne anthemy a Olo wszędzie uniwersalnie (hambitnie) plumka. A Mefi zaskoczony, że folkloru nie ma. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#89 Post autor: hp_gof » pt lis 22, 2013 18:40 pm

Mefisto pisze:Po prostu fajnie byłoby usłyszeć, jak Olek by się w takich brzmieniach odnalazł.
No fajnie by było, tyle że mówię, w tym filmie to, że akcja się wywodzi z Irlandii ma małe znaczenie, no może poza faktem, że to kraj katolicki.

hp_gof

#90 Post autor: hp_gof » czw lis 28, 2013 18:13 pm

To jest trochę śmieszne, że Broxton zlikwidował gwiazdki, skoro umieszcza na amazonie pełny tekst recenzji... z gwiazdkami :mrgreen: 4 za Philomenę ;) Nie jest źle :P
http://moviemusicuk.us/2013/11/27/philo ... e-desplat/
http://www.amazon.com/review/R944T78IMP ... deID=&tag=
Mefisto pisze:na trackliście przewija się Irlandia - nie wiem jakie ma to znaczenie w filmie, ale fajnie by było usłyszeć ją przez pryzmat stylu Desplata, niestety tu nie jest nam to dane
W tej sprawie zgadzam się z Broxtonem, który ładnie to ujął :mrgreen:

In addition to remaining respectful of the tone of the film, the one other thing Desplat really doesn’t do, thankfully, is delve into the tired old Irish “kiss the blarney stone, begorrah, look at the leprechaun” stereotypical orchestrations that could easily have afflicted this film in the hands of a lesser composer. His only concession to traditional Irish instrumentation seems to be the inclusion of a bodhrán drum in the aforementioned “Quiet Time, To Pete’s”, and the score is only stronger for his restraint and sensitivity in scoring the drama and the comedy rather than the location.

ODPOWIEDZ