Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2251 Post autor: Mystery » czw wrz 08, 2011 21:05 pm

Mefisto pisze:Contagion - cienkie jak dupa węża, niby klimatyczne, pewnie w filmie się spisuje, ale na płycie nijak nie idzie tego słuchać.

2 / 5

Drive - j.w., obie kompozycje są zresztą bliźniaczo podobne, więc Martinez się specjalnie nie wykazał. Jedyna różnica polega na tym, że Drive jest bardziej transowy, ma więcej klimatu i melodyjności. Niestety jest też dłuższy, no i dodali piosenki, które nijak nie pasują do score'u.

3 / 5
A nie na odwrót, ja bym tu oceny zamienił :) Drive to taki perfidny transowy smutas od Martineza, w połowie myślałem, że minęła już z godzina. Contagion jest nieco ciekawszy, elektronika fajnie pyka i wychodzi poza rejony tego kompozytora, a nawet lekko zahacza o ostatnich filmowych Daftów i Chemicalów. Nawet kawałków jest tu parę fajnych np. utwory zaczynające się na "They", "Handshake" czy track tytułowy, no i całość mija dość szybko.

Mefisto

#2252 Post autor: Mefisto » pt wrz 09, 2011 00:27 am

No właśnie nie - największym problemem Drive jest właśnie długość (tak płyty, jak i poniektórych tracków). Contagion owszem, mija szybciej, ale ciężko było przebrnąć.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2253 Post autor: Mystery » ndz wrz 18, 2011 00:56 am

James Horner - Dad / Radio / To Gillian on Her 37th Birthday - trzy piękności...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2254 Post autor: Adam » ndz wrz 18, 2011 08:38 am

Gillian to geniusz, ale jednak przynudza, za dużo tego fortepiana :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#2255 Post autor: bladerunner22 » ndz wrz 18, 2011 13:25 pm

ktoś wie co się stało z Rupertem Gregson-Williamsem ? słuchałem jakis bootleg z komedii 2011 wczoraj i dostrzegłem, że facet skończył gorzej od Debneya. Pracuje tylko z Sandlerem i od całkiem niezłej pracy (Bee Movie) nie dostał chyba żadnej ciekawej propozycji, a szkoda....
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2256 Post autor: Adam » ndz wrz 18, 2011 18:47 pm

bladerunner22 pisze:ktoś wie co się stało z Rupertem Gregson-Williamsem ?
ja wiem. skończył się zanim się zaczął.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2257 Post autor: DanielosVK » ndz wrz 18, 2011 18:52 pm

Tak samo, jak i jego brat. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#2258 Post autor: bladerunner22 » ndz wrz 18, 2011 18:57 pm

DanielosVK pisze:Tak samo, jak i jego brat. :P

no i po co te osobiste wycieczki ? :D :?:

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2259 Post autor: Wawrzyniec » śr wrz 21, 2011 01:52 am

"K-Pax" Edward Shearmur

Dawno nie słuchałem tej płyty. A szkoda, gdyż jest naprawdę świetnie. Bardzo dobre i delikatnie połączenie klasycznej ścieżki z elektroniką. Świetne otwierające album "Grand Central" i wiele, wiele innych smaczków. Szkoda tylko, że po tym scorze kariera Shearmura nie potoczyła się jakoś zawrotnie i nie raczył nas równie świetnymi score'ami co ten. :(

4.5/5
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#2260 Post autor: bladerunner22 » pt wrz 23, 2011 21:37 pm

Bernard Herrmann - Jason and TheArgonauts :

bardzo super muzyka, genialne Prelude, muzyka z kopytem i dobrym brzmieniem ! świetne wydanko, przypasował mi układ tracków, mało owijania w,, muzyczną bawełnę'' ,ale Bernard pisał już mniej ciekawy i lotny uderscore.

4/5

Dimitri Tiomkin - 36 godzin

Muzyka to solidna z przyciągającym uwagę love theme i dobrym bonusem w postaci , jazzowego kawałka. Wydanie jednak za długie i ciągnie się momentami koszmarnie, przez co frajda ze słuchania spada. Warto jednak zbadać teren .Polecam.

3/5

Dimitri Tiomkin - Red River
, muzyka solidna z przyjemnym chóralnym tematem, ale jakoś nie potrafiła mnie na dłużej ta pozycja zatrzymać na dłużej, za dużo minutowych tracków, przez co się trochę pogubiłem w słuchaniu, tak czy owak, pozycja z którą warto się zapoznać.

3/5

Harry Gregson-Williams - Light It Up Complete ( bootleg)

ziew, elektroniczna sieczka, totalnie asłuchalna, a complete prawie nie do przejścia, nawet dla fanów, ale, no ale jest jeden temacik śliczny, bo liryczny, może to nie jest poziom tematu z Magic of Marciano, ale naprawdę potrafi chwycić za serduszko.

1,5/5

Harry Gregson-Williams - The Prince of Persia- po ostatniej rozmowie :D. He! , pamiętam, że po pierwszych odsłuchach, miałem tę muzykę, za jedną z lepszych od HGW.Prawie maxowałem, oczywiście, dzisiaj oczywiście emocje już nieco opadły, były momenty, że score mi się przejadł niemiłosiernie, ale ostatnio sobie do niego po dłuższym nieodsłuchu wróciłem. I muszę powiedzieć jedno: cholernie przyjemy HGW, ostatnio miałem pewne, ale co do chóru, który wydawał mi się rcpowaty, tak miejscami taki jest, ale na szczęście Gregson miejscami się rehabilituje nawet w obrębie jednego tematu ,,Prince of Persia'', ,,Return to Alamut'', i zwłaszcza ,,Destiny''. Chór wydaje się generalnie mniej typowy niż np .w ostatnim Poterze . Na plus te arabskie wstawki, które uwielbiam, brakuje w dzisiejszej muzyce filmowej tegoż. Elektronika też daję radę, choć momentami można by się bez niej obyć, ,,Raid On Alamut'', ,,Dastan and Tamina Escape''. Moim zdaniem bardzo mocne 4 się należy.

4/5
Ostatnio zmieniony pt wrz 23, 2011 21:59 pm przez bladerunner22, łącznie zmieniany 1 raz.

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2261 Post autor: Koper » pt wrz 23, 2011 21:39 pm

No tak, PoP lepsze niż Red River... :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#2262 Post autor: bladerunner22 » pt wrz 23, 2011 21:54 pm

Koper pisze:No tak, PoP lepsze niż Red River... :roll:
Gdyby było lepiej wydane dałbym 4. Fuck yeah, Koperski 8) .

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2263 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 23, 2011 22:14 pm

Basil Poledouris - Flesh + Blood

Bardzo fajny przygodowy score. Świetne potężne orkiestrowe brzmienie, które oszałamia swoją potęgą i idealnie pasuje do filmu, gdzie przemoc i walka to podstawa. Ale nie brakuje też pięknych lirycznych momentów, które zachwycają swoim pięknem, podobnie jak pięknie popatrzeć na ilość kobiecych nagich ciał w tym filmie. Przy takiej muzyce aż chce się wsiąść na rumaka, zdobyć jakiś zamek i porwać parę niewiast :)

4.5/5

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2264 Post autor: Koper » pt wrz 23, 2011 22:25 pm

bladerunner22 pisze:Gdyby było lepiej wydane dałbym 4. Fuck yeah, Koperski 8) .
Fuck Yeah to, że jeden temat z Red River więcej wart jest niż PoP kompletny
Wawrzyniec pisze:Basil Poledouris - Flesh + Blood

Bardzo fajny przygodowy score. Świetne potężne orkiestrowe brzmienie, które oszałamia swoją potęgą i idealnie pasuje do filmu, gdzie przemoc i walka to podstawa. Ale nie brakuje też pięknych lirycznych momentów, które zachwycają swoim pięknem, podobnie jak pięknie popatrzeć na ilość kobiecych nagich ciał w tym filmie. Przy takiej muzyce aż chce się wsiąść na rumaka, zdobyć jakiś zamek i porwać parę niewiast :)

4.5/5
ano, ano 8)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2265 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 23, 2011 22:32 pm

Chociaż muszę przyznać, że temat miłosny mi trochę miejscami "Conanem" zalatuje. :) Co nie uważam za wadę, tylko ciekawostkę i potwierdzenie reguły, że kompozytorzy często wracają do niektórych pomysłów.

ODPOWIEDZ