JOHN WILLIAMS - THE ADVENTURES OF TINTIN (2011)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: JOHN WILLIAMS - THE ADVENTURES OF TINTIN (2011)

#346 Post autor: muaddib_dw » ndz paź 30, 2011 23:23 pm

hp_gof pisze:Po kilku przesłuchaniach muszę podzielić się kolejnymi pozytywnymi wrażeniami. Naprawdę przyjemnie słucha się tej płyty! Po pierwszym przesłuchaniu byłem trochę zawiedziony, wiedziałem, że dobre, chociażby technicznie, ale bardzo jednolite, monotonne, niecharakterystyczne. Teraz, jak już znam wszystkie tematy, a wbrew pozorom jest ich sporo, mimo że nie tak charakterystyczne (do jakich nas JW przyzwyczaił) - to odkrywam coraz więcej smaczków :) I ta jedna bardzo ważna cecha muzyki JW - on jak napisze jakiś temat, to naprawdę potrafi go wyeksploatować! Zawsze znajdzie jakiś kontekst, żeby go użyć i używa go bardzo płynnie, przechodząc z melodii w melodię, z jednego tematu do drugiego, kompletnie odmiennego, a wszystko trzyma się kupy i jeszcze do tego pięknie prezentuje! To jest właśnie ta jedna wada w Desplacie, która mnie czasem wkurza - nie potrafi się muzycznie sprzedać tak jak John :) Wawrzek - masz ode mnie zakaz komentowania mojego posta, bo i tak wszyscy wiemy co napiszesz :D A wracając do Johna - szkoda, że komponuje ostatnimi czasy tak mało. Na Tintina na pewno do kina pójdę! Muszę się tylko jeszcze lepiej wsłuchać w ścieżkę, żeby pamiętać ją całymi fragmentami - wtedy oglądanie i słuchanie filmu jest rozkoszą! Wtedy mnie ciary zawsze przechodzą :D
:)

Awatar użytkownika
karcharoth
Jestem Żydem
Lokalizacja: Wrocław, niekiedy Kargowa, ale głównie Planet Armstrong

#347 Post autor: karcharoth » pn paź 31, 2011 00:16 am

Mimo, że nie słuchałem daję 5/5 - z urzędu. To w końcu BIG Dżon (Iluvatar muzyki filmowej, alias Big Mac tudzież Turbobatutaman). Nieważne co powiecie. Fanboye wiedzą swoje :lol:
Ostatnio zmieniony pn paź 31, 2011 00:22 am przez karcharoth, łącznie zmieniany 1 raz.
"If our music survives, which I have no doubt it will, then it will because it is good." - Jerry Goldsmith

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#348 Post autor: DanielosVK » pn paź 31, 2011 00:20 am

Lol.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#349 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 31, 2011 00:28 am

Ej, bez takich. :? Zachowajmy trochę powagi i szacunku wobec miłośników twórczości Johna Williamsa.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
karcharoth
Jestem Żydem
Lokalizacja: Wrocław, niekiedy Kargowa, ale głównie Planet Armstrong

#350 Post autor: karcharoth » pn paź 31, 2011 00:31 am

Wawrzyniec pisze:Ej, bez takich. :? Zachowajmy trochę powagi i szacunku wobec miłośników twórczości Johna Williamsa.
Muaddib się nie obrazi, więc nikt inny nie powienien :lol: Tylko ON - Williams John.
"If our music survives, which I have no doubt it will, then it will because it is good." - Jerry Goldsmith

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#351 Post autor: Adam » pn paź 31, 2011 08:22 am

:lol: :lol: :lol:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#352 Post autor: swordfish » pn paź 31, 2011 12:15 pm

W "Snowy's Theme" pojawia się taka wstawka fortepianowa (od 1:20 do 1:25), gdzie orkiestra ma chwilę na oddech przed dalszą gonitwą, nazywam to "fałszywymi nutami". Kojarzy mi się to z czołówką programu telewizyjnego "Pegaz". Czy to jest cytat z klasyki muzyki awangardowej? Bo na pewno, gdzieś to już słyszałem ...

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#353 Post autor: muaddib_dw » pn paź 31, 2011 16:17 pm

swordfish pisze:W "Snowy's Theme" pojawia się taka wstawka fortepianowa (od 1:20 do 1:25), gdzie orkiestra ma chwilę na oddech przed dalszą gonitwą, nazywam to "fałszywymi nutami". Kojarzy mi się to z czołówką programu telewizyjnego "Pegaz". Czy to jest cytat z klasyki muzyki awangardowej? Bo na pewno, gdzieś to już słyszałem ...
Ha, ha miałem takie samo skojarzenie z Pegazem.

Mefisto

#354 Post autor: Mefisto » pn paź 31, 2011 20:07 pm

Wawrzyniec pisze:Ej, bez takich. :? Zachowajmy trochę powagi i szacunku wobec miłośników twórczości Johna Williamsa.
zapomniałeś dodać "kurwa" - bez "kurwy" takie oznajmienie wzbudza jedynie uśmiech politowania :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#355 Post autor: DanielosVK » pn paź 31, 2011 21:45 pm

Kurwa, szacun dla Williamsa, do chuja. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#356 Post autor: swordfish » wt lis 01, 2011 00:04 am

muaddib_dw pisze:
swordfish pisze:W "Snowy's Theme" pojawia się taka wstawka fortepianowa (od 1:20 do 1:25), gdzie orkiestra ma chwilę na oddech przed dalszą gonitwą, nazywam to "fałszywymi nutami". Kojarzy mi się to z czołówką programu telewizyjnego "Pegaz". Czy to jest cytat z klasyki muzyki awangardowej? Bo na pewno, gdzieś to już słyszałem ...
Ha, ha miałem takie samo skojarzenie z Pegazem.
Już znalazłem z czego to cytat! Wyczytałem, że czołówka "Pegaza" to był utwór "Variations for Piano Op. 27 II - Sehr shnell” Antona Weberna.

Samej czołówki nie znalazłem, ale znalazłem wirtuoza tej kompozycji. Proszę bardzo:

Oryginał:

http://www.youtube.com/watch?v=8hk3rKIW ... re=related

Cytat Williamsa:

http://www.youtube.com/watch?v=gxrgUlpig0o

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#357 Post autor: Wawrzyniec » śr lis 02, 2011 02:03 am

Film bardzo fajny. Od taki "Indiana Jones" dla młodszych. Na szare jesienne dni, idealna rozrywka dla poprawy humoru.
Muzyka w filmie spisywała się znakomicie. Bardzo fajnie podczas napisów początkowych, które same w sobie były ciekawe. I naturalnie kiedy była akcja to wtedy się działo i Williams dawał o sobie znać jak za dawnych dobrych lat. Ale najbardziej w pamięci zapadła mi muzyka związana z piratami, żeglugą, przygodą itd. Ach aż czuć było powiew przygody. Argh! :)
Teraz muszę tylko porządnie obadać soundtrack, ale to będzie czyta przyjemność. :)

Ach wspaniale, że się trafiają jeszcze produkcje z takim podkładem muzycznym. :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#358 Post autor: Marek Łach » śr lis 02, 2011 16:34 pm

Ja przejdę się w weekend (mam nadzieję), bardzo mnie intryguje, czy muzykę potraktowano lepiej niż w Czaszce. :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#359 Post autor: Paweł Stroiński » śr lis 02, 2011 17:00 pm

Marek, czekamy.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#360 Post autor: Ghostek » śr lis 02, 2011 17:23 pm

No.. I może jakąś recenzję ktoś by skrobnął w końcu, bo nudzi mi się czytać ciągle nazwisko Goska na głównej ;p
Obrazek

ODPOWIEDZ