FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2986 Post autor: Wawrzyniec » pt cze 10, 2016 23:44 pm

To mówią, aby przenieść dyskusję prześladowanego Lorenca gdzie indziej, a tutaj nie offtopić.
Koper pisze:A w ogóle to mi się marzy Kawai - na kawałki z "Avalonu" to może nawet bym ruszył tyłek. ;)

To byłoby coś świetnego, ale a) FMF raczej się już nie bawi w koncerty jednego kompozytora i b) chyba już dali sobie spokój z Azjatami.
Koper pisze:
Tomek pisze:i dlaczego na koncerty najlepiej wybierać się do Berlina.
znaczy, że na koncerty berlińskich filharmoników, tak?

Chociażby, a dlaczego najlepszy jest Berlin? Powodów jest wiele i jeden z nich to taki, że można tam spędzić czas w doborowym towarzystwie - moim. :P :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2987 Post autor: Koper » sob cze 11, 2016 20:30 pm

Zapewnisz wikt i opierunek to przyjadę. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2988 Post autor: Tomek » sob cze 11, 2016 20:40 pm

Koper pisze:W sumie tak czy owak Lorenc na FMF, nawet jakby z politycznego namaszczenia, to byłby fajny pomysł. O ile grałby prawdziwe szlagiery swoje a nie "Wyjazd z Polski" w 17 aranżacjach podłożone pod wiadome obrazki, ani nie wyglądałoby to jak ten "benefis" Kilara przed kilkoma laty.
Po co znowu mieszamy w to politykę. Facetowi się należy jakiś koncert, uznanie, nawet promocja na takim wydarzeniu jak to, za to po prostu kim był/jest dla polskiej muzyki filmowej. Należy mu się jak psu buda :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2989 Post autor: Paweł Stroiński » sob cze 11, 2016 20:52 pm

Mam poczucie, że w przypadku FMF-u nie decyduje akurat polityka, co raczej, niestety, stara dobra rywalizacja Kraków-Warszawa. Przede wszystkim promują kompozytorów krakowskich (np. Chajdecki).

Moja bardzo dobra przyjaciółka, naczelna Presto Filmowego zauważyła kiedyś jedną rzecz. Ściągnęli Maćka Zielińskiego jako panelistę do dyskusji nad polską muzyką filmową i jej statusem. Ba, nawet wziął udział w panelu 10-lecia muzykafilmowa.pl. A jakoś nie wpadli na pomysł, że skoro Maciek już tam jest, to Kryminalnych by można w sumie na Gali Seriali zagrać, prawda? Chajdecki? Oczywiście. Targosz? Też (choć nie wiem, skąd jest).

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2990 Post autor: Wawrzyniec » sob cze 11, 2016 21:48 pm

Targosz jest z Krakowa. Bam Bam Bam

A skoro chcecie Lorenca, to wystarczy zrobić koncert do filmów Pasikowskiego i już macie.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2991 Post autor: Kaonashi » sob cze 11, 2016 21:59 pm

Pasikowskiego? Czemu akurat Pasikowskiego?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2992 Post autor: Koper » sob cze 11, 2016 23:04 pm

Tomek pisze:Po co znowu mieszamy w to politykę. Facetowi się należy jakiś koncert, uznanie, nawet promocja na takim wydarzeniu jak to, za to po prostu kim był/jest dla polskiej muzyki filmowej. Należy mu się jak psu buda :D
To chyba z tego co napisałem, jasno wynika że jestem za, prawda? :>

Tylko niech to nie wygląda, że jakiś "Smoleńsk" z muzyką na żywo albo powtórka z tego co zrobili z Kilarem, czyli Torbicka piernicząca ze sceny jaki to kompozytor jest fajny i w ramach przerwy od gadania pojedyncze kompozycje.
Kaonashi pisze:Pasikowskiego? Czemu akurat Pasikowskiego?
Puściliby "Psy" z monologami/dialogami Lindy na żywo. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2993 Post autor: Kaonashi » sob cze 11, 2016 23:06 pm

Nie no, Linda byłby solistą.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2994 Post autor: Koper » sob cze 11, 2016 23:18 pm

"Ty stara dupa jesteś" byłoby na bis. :P

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2995 Post autor: Tomek » sob cze 11, 2016 23:25 pm

Wawrzyniec pisze:A skoro chcecie Lorenca, to wystarczy zrobić koncert do filmów Pasikowskiego i już macie.
A po co znowu takie dziwolągi. To kompozytorzy powinni być gwiazdami na takim festiwalu, to powinny być koncerty im poświęcone a nie Wajdom czy Polańskim. Czy Pasikowskim. Tym bardziej, że Lorenc zilustrował 3 z 9 filmów Pasikowskiego tylko (nie liczę "Gliny" jako serialu). No ale przy takich formułach (słynny reżyser, kamery, gale, benefisy, celebryci w pierwszych rzędach) "grzeje się salon", trudno z tym walczyć. Czyli znowu wchodzimy w temat koncertów "monograficznych" :)
Koper pisze:Tylko niech to nie wygląda, że jakiś "Smoleńsk" z muzyką na żywo albo powtórka z tego co zrobili z Kilarem, czyli Torbicka piernicząca ze sceny jaki to kompozytor jest fajny i w ramach przerwy od gadania pojedyncze kompozycje.
Nie hardkoruj, nie wiem kto chciałby i w ogóle myślał, żeby "Smoleńsk" z muzyką na żywo wystawiać :) To są fantasmagorie :P A co do formuły takich koncertów jak z p. Torbicką, to oczywiście się zgadzam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2996 Post autor: Kaonashi » sob cze 11, 2016 23:49 pm

Niom, Koper nieźle odleciał z tym Smoleńskiem. Natomiast chętnie bym zobaczył koncert Lorenca, to byłoby coś. :)

Mefisto

#2997 Post autor: Mefisto » ndz cze 12, 2016 00:43 am

Paweł Stroiński pisze:Ściągnęli Maćka Zielińskiego jako panelistę do dyskusji nad polską muzyką filmową i jej statusem. Ba, nawet wziął udział w panelu 10-lecia muzykafilmowa.pl.
panel i ta dyskusja to jedno i to samo, a tzw. panelistów brało się z tych, którzy się nawinęli, ergo wykazali zainteresowanie. Także godzinna dyskusja nie ma nic do pełnego koncertu, który trzeba przećwiczyć i w ogóle.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2998 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 12, 2016 01:02 am

Tomek pisze:A po co znowu takie dziwolągi. To kompozytorzy powinni być gwiazdami na takim festiwalu, to powinny być koncerty im poświęcone a nie Wajdom czy Polańskim. Czy Pasikowskim. Tym bardziej, że Lorenc zilustrował 3 z 9 filmów Pasikowskiego tylko (nie liczę "Gliny" jako serialu). No ale przy takich formułach (słynny reżyser, kamery, gale, benefisy, celebryci w pierwszych rzędach) "grzeje się salon", trudno z tym walczyć. Czyli znowu wchodzimy w temat koncertów "monograficznych" :)
Nie no w ICE są dobre warunki, a więc ryzyko zgrzania nie istnieje, a nawet jak ktoś nieumyślnie zapali papierosa, to dość sprawnie ewakuują budynek. :) Plus mówimy o muzyce filmowej, czyli bez tych reżyserów, nie byłoby tej muzyki. Plus na razie dwa koncerty poświęcony największym polskim reżyserom uważam za jak najbardziej udane i nie odczuwałem, aby muzyka i kompozytorzy byli spychani na boczny tor.

Koncert Lorenca, proszę bardzo, ale nie wierzyłbym aby był to komercyjny sukces. Szczególnie jeżeli festiwal ma się dalej rozwijać i być atrakcyjny dla zagranicznych gości.

Jeżeli chcecie polskiego kompozytora, to Kaczmarek, Preisner i teraz przede wszystkim Korzeniowski. "A Single Man" czy "Penny Dreadful" zna każdy i to by przyciągnęło publikę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2999 Post autor: Koper » ndz cze 12, 2016 11:09 am

Tomek pisze:Nie hardkoruj, nie wiem kto chciałby i w ogóle myślał, żeby "Smoleńsk" z muzyką na żywo wystawiać :)
Serio, mam wymienić nazwiska? ;)
A tak na serio, czy Smoleńsk, czy Ojciec Mateusz, czy Komisarz Alex... po prostu patrząc na to co czasem wymyślają na FMF bałbym się, że zamiast tego co najlepsze, wezmą to co aktualnie najpopularniejsze wśród gawiedzi.
Wawrzyniec pisze:Jeżeli chcecie polskiego kompozytora, to Kaczmarek, Preisner i teraz przede wszystkim Korzeniowski. "A Single Man" czy "Penny Dreadful" zna każdy i to by przyciągnęło publikę.
A Single Mana i Penny Dreadful zna każdy? Chyba każdy hardkorowy fan filmówki, bo taki przeciętny widz festiwalu, który z filmówki kojarzy kilka znanych tematów i nazwisk to jednak prędzej zna Bandytę niż Single Mana.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3000 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 12, 2016 16:36 pm

Koper pisze:Zapewnisz wikt i opierunek to przyjadę. :P
Nie, tego nie mogę zagwarantować, ale mogę pokazać najlepsze i najciekawsze miejsca w mieście, plus zagwarantować miłe towarzystwo. :)
Koper pisze:
Tomek pisze:Nie hardkoruj, nie wiem kto chciałby i w ogóle myślał, żeby "Smoleńsk" z muzyką na żywo wystawiać :)
Serio, mam wymienić nazwiska? ;)
Jakby co mnie na szybko przyszły jakieś 134 nazwiska. :wink:
Koper pisze:A tak na serio, czy Smoleńsk, czy Ojciec Mateusz, czy Komisarz Alex... po prostu patrząc na to co czasem wymyślają na FMF bałbym się, że zamiast tego co najlepsze, wezmą to co aktualnie najpopularniejsze wśród gawiedzi.
O zapomniałem, że Lorenc ma jeszcze Alexa, a więc w sumie dwa projekty dla dawnej "reżimowej" telewizji. Co za dyskryminacja. :wink:
Koper pisze:A Single Mana i Penny Dreadful zna każdy? Chyba każdy hardkorowy fan filmówki, bo taki przeciętny widz festiwalu, który z filmówki kojarzy kilka znanych tematów i nazwisk to jednak prędzej zna Bandytę niż Single Mana.
O zdziwiłbyś ile osób za granicą zna te oba pracy i właściwie są to jedyne prace z jakimi kojarzony jest Abel. Plus Penny Dreadful ma bardzo specyficzną i oddaną fan-grupę. I podobnie jak przy Desplacie, oznaczałoby to zwiększoną liczbę żeńskiej publiczności.

"Bandyta" to wiadomo, ale nie wiem, jak wypada znajomość tej muzyki poza Polską. I nie, nie chcę po raz kolejny słyszeć co się kiedyś wydarzyło w Bonn. :roll:

ODPOWIEDZ