Michael Giacchino - Star Trek Into Darkness

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Michael Giacchino - Star Trek / Star Trek Into Darkness

#61 Post autor: Tomek » pn maja 06, 2013 21:08 pm

Koper pisze:Nikt nie słuchał całości ale już wydali werdykt, że score roku. :D Może więc lepiej niech się nie koncentrują. ;)
Przy Johnie Carterze to samo mówili, pamiętasz? :) Aż odetchnąłem z ulgą na wieść, że Williams jednak chyba będzie robił epizod VII, bo fanbojska gorączka wokół Giacchino byłaby nie do wytrzymania...
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#62 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 06, 2013 21:11 pm

Ja tam nie mam nic do Giacchino, ba lubię tego kompozytora. Ale po tych wczesnych reakcjach trochę mam wątpliwości, czy co poniektórzy nie zareagowali Clemmensenem. :? Jest orkiestra, jest w starym dobrym stylu = score roku!
Przy czym zaznaczam, życzę Giacchinowi jak najlepiej i niech to będzie bardzo dobry score, nawet jeżeli to tylko Star Trek.
Ale spokojnie, z ocenami, po klipach, bez filmu itd.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#63 Post autor: muaddib_dw » pn maja 06, 2013 21:13 pm

Tomek pisze: Przy Johnie Carterze to samo mówili, pamiętasz? :) Aż odetchnąłem z ulgą na wieść, że Williams jednak chyba będzie robił epizod VII, bo fanbojska gorączka wokół Giacchino byłaby nie do wytrzymania...
:mrgreen:

Też się ucieszyłem. Słuchając jednak kolejnych prac Giacchina umacniam się w przekonaniu, że gdyby zabrakło Johna wybór Michaela byłby jedynie słuszny :!:

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#64 Post autor: Agent » pn maja 06, 2013 21:16 pm

muaddib_dw pisze:
Tomek pisze: Przy Johnie Carterze to samo mówili, pamiętasz? :) Aż odetchnąłem z ulgą na wieść, że Williams jednak chyba będzie robił epizod VII, bo fanbojska gorączka wokół Giacchino byłaby nie do wytrzymania...
:mrgreen:

Też się ucieszyłem. Słuchając jednak kolejnych prac Giacchina umacniam się w przekonaniu, że gdyby zabrakło Johna wybór Michaela byłby jedynie słuszny :!:

Masz racje. Aktualnie zaden z kompozytorow nie potrafi tworzyc takich utworow akcji dla kina przygodowego na orkiestre jak Michael.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#65 Post autor: Paweł Stroiński » pn maja 06, 2013 21:27 pm

muaddib_dw pisze:
Paweł Stroiński pisze:Biorąc pod uwagę, że gdzieś tak połowa filmwebu twierdzi, że score Jasia jest śmieszny, kiczowaty i w ogóle, co to za gówno, to powodzenia :mrgreen:
Jestem ciekawy twojej opinii nt. muzyki Johna. Opinie szczyli z filmwebu nie są dla mnie autorytatywne. Za to twoja jak najbardziej 8)
Tak mówiąc zupełnie poważnie, to pamiętam, że mi się podobała i to bardzo, ale poza tytułowym marszem (którego całkiem niedawno słuchałem w ogóle, no i dwa razy na koncercie) w tej chwili średnio u mnie z pamięcią. Na kompie mam jakąś edycję Supermana, ale nie wiem, czy to płytowa wersja LP, czy re-recording Varese. Za Superman Box się nie brałem i nie będę go kupował, bo nie jest to seria, która mnie by wybitnie interesowała, poza najwyżej jedynką.

Mam pewien sentyment do Supermana także dlatego, że jak byłem któregoś razu w Londynie (ale nie pamiętam, czy to wtedy, kiedy byłem na sesji nagraniowej, czy wtedy, kiedy zwiedziłem studia nagraniowe), u Richarda (mojego gospodarza i autora zdjęć w moim artykule z sesji Hansa, tak naprawdę to, oprócz Maćka Dobrowolskiego, mojego najlepszego przyjaciela) były na podłodze w salonie rozłożone płyty winylowe.

Przeglądałem sobie płyty i okazało się, że jego ojciec zbierał przez jakiś czas muzykę filmową. I miał oryginalne dwupłytowe wydanie Supermana na winylu. Miał także Ucieczkę Logana (którą muszę nadrobić, jakoś mnie wtedy na to nie naszło) i LP z Star Trek: The Motion Picture. Przesłuchaliśmy obu płyt, trochę zajechane i brzmiało to słabo, ale doświadczenie słuchania klasyki gatunku z ORYGINALNYCH płyt winylowych... jest jednak bezcenne :) .

Templar

#66 Post autor: Templar » pn maja 06, 2013 21:48 pm

Wawrzyniec pisze:Ja tam nie mam nic do Giacchino, ba lubię tego kompozytora. Ale po tych wczesnych reakcjach trochę mam wątpliwości, czy co poniektórzy nie zareagowali Clemmensenem. :? Jest orkiestra, jest w starym dobrym stylu = score roku!
Przy czym zaznaczam, życzę Giacchinowi jak najlepiej i niech to będzie bardzo dobry score, nawet jeżeli to tylko Star Trek.
Ale spokojnie, z ocenami, po klipach, bez filmu itd.
No ja się bardzo jaram ST, ale nie dlatego, że usłyszałem orkiestrę, tak to bym się też np. Jackiem Ottmana jarał, a on mi się w ogóle nie podoba :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#67 Post autor: Mystery » pn maja 06, 2013 22:14 pm

W "Oz" Elfmana też była orkiestra i granie w starym dobrym stylu, normalnie mamy kolejny score roku :P :wink:

Templar

#68 Post autor: Templar » pn maja 06, 2013 22:18 pm

Oz też mnie nie jara kompletnie, ale nie oglądałem jeszcze ani Jacka, ani Oza, może po filmie będzie lepiej :P Ale ST to już co innego, będzie geniusz, czuję to, już klipy słyszałem, parę utworów w całości też, nie mogę się doczekać płytki 8)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#69 Post autor: Ghostek » pn maja 06, 2013 22:29 pm

Wszyscy się jarają jakimiś ochłapami muzy, wystawiając przy tym od razu etykietki score roku... Weźcie się ogarnijcie, poczekajcie na cały produkt, oceńcie jak działa w filmie, doczekajcie do grudnia, dopiero będziecie sadzić peany, że ten rok należał do Zimmera i Giacchino. Bo może się okazać, że za pół roku nikt tych prac nie będzie pamiętał jak pojawi się coś lepszego. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#70 Post autor: Adam » pn maja 06, 2013 22:30 pm

Now You See Me 8) --> "it's a huge, dynamic score, almost like Lalo Schifrin meets James Bond" - Daniel Schweiger 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#71 Post autor: Tomek » pn maja 06, 2013 23:55 pm

Ghostek pisze:Wszyscy się jarają jakimiś ochłapami muzy, wystawiając przy tym od razu etykietki score roku... Weźcie się ogarnijcie, poczekajcie na cały produkt, oceńcie jak działa w filmie, doczekajcie do grudnia, dopiero będziecie sadzić peany, że ten rok należał do Zimmera i Giacchino. Bo może się okazać, że za pół roku nikt tych prac nie będzie pamiętał jak pojawi się coś lepszego. ;)
Tomek, to wszystko to jak rzucanie grochem o ścianę :) To forum żyje, buzuje wręcz, nakręcaniem się przez 50 czy 80 stron tematów, analizując każdy strzępek informacji, każdego newsa, każdy ochłap który w viralowych kampaniach rozrzucają spece od PR-u i marketingu, każdego sampla w podłej jakości :) Hype, rozentuzjazmowane deklaracje o scorach roku, tworzą niemożliwe do spełnienia oczekiwania, które na 9,9/10 przypadków pękają jak bańka mydlana w chwili premiery płyty a za pół roku już jej nie pamięta. Ale taki jest dzisiejszy internetowy świat - nie sądzę, by to forum chciało się ogarnąć ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#72 Post autor: Adam » wt maja 07, 2013 21:25 pm

wywiad Schweigera z Gjaczinem o Star Treku 8) - http://www.filmmusicmag.com/?p=11248
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#73 Post autor: Mystery » śr maja 08, 2013 10:33 am

No i "Star Trek Into Darkness" też wychodzi na vinylu, ale z tego co widzę trzeba będzie na niego trochę poczekać :P :wink:
http://www.amazon.com/Star-Trek-Darknes ... B00CA4S43O

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#74 Post autor: Tomek » śr maja 08, 2013 15:32 pm

Adam pisze:a po tym wszystkim przychodzi Iron Man 3 8) Can you dig it?
Nawet więcej, zlałem go zupełnie. I jest mi z tym dobrze. Jak mówiła jedna z postaci w Matrixie: "Ignorancja jest błogosławieństwem".
Adam pisze:A po nim Star Trek 12 i Man of Steel. I jest dobrze. I jest pięknie 8)
Wiem, to okres szczególnie aktywny dla takich mistrzów propagandy komercji jak Ty :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#75 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 08, 2013 16:36 pm

Oj, Tomek już tak nie demonizuj amerykańskich blockbusterów i tego orkesu. Zwłaszcza, że na pewno jakiś film z tej trójki obejrzysz. :wink:

A Adam, to wiadomo, wcześnie było "Wyżej Skyfall tylko niebo", teraz będzie na każdym kroku "Can You Dig It?". Ja się do tego przyzwyczaiłem. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ