Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
-
muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
autor: muaddib_dw » śr sty 29, 2014 07:56 am
Wojtek pisze:W sumie nad Conanem spędziłem miesiące, podobnież nad Nową Nadzieją (jak i całymi Gwiezdnymi Wojnami), niewiele mniej czasu dostał LOTR, ale jak miałbym wybrać ten jeden jedyny to
To co do trzech razy sztuka

Dla mnie to absolutny geniusz

Soundtrack mojego dzieciństwa młodości i starości - trochę wybiegam w przyszłość

Moc tematów, akcji, romantyzmu i kosmicznej mistyki + jeden z najbardziej rozpoznawalnych motywów filmowych ever.
-
Arthur
- Nominacja do odkrycia roku
wersja rozszerzona z 2004.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer
-
Paweł Stroiński
- Ridley Scott
-
Kontakt:
autor: Paweł Stroiński » śr sty 29, 2014 17:31 pm
Jedynie słuszna

.
Zgodzę się z komentarzem Mefiego pod moją recką, że ten score to jeden z największych wydawniczych epic faili w historii gatunku. Dlaczego tak dobry score wydano w dobrym wydaniu dopiero prawie 15 lat po premierze?!
-
Marian
- Parkingowy przed studiem nagrań
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym przede wszsytkim przywitać się z Wami i pozdrowić całą społeczność!
Do Waszej znakomitej listy, dopiszę swoją propozycję. Gladiatora cenię sobie za to, że potrafi samodzielnie opowiedzieć filmową historię, bez potrzeby wyświetlania nam obrazów.

-
WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
-
Kontakt:
autor: WhiteHussar » śr sty 29, 2014 18:38 pm
Paweł Stroiński pisze:Jedynie słuszna

.
Zgodzę się z komentarzem Mefiego pod moją recką, że ten score to jeden z największych wydawniczych epic faili w historii gatunku. Dlaczego tak dobry score wydano w dobrym wydaniu dopiero prawie 15 lat po premierze?!
Ja mam właśnie tą wersje starszą. Ona ma 18 utworów a ta nowa 24. Musze przesłuchać tą nowszą.
-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » śr sty 29, 2014 18:53 pm
Marian pisze:Gladiatora cenię sobie za to, że potrafi samodzielnie opowiedzieć filmową historię, bez potrzeby wyświetlania nam obrazów.
A ja doleje oliwy do ognia. O ile nie śmiem podważać Twojego gustu o tyle dla mnie Gladiator to jeden z najbardziej przereklamowanych soundtracków. Żeby nie było, uważam że to dobra muzyka, ale przez niepotrzebne nawiązania do do Holsta, Morricone czy Góreckiego nigdy mnie przesadnie nie zafascynował i wątpię żeby tak się kiedyś stało.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
-
Kontakt:
autor: WhiteHussar » śr sty 29, 2014 19:21 pm
Kaonashi pisze:Marian pisze:Gladiatora cenię sobie za to, że potrafi samodzielnie opowiedzieć filmową historię, bez potrzeby wyświetlania nam obrazów.
A ja doleje oliwy do ognia. O ile nie śmiem podważać Twojego gustu o tyle dla mnie Gladiator to jeden z najbardziej przereklamowanych soundtracków. Żeby nie było, uważam że to dobra muzyka, ale przez niepotrzebne nawiązania do do Holsta, Morricone czy Góreckiego nigdy mnie przesadnie nie zafascynował i wątpię żeby tak się kiedyś stało.
Ścieżki z Lisą Gerrard są obłędne. Reszta, także jest świetna ale najlepiej w filmie bo na płycie to jak kto lubi, także według mnie to zły nie jest.
-
Marian
- Parkingowy przed studiem nagrań
Kaonashi pisze:
Żeby nie było, uważam że to dobra muzyka, ale przez niepotrzebne nawiązania do do Holsta, Morricone czy Góreckiego nigdy mnie przesadnie nie zafascynował i wątpię żeby tak się kiedyś stało.
Cóż, zapożyczenia były są i będą, nie tylko u Zimmera rzecz jasna. Idąc tym tropem powinniśmy skreślić także Star Wars, a w szczególności temacik główny, bo nie nalezy on do J.Williamsa a raczej do E.Korngolda - Kings Row (1942)
http://www.play.com/Music/MP3-Download- ... tails.html
Najlepsze ścieżki zostały już wcześniej wymienione przez szacowne grono, myślę jednak, że Gladiator także znalazł swoje miejsce w historii muzyki filmowej i warty jest wspomnienia

-
WhiteHussar
- Nominowany do Emmy
-
Kontakt:
autor: WhiteHussar » śr sty 29, 2014 20:07 pm
Marian pisze:Najlepsze ścieżki zostały już wcześniej wymienione przez szacowne grono, myślę jednak, że Gladiator także znalazł swoje miejsce w historii muzyki filmowej i warty jest wspomnienia

Kogo byś nie zapytał o "Now We Are Free" to każdy powie CI z jakiego to filmu.
-
Marcin
- Początkujący orkiestrator
WhiteHussar pisze:Kogo byś nie zapytał o "Now We Are Free" to każdy powie CI z jakiego to filmu.
A nie prawda, bo jakbyś spytał o ten utwór moich starych, to raczej nie wiedzieli by co to i skąd to. No chyba żebys ich zapytał o utwór 'Ona tańczy dla mnie' zespołu Weekend, to już by wiedzieli

Będę szczery, Tylko Jerry

-
Kaonashi
- Joe Hisaishi
autor: Kaonashi » śr sty 29, 2014 20:29 pm
Marian pisze:Cóż, zapożyczenia były są i będą, nie tylko u Zimmera rzecz jasna. Idąc tym tropem powinniśmy skreślić także Star Wars, a w szczególności temacik główny, bo nie nalezy on do J.Williamsa a raczej do E.Korngolda - Kings Row (1942)
Oczywiście, że podobieństwa są i nie przynosi to chwały tematowi Star Wars.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
-
muaddib_dw
- Zdobywca Oscara
autor: muaddib_dw » śr sty 29, 2014 20:41 pm
Marian pisze:Kaonashi pisze:
Żeby nie było, uważam że to dobra muzyka, ale przez niepotrzebne nawiązania do do Holsta, Morricone czy Góreckiego nigdy mnie przesadnie nie zafascynował i wątpię żeby tak się kiedyś stało.
Cóż, zapożyczenia były są i będą, nie tylko u Zimmera rzecz jasna. Idąc tym tropem powinniśmy skreślić także Star Wars, a w szczególności temacik główny, bo nie nalezy on do J.Williamsa a raczej do E.Korngolda - Kings Row (1942)
Najlepsze ścieżki zostały już wcześniej wymienione przez szacowne grono, myślę jednak, że Gladiator także znalazł swoje miejsce w historii muzyki filmowej i warty jest wspomnienia

Jeśli miałbym wybierać z płyt Zimmera to taki Gladiator bardziej zasługuje na miano soundtracku na całe życie niż wytypowany wcześniej przez forumowego kolegę trzeci Batman. Podobnie jak Wojtek nie rozumiem tego wyboru. Wybór Gladiatora jak najbardziej na miejscu Marian. Btw. witam w klubie słuchaczy normalnych inaczej

-
Adam
- Jan Borysewicz
pragnąłbym zauważyć że robi się permanentny oftop. to temat na jeden post - jedna okładka i przysłowiowe jedno zdanie czemu to i tyle

a nie dywagacje czemu ktoś dał to a nie tamto....
#FUCKVINYL
-
Szczypior
- George Lucas
autor: Szczypior » czw sty 30, 2014 18:13 pm
wtf? nie można dyskutować o swoich wyborach?
-
Adam
- Jan Borysewicz
to raczej wyrzuty albo beka (via Wawrzyn

)
#FUCKVINYL