Ghostek pisze:Zastanawia mnie tylko jak do tych opinii będzie Paweł powracał za jakieś 3-4 lata. Jak emocje już opadną, a przyjdzie trzeźwe patrzenie na dokonania Johna w konteście jego absolutnych highlightów.
Nikt nie twierdzi, że TFA to praca zła. Mefi słusznie 4 postawił, bo spełnia swoje założenia, ale do TESB, TPM... sorry John.

Niech Moc będzie z Wami (Ghostek i Mefisto)! Gdyż w sumie w tym chyba leży mój największy problem z tą muzyką. Słucham ją i jest naprawdę dobra i nigdy bym nie ośmielił się powiedzieć, że jest słaba jak Kylo Ren. Ale brakuje jednak tu aż tak mocarnego highlightu jakie miały inne płyty i chodzi mi też głównie o kawałek z kategorii akcji, zagrożenia itd. Gdyż wiadomo highlightem i nie zawaham się stwierdzić jednym z najpiękniejszych utworów tego roku pozostaje "Rey's Theme". Jest on naprawdę ładny i podkreśla też idealnie lekkość głównej bohaterki, która z równą lekkością trzymając w jednej ręce potrafi pokonać rycerza Ciemnej Strony, naprawiając jednocześnie drugą Sokoła Millenium, którego pilotuje za nogi, jednocześnie robiąc w konia szturmowca za pomocą Mocy.
I to jest naprawdę piękny temat i podczas seansu na niego i temat Moc i przewijający się motyw Lei, najbardziej zwróciłem uwagę. "March of The Resistance" zdawało mi się jakoś zagłuszone. I wszystko niby było na miejscu, ale brakowało mi takiego mocnego uderzenia, jak chociażby w "Mrocznym widmie" otwierają się drzwi, pojawia się Darth Maul, ściąga kaptur, uruchamia podwójny świetlny miecz a ja: "O Kurrrrwaaaaaa aleeeee muuuuuzaaaaa"
Tego mi zabrakło, ale jednak to dobry score, który nie wiem, czy budziłby równe zaangażowanie, gdyby ten 2015 rok w filmówce nie był aż tak słaby.
Dlatego też jest to dobry score, ale nie mam do Johna Williamsa, że więcej z tego filmu nie wycisnął, gdyż i ja bym sam nie potrafił. I nie ukrywajmy, że teraz tak jak Alan Menken po raz kolejny będzie komponował do "Pięknej i Bestii", tak i Williams, w sumie musiał po raz drugi komponować do tego samego filmu. To ja rozumiem, że na inwencji twórczej to się zawsze może odbić.