HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

#466 Post autor: hp_gof » pn lip 16, 2012 16:16 pm

Mówiąc 'stare tematy' masz na myśli m.in. ten wybitny 'dwunutowiec'? :mrgreen:
Wiesz, są inne sposoby na ożywienie muzyki niż napisanie całkowicie nowej muzyki odcinając się od korzeni. W recenzji na filmtracks jest kilka przykładów, co Hansu mógłby zrobić (co zresztą zapowiadał!). A muzyka przy całej jej słuchalności i klimacie jest tak prosta jak konstrukcja cepa, nie ma w tym nic nadzwyczajnego, zwykłe ordynarne rzemieślnictwo. Nie ma eskalacji, nie ma różnych odcieni, tylko jeden wielki elektroniczny i głośny monolit. Fajnie, że wymyślił chant Bane'a - to dobry pomysł, ale nie musiał robić całej tej akcji z nagrywającymi się fanami, bo to samo mógł zrobić u siebie w studiu w dużo lepszej jakości i bardziej naturalnym brzmieniu. Hans jest specem od PR-u i na przykładzie TDKR dobrze to widać. Robi tak, że przytrzymuje swoich fanów przy sobie, a jednocześnie nie musi się za bardzo przepracowywać. Bo sorry, z tak liczną ekipą i taką dużą ilością czasu, to powinien tutaj jakiegoś przełomu dokonać. Inni kompozytorzy w tym czasie większych cudów dokonują w 3 tygodnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#467 Post autor: lis23 » pn lip 16, 2012 16:17 pm

bladerunner22 pisze:ale któż od Hansa nie zaczynał ręka do góry a będzie niewinny :) !.
Ja zaczynałem od Menkena ( Mała Syrenka, Piękna i Bestia, Aladyn ) i Williamsa ( Lista Schindlera i Park Jurajski ) a Zimmer pojawił się dopiero przy okazji "Króla Lwa " i był to mój pierwszy kontakt z muzyką tego kompozytora - potem był " Książę Egiptu " i dopiero potem " Gladiator ".
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#468 Post autor: hp_gof » pn lip 16, 2012 16:29 pm

Nie sądziłem, że się kiedyś z lisem zgodzę, ale tak, to jest ten moment :mrgreen:
Ratunkiem jest tylko symfonika i szukanie konkretnych melodii, a nie 'brzmienia' :P

Templar

#469 Post autor: Templar » pn lip 16, 2012 16:37 pm

To wy macie problem, a nie Zimmer, po prostu nie lubicie elektroniki, także przestańcie się męczyć i nie słuchajcie już Zimmera :P

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#470 Post autor: Agent » pn lip 16, 2012 16:39 pm

Templar pisze:To wy macie problem, a nie Zimmer, po prostu nie lubicie elektroniki, także przestańcie się męczyć i nie słuchajcie już Zimmera :P
mimo wszystko jest to muzyka do Batmana :) a trzeba jakos zdzierzyc ta elektronike, z szacunku do Batmana :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#471 Post autor: Koper » pn lip 16, 2012 17:14 pm

bladerunner22 pisze:ale któż od Hansa nie zaczynał ręka do góry a będzie niewinny :) !.
Obrazek
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#472 Post autor: Adam » pn lip 16, 2012 17:16 pm

a to wiadomo bo Koper to pewnie zaczynał od Enja gdy ten sam błogosławiony Enjo nawet nie wiedział jeszcze że będzie kompozytorem :D
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#473 Post autor: Koper » pn lip 16, 2012 17:21 pm

No, a Zimmer wtedy na klawiszach w MTV naparzał "Video Killed the Radio Star" :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#474 Post autor: Adam » pn lip 16, 2012 17:26 pm

nie śmiej się, już wtedy przecież szukał brzmienia :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#475 Post autor: hp_gof » pn lip 16, 2012 17:29 pm

Templar pisze:To wy macie problem, a nie Zimmer, po prostu nie lubicie elektroniki, także przestańcie się męczyć i nie słuchajcie już Zimmera :P
Argument "jak się Wam nie podoba, to nie słuchajcie i nie krytykujcie" jest już ostatnim argumentem obronnym w takiej sytuacji. Takie już trochę desperackie poszukiwanie ostatniej deski ratunku :P Wiem, bo sam używam tego argumentu w ostatniej linii obrony niektórych prac Desplata i cieszę się, że tym razem mogę odetchnąć i atakować z drugiej strony :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#476 Post autor: DanielosVK » pn lip 16, 2012 18:05 pm

A ja zaczynałem od Amelii. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Templar

#477 Post autor: Templar » pn lip 16, 2012 18:23 pm

hp_gof pisze:Argument "jak się Wam nie podoba, to nie słuchajcie i nie krytykujcie" jest już ostatnim argumentem obronnym w takiej sytuacji. Takie już trochę desperackie poszukiwanie ostatniej deski ratunku :P Wiem, bo sam używam tego argumentu w ostatniej linii obrony niektórych prac Desplata i cieszę się, że tym razem mogę odetchnąć i atakować z drugiej strony :P
No trochę kiepskie porównanie, bo mi nie tylko o Zimmera chodziła, a o każdego kto robi elektronikę, bo tego głównie lis się czepia, że nie ma orkiestry, to tak jakbyście mówili, że rap byłby lepszy gdyby nie rapowali :lol:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#478 Post autor: lis23 » pn lip 16, 2012 18:28 pm

Templar pisze:
No trochę kiepskie porównanie, bo mi nie tylko o Zimmera chodziła, a o każdego kto robi elektronikę, bo tego głównie lis się czepia, że nie ma orkiestry, to tak jakbyście mówili, że rap byłby lepszy gdyby nie rapowali :lol:
Rap jest w ogole do bani ;)
problem w tym, że Zimmer nadużywa elektroniki i często zastępuje nią wszystko inne - jako fan Hornera też mógłbym ponarzekać na elektronikę ale On używa jej jakoś umiejętniej i łączy z orkiestrą tak, że nie czuć tej sztuczności, Zimmer robi wrażenie jakby potrafił zastąpić orkiestrę syntezatorem - ba, jakby jej w ogóle nie potrzebował, przecież ma komputer ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#479 Post autor: Adam » pn lip 16, 2012 18:57 pm

DanielosVK pisze:A ja zaczynałem od Amelii. :P

LOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLL :D
NO CD = NO SALE

Templar

#480 Post autor: Templar » pn lip 16, 2012 18:59 pm

O Wawrzek do FilmMusic przeszedł, to teraz On będzie robił reckę TDKR? :P

ODPOWIEDZ