Oscary 2012

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Który score Twoim zdaniem najbardziej zasługuje na wygraną?

Czas głosowania minął ndz lut 05, 2012 17:40 pm

"The Adventures of Tintin" - John Williams
2
11%
"The Artist" - Ludovic Bource
9
50%
"Hugo" - Howard Shore
0
Brak głosów
"Tinker Tailor Soldier Spy" - Alberto Iglesias
1
6%
"War Horse" - John Williams
6
33%

Liczba głosów: 18

Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Oscary 2012

#31 Post autor: hp_gof » czw lis 24, 2011 14:05 pm

lis23 pisze:To jest już śmiechu warte, trzy, może cztery utwory, reszta do zapomnienia - lepsze niż part 1 ale do Więźnia Azkabanu to to startu nie ma
Ale kolego, nie wybieram nominacji spośród wszystkich score'ów do HP, tylko wskazuję najlepszy wg mnie score Desplata w tym roku - dla mnie HP&DH2 jest lepsze niż IoM i wg mnie to ta ścieżka powinna dostać nominację, bo to że Desplat w ogóle powinien dostać nominację, to jest oczywiste, pytanie tylko za który film :) Nigdy nie mówiłem, że HP&DH2 jest lepsze od HP&PoA, choć uprę się, że tak czy siak znajduje się w czołówce!
Dla Ciebie 3-4 utwory, a reszta do zapomnienia, a dla mnie wiele tegorocznych Williamsowskich utworów jest do zapomnienia, tylko że ja się nie czepiam i jeśli całościowo dobrze ścieżka sprawuje się w filmie (Tintin) i dobrze się jej słucha i jest świetna technicznie, to ją doceniam. Pamiętam dobrze seans Więźnia Azkabanu i ciary przeszły mnie może jeden raz - Buckbeak's Flight oczywiście. A Window to the Past jest użyte z jednakową częstotliwością co Lily's Theme, skoro już o porównaniach mówimy. Każdy ma swojego ulubionego kompozytora i swój ulubiony sposób podejścia do pisania muzyki filmowej i zastosowania jej w filmie, więc nie ma co tej dyskusji znowu rozpoczynać.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#32 Post autor: lis23 » czw lis 24, 2011 15:21 pm

Ja z ostatniego HP pamiętam tylko Statues, Lilly theme i lot na smoku, nic więcej, dla mnie ( to subiektywna opinia ) to za mało na nominację do Oscara.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#33 Post autor: hp_gof » czw lis 24, 2011 15:40 pm

A ile razy miałeś kontakt z tym scorem i w jakiej formie? - w sensie ile razy oglądałeś film/przesłuchałeś płytę? :)

Templar

#34 Post autor: Templar » czw lis 24, 2011 15:45 pm

lis23 pisze:Ja z ostatniego HP pamiętam tylko Statues, Lilly theme i lot na smoku, nic więcej, dla mnie ( to subiektywna opinia ) to za mało na nominację do Oscara.
A ja z War Horse pamiętam... chwila, tyle tego było, to plus tamto, w sumie wychodzi, że nic nie pamiętam :mrgreen:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#35 Post autor: DanielosVK » czw lis 24, 2011 16:22 pm

lis pisze:To jest już śmiechu warte, trzy, może cztery utwory, reszta do zapomnienia - lepsze niż part 1 ale do Więźnia Azkabanu to to startu nie ma
Czy Ty czasem nie zamieniłeś drugich Insygniów z Azkabanem miejscami? Bo jest dokładnie na odwrót. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Mefisto

#36 Post autor: Mefisto » czw lis 24, 2011 16:32 pm

Templar pisze:A ja z War Horse pamiętam... chwila, tyle tego było, to plus tamto, w sumie wychodzi, że nic nie pamiętam :mrgreen:
Bo to taki score właśnie - tu piknie, tam piknie, ale za 5 lat nikt o tym pamiętać nie będzie (oprócz dwóch fanboi)

hp_gof

#37 Post autor: hp_gof » czw lis 24, 2011 16:46 pm

DanielosVK pisze:
lis pisze:To jest już śmiechu warte, trzy, może cztery utwory, reszta do zapomnienia - lepsze niż part 1 ale do Więźnia Azkabanu to to startu nie ma
Czy Ty czasem nie zamieniłeś drugich Insygniów z Azkabanem miejscami? Bo jest dokładnie na odwrót. :P
Ja bym może nie przesadzał od razu w drugą stronę :D Ostatecznie, jeśli chodzi o działanie w filmie, stawiłbym je na równi (bo gdybym oceniał muzykę samą w sobie ciężko by mi było obiektywnie ocenić pracę obu kompozytorów, obie ścieżki mi się najbardziej z serii podobają + mam słabość do Desplata :P).
Generalnie któryś już dzień z kolei męczę ten film na Blu-rayu i stwierdzam, że naprawdę dobrze ta muzyka jest wyeksponowana i świetnie pasuje do filmu. I jest jej dużo. etc etc

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#38 Post autor: DanielosVK » czw lis 24, 2011 17:13 pm

To była ironia. Tak naprawdę uważam oba score'y za mniej więcej równe, z score Desplata wolę za ciekawsze brzmienie i różnorodność.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#39 Post autor: Adam » czw lis 24, 2011 17:46 pm

Mystery Man pisze:Dla Williamsa starczy już tych Oscarów
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#40 Post autor: Mystery » czw lis 24, 2011 17:53 pm

Ale jak wygra i tak będzie wporzo :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#41 Post autor: Adam » czw lis 24, 2011 17:55 pm

Myster FAIL :P już mięknie :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#42 Post autor: Mystery » czw lis 24, 2011 18:05 pm

Adam pisze:Myster FAIL :P już mięknie :P
Bo wyrwałeś z kontekstu i zabrzmiało hejtersko :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#43 Post autor: Adam » czw lis 24, 2011 18:10 pm

jasne :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#44 Post autor: lis23 » pt lis 25, 2011 14:00 pm

hp_gof pisze:A ile razy miałeś kontakt z tym scorem i w jakiej formie? - w sensie ile razy oglądałeś film/przesłuchałeś płytę? :)
Film, dwa razy ( kino i Blu-Ray ), płytę raz, bo więcej mi się nie chciało ;)
DanielosVK pisze: Czy Ty czasem nie zamieniłeś drugich Insygniów z Azkabanem miejscami? Bo jest dokładnie na odwrót. :P
Dla mnie WA to najlepszy HP - zarówno filmowo jak i muzycznie.
Mefisto pisze:
Templar pisze:A ja z War Horse pamiętam... chwila, tyle tego było, to plus tamto, w sumie wychodzi, że nic nie pamiętam :mrgreen:
Bo to taki score właśnie - tu piknie, tam piknie, ale za 5 lat nikt o tym pamiętać nie będzie (oprócz dwóch fanboi)
Myślicie, że pracę Desplata ktoś zapamięta?, już epilog i end credits muzycznie przyćmiły całą filmową pracę francuza ;)
ja, War Horse słucham już któryś raz z rzędu i nic mnie nie nudzi, odkrywam kolejne smaczki, jest to dla mnie najlepsza lirycznie i najbardziej przestrzenna praca roku.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#45 Post autor: hp_gof » pt lis 25, 2011 14:19 pm

lis23 pisze: Film, dwa razy ( kino i Blu-Ray ), płytę raz, bo więcej mi się nie chciało ;)
Myślicie, że pracę Desplata ktoś zapamięta?, już epilog i end credits muzycznie przyćmiły całą filmową pracę francuza ;)
ja, War Horse słucham już któryś raz z rzędu i nic mnie nie nudzi, odkrywam kolejne smaczki, jest to dla mnie najlepsza lirycznie i najbardziej przestrzenna praca roku.
No widzisz, miałeś 3 razy kontakt z HP&DH2, a ja miałem z tą ścieżką kontakt tyle razy, co Ty z War Horsem (a nawet więcej, bo film już jest od wielu miesięcy dostępny). Natomiast ja z War Horsem też miałem kontakt 2-3 razy, nie zainteresował mnie, więc nie kwapi mi się na razie, żeby dalej tego słuchać. Gdyby każdy z nas się bardziej wysilił, to byśmy mieli o wiele lepsze wrażenia. A tak to trzymamy się swoich ulubionych kompozytorów. No i o czym tu gadać.. :)

ODPOWIEDZ