DanielosVK pisze: ↑sob lut 11, 2017 12:53 pm
A opieram swoje wątpliwości (zaznaczam, że wątpliwości) na własnej wiedzy dotyczącej akustyki hal i pomieszczeń oraz tego jak wygląda nagłaśnianie koncertów.

Tak, domyśliłem się
Na filmiku widać w miarę szczegółowo, jak to w zamyśle ma wyglądać.
Bardziej o to pytałem, bo mi się tego nie chciało wczesniej ogladać - teraz trochę to przeleciałem i widzę, że ustawienie orkiestry też jest typowe raczej dla jazzowych big bandów, niż orkiestry symfonicznej.
Nie byłem na Hans Live akurat, ale głosów o tym, że czasami zamiast muzyki było słychać ścianę dźwięku było akurat całkiem sporo, więc ta TOPowa realizacja w RCP to moim zdaniem nie jest żadna oczywistość.
Co nie zmienia faktu, że jako jedyny wykorzystał w pełni system nagłośnienia ocynowni i nie było szans na to, żeby coś brzmiało za słabo albo za cicho - jak już, to w drugą stronę, czyli wspomniana "ściana dźwięku" - zakładam, że z Raminem może być podobnie.
Szczególnie, że Adam wypowiadał się w kontekście przeniesienia tego na inne hale - do czego też piłem - a w takim wypadku po prostu nie da się pominąć akustykę obiektu. No i zapewniam Cię, że to zwyczajnie nie zabangla wszędzie.
Nie wiem, gdzie to chcą wystawiać, ale jak chcą robić scenę w 360 stopniach, to chyba jednak na dość podobnie urządzonych obiektach?
A że to jest Gra o Tron to inna sprawa - nie znam się aż tak na muzyce do tego serialu, ale pamiętam "Mhysę", która wypadałoby chyba, by wybrzmiała z odpowiednią mocą.
Generalnie tam chór był wykorzystywany w kilku kawałkach i raczej ma w tym przypadku moc marketingową (generalnie mam wrażenie, że zasada wygląda im większy chór, tym większy efekt wow u normików muzycznych

), zresztą, jak dla mnie całe przedsięwzięcie stoi pod znakiem zapytania - ile tam ma być osób w tej orkiestrze? Bo pomijając szósty sezon, to by wystarczało kilka zestawów perkusyjnych, wiolonczela i kilka etnicznych drewienek