Michael Giacchino - Star Trek Into Darkness

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Michael Giacchino - Star Trek / Star Trek Into Darkness

#46 Post autor: Mystery » czw maja 02, 2013 19:05 pm

hp_gof pisze:Da się wyłapać gdzieś motyw czarnego charakteru? Giacchino w wywiadzie mówił, że Cumberbatch ma swój temat.
W "Meld-merized" i "Ship To Ship" chociażby, tutaj masz ten motyw w obrazie:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... yPuQ#t=45s

a tu całą suitę, prawdopodobnie owe "Ode to Harrison":
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... zZM4#t=42s

Co do całości, fajnie, że słychać ten luz i fun, którego brakowało nieco "spiętej" części poprzedniej.
Ostatnio zmieniony czw maja 02, 2013 19:28 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#47 Post autor: Tomek » czw maja 02, 2013 19:06 pm

Mystery pisze:ale przynajmniej nie będzie jojczenia, że za długo :wink:
W sumie powinienem pojojczyć, że za krótko... ;-)

Ale, że wszyscy wiedzą, że za rok będzie właściwie wydanie, to nawet nie ma się czym przejmować. Ogólnie, to ten ruch wydawniczy wpisuje się dokładnie w dzisiejsze trendy, i to nie mówimy tylko o muzyce, ale o filmie, książkach itd.: powszechnie rzuca się jakiś ochłap, jakąś wersję demo, by potem wrzucić na rynek kolejne wydania exclusive, extended, ultimate, final itp. za dużo większą kasę. Z jednej strony, trochę to wkurza, z drugiej całkowicie zrozumiałe...
Obrazek

Templar

#48 Post autor: Templar » czw maja 02, 2013 19:30 pm

Daliby 80 minut to zaraz by każdy narzekał, że już w połowie nudzi, męczy, można by powywalać połowę utworów. Ja bardzo lubię albumy trwające ok. 45-50 minut, przy wielu dobrych scorach to idealny czas, żeby dać wszystko co najlepsze, bez zbędnych pierdół. A póki co klipy sugerują, że tak będzie też tutaj :)
Ostatnio zmieniony czw maja 02, 2013 19:37 pm przez Templar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#49 Post autor: bartex9 » czw maja 02, 2013 19:34 pm

No klipy są całkiem nieźle. Gjaczin nie zawiódł. Fajnie, że wprowadził chór - przez to całość przy tak bardziej... epicko :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#50 Post autor: Adam » czw maja 02, 2013 20:41 pm

dobre klipy :shock: podobają mi się bardziej niż cała jedynka :mrgreen:
NO CD = NO SALE

hp_gof

#51 Post autor: hp_gof » czw maja 02, 2013 23:33 pm

Po 30 sekundach ciężko cokolwiek ocenić, ale zapowiada się ciekawie. I to mnie cieszy :) Że nie mam wrażenia, że znowu standardowy Giacchino, tylko jakieś nowe fajne pomysły się pojawiły. Czekamy!

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#52 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 02, 2013 23:38 pm

A tutaj klip z fajnie budującą klimat muzyką:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... lAx6GZyPuQ

Chris Pine, widać całą swoją duszą wcielił się w rolę, gdyż nawet naśladuje "styl aktorski" Williamsa Shatnera. :wink:
Za to Benedict Cumberbatch, wymiata i będzie świetnym smokiem w "Hobbicie".
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#53 Post autor: Mystery » pt maja 03, 2013 08:25 am

First listen of Varése album today here http://www.radio-zoom.de/ at 10 AM (german ime zone). Just click PLAY button.

Nie wiem czy prawda, ale za półtora godzinki można sprawdzić.

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#54 Post autor: bartex9 » pt maja 03, 2013 10:07 am

Mystery pisze:First listen of Varése album today here http://www.radio-zoom.de/ at 10 AM (german ime zone). Just click PLAY button.

Nie wiem czy prawda, ale za półtora godzinki można sprawdzić.
Zaczęło się. Jak na razie brzmi to naprawdę dobrze!

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#55 Post autor: muaddib_dw » pt maja 03, 2013 10:18 am

Obok After Earth jeden z najbardziej przeze mnie oczekiwanych soundtracków w tym roku. Świetne klipy :!: The Kronos Wartet miażdży. Oto legendy ciąg dalszy bez muzycznych rozczarowań.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#56 Post autor: Mystery » ndz maja 05, 2013 09:08 am

Wczorajszy wywiad z kilkoma utworami ze scoru:
http://www.wqxr.org/#!/programs/movies/ ... mostviewed

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#57 Post autor: Agent » ndz maja 05, 2013 09:16 am

lis23 pisze:
Agent pisze:
Już sie boje pomysleć, co się będzie działo, kiedy będziesz w kinie na Star Treku 12 czy Iron Manie 3 8)
:mrgreen:
Łał, to już robią dwunastkę? ;) :mrgreen:
chyba, ze liczycie wszystkie dotychczasowe części ale dla mnie to jest reebot
a ja właśnie słucham 2 CD z jedynki i jestem zadowolony :P
Star Trek Into Darkness to 12 część cyklu filmowego Star Trek szczwany lisie 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#58 Post autor: Mystery » ndz maja 05, 2013 09:39 am

Ode to Harrison !
http://www.youtube.com/watch?v=feHZDLSHkPM

Parę luźnych spostrzeżeń po przesłuchaniu klipów i 80% pracy:

Temat przewodni przewija się często i Giacchino fajnie się nim bawi i go wtrąca. Może teraz co poniektórzy docenią jak bardzo dobry i funkcjonalny to temat, szczególnie w "Star Trek Main Theme" gdzie entuzjazm i energia jaka od niego bije zawstydza nawet "Enterprising Young Men".

Tak jak poprzednio mieliśmy prosty temat dla prostej postaci Nero, tak tu już słychać, że nowy bud guy jest bardziej złożonym charakterem i jest go tu więcej. Temat Harrisona i jego liczne, pomysłowe aranżacje robią wrażenie, zarówno jeśli chodzi o te narastające tempo z początku, jak i fanfarowe rozwinięcie z drugiej jego części i gdy wchodzi w "The Kronos Wartet" czy "The San Fran Hustle" robi piorunującą robotę. Szkoda, że na scorze zabraknie "Ode to Harrison", które jest doprawdy niezwykłą, obdarzoną świetnym klimatem kompozycją.

"Buying The Space Farm" to liryczna, tematyczna zabawa rodem z Lost i zarazem mega muzyczny spoiler, gdzie mamy trzy tematy, trzech postaci i z tego jak wybrzmiewają, zdradzają emocjonalny przebieg sceny, której teraz chyba łatwo się domyślić.

Pierwszy utwór mnie rozczarował, nie to że zły, ale myślałem, że będzie to coś innego, bo jak się okazuje Giacchino jednak zmienił muzykę z prologu, a poprzednia awanturnicza akcja w stylu Cartera bardziej mi się podobała. To samo tyczy się również London Calling i tego przyjemnego motywu już nie usłyszymy http://www.youtube.com/watch?v=7nqDhqJfUcY

44 minuty i wybór materiału pomagają, nie ma tu żadnych słabszych punktów, zbędnych przystanków i underscoru (no może środek Kronos Wartet), który mógłby niektórych pomęczyć i jak można się było spodziewać jest to zdecydowanie lepszy album od Star Treka 2009 i potwierdzenie, że każda kolejna praca Michaela jest lepsza od poprzedniej Super 8 (2011) < John Carter (2012) < Star Trek Into Darkness (2013)

Chóry robią tu sporo dobrego i jeszcze bardziej podnoszą dawkę epickości, a że Giacchino traktuje chór jako jedną z sekcji orkiestry, jedno i drugie świetnie się uzupełnia i współpracuje. Klingoński w Kronos Wartet? Świetna sprawa!

Jak pisałem wcześniej muza w stylu Giacchino z Star Treka/Speed Racera/Ghost Protocol. Pełno Giacchinowskich ostinat, masywnego użycia przeróżnych instrumentów perkusyjnych i dętej blachy, ale dla mnie bohaterką jest tu tak zapominana dzisiejszymi czasy harfa, cokolwiek brała harfistka niech dalej to bierze :wink: Fajne jest też śladowe użycie subtelnej elektroniki, której niby nie ma, a jest i nadaje miejscami dobrego klimatu. Całość brzmi już bardziej typowo, mniej oryginalnie i bardziej ukształtowanie, ale pomysłów aranżacyjnych, niespodzianek i rozwiązań w rękawie Giacchino ma jeszcze sporo. Muza jest nieco lżejsza, posiada dobry flow, balans między akcją i liryką wydaje się odpowiedni, ogólnie jest lepiej i bardziej strawnie, niż można się było tego spodziewać.

Co do samego brzmienia i mixu to nawet jak na te marne 128 kbs jakość i nagranie wydaje się w porządku, także Iwataki tym razem stanął na wysokości zadania, choć tu wyrocznią będzie Tomek ze swoimi monitorami ;)

Na razie to by było na tyle :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#59 Post autor: Mystery » pn maja 06, 2013 18:19 pm

Jeszcze nikt całości nie słuchał, więc zwraca się o nie robienie nie potrzebnego szumu, choć jak Super 8 i John Carter w 2011 i 2012 zajmowali drugie miejsce w naszych forumowych topach, tak Into Darkness, też powinien być przy całorocznym rozrachunku 2013 dość wysoko :wink: A co do scoru roku, to na dzień dzisiejszy wiele nie potrzeba by nim zostać, także nie widzę tu jakichś wielkich herezji, ale lepiej z takimi postulatami poczekać do grudnia :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#60 Post autor: Koper » pn maja 06, 2013 20:57 pm

Nikt nie słuchał całości ale już wydali werdykt, że score roku. :D Może więc lepiej niech się nie koncentrują. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ