O rety rzeczywiście widzę pewne podobieństwo.

Nie mówię, że nie może być. Tylko znowu rozszerzyłeś to o wszystkich bohaterów, a ja się koncentrowałem, głównie na komiksowych herosach. I sam w sumie zauważyłeś, że tam są trochę inne zasady. Nie ma problemu, aby bohaterowie, mieli jakieś wady, czy też byli niepełnosprawni. Tylko, że tutaj popadamy w pewną sytuację, gdzie twórcy chcą, aby każdy mógł się poczuć i identyfikować jak heros, że gdzieś ta magia wyjątkowości ucieka. To trochę tak jak w Gwiezdnych wojnach Disney'a, gdzie też chcą przekonać, że każdy ma Moc, każdy może być super bez treningu i rodzina Skywalkerów nie jest jakaś wyjątkowa. Wiem, że niby to miłe, ale czy to jest motywujące.Koper pisze: ↑śr gru 23, 2020 19:13 pmEj, no, gruby bohater to żadna nowość przecież, już w Gooniesach był jeden otyły, Harry Potter nosił okulary, ten z "Jak wytresować smoka" nie miał (no, nie od początku, ale ostatecznie) stopy itd. itp. Zatem tak, (super)bohaterowie mogą być upośledzeni fizycznie, tutaj bym się nie czepiał, nawet jak nie mają supermocy, to mogą zarządzać (prof. Xavier) czy być bohaterami wcielając się w swego avatara (Jake Sully).
Niemniej generalnie komiksy superbohaterskie to takie fantasy zawsze było - mieli być piękni, silni i zdrowi, bo na takich zwyczajniej przyjemniej popatrzeć, dziewczęta mogą powzdychać do Supermana a chłopcy do CatWoman i wcale nie muszą się z każdym tam w pełni identyfikować fizycznie, by śledzić ich losy.
Aczkolwiek pewna bioróżnorodność zawsze być powinna, więc już tam się nie czepiaj karłowatej, niezbyt szczupłej bohaterki. Jak nikt nie będzie chciał o niej czytać, to komiks przestaną wydawać.![]()
I nie ma problemu z bohaterem z problemami, nawet niepełnosprawnym, który przechodzi swoją drogę bohatera i staje się herosem. Tyle, że w tych przypadkach autorzy sugerują, że np. będąc grubym od razu można być herosem i walczyć ze złoczyńcami i tak... trochę tego nie kupuję.

youtu.be/DX40zb0tkvk
Teraz tylko się zastanawiam, czy jedynie otyłe osoby miały prawo pracować nad tą animacją?