HANS ZIMMER & VA - 12 YEARS A SLAVE (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: HANS ZIMMER & VA - 12 YEARS A SLAVE (2013)

#211 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 13, 2013 20:27 pm

River Rafting Claps.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#212 Post autor: Mystery » pt gru 13, 2013 20:30 pm

I po co było to całe kręcenie, zamiast pleść jakieś farmazony Hans powiedział by wprost, że nie ma czego wydawać, bo muza kiepska i odtwórcza, na normalne wydanie się nie nadająca, a najlepiej, żeby w ogóle nic o tym nie mówił, bo jakoś żyjemy bez opowieści Gustavo i Elfmana dlaczego w August Osage County i American Hustle napisali tak mało muzy i nie ma jej wydania.

Co do tego promo to może nawet być, oczywiście oparte to na Incepcji, ale jakiegoś zniesmaczenia, jak w przypadku ostatniego tracka Kapitana Philipsa nie odczułem, a sample do "Boat Trip to New Orleans" to chyba podwędzili z Dziewczyny Z Tatuażem Reznora i Rossa :P Ogólnie jednak wiele hałasu o nic.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#213 Post autor: Wawrzyniec » pt gru 13, 2013 21:55 pm

hp_gof pisze: czkolwiek Wawrzek by w takiej sytuacji płakał i lamentował.
Ja już swoje łzy wylałem i płakać więcej nie zamierzam. Niech się dzieje co chce.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#214 Post autor: Paweł Stroiński » pt gru 13, 2013 22:07 pm

Mystery pisze:I po co było to całe kręcenie, zamiast pleść jakieś farmazony Hans powiedział by wprost, że nie ma czego wydawać, bo muza kiepska i odtwórcza, na normalne wydanie się nie nadająca, a najlepiej, żeby w ogóle nic o tym nie mówił, bo jakoś żyjemy bez opowieści Gustavo i Elfmana dlaczego w August Osage County i American Hustle napisali tak mało muzy i nie ma jej wydania.

Co do tego promo to może nawet być, oczywiście oparte to na Incepcji, ale jakiegoś zniesmaczenia, jak w przypadku ostatniego tracka Kapitana Philipsa nie odczułem, a sample do "Boat Trip to New Orleans" to chyba podwędzili z Dziewczyny Z Tatuażem Reznora i Rossa :P Ogólnie jednak wiele hałasu o nic.
W żadnym wypadku nie jest to muzyka kiepska, choć odtwórcza. Jak mówię, to promo nie zawsze jest sensowne (River Rafting Claps naprawdę można było sobie odpuścić), jest kilka fajnych pomysłów (te fragmenty perkusyjne są ciekawe i interesuje mnie, czy Hans kiedyś pójdzie więcej w takim kierunku), ale generalnie - jest to muzyka odtwórcza z paroma pomysłami i dobrze wypadająca w samym kontekście, na co mam argumenty także merytoryczne.

Przede wszystkim, mimo że to nie jest nic wybitnego, sądzę, że ten score, tak samo jak Lone Ranger i Rush może stanowić rodzaj, jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, na problemy Zimmera z ostatnich lat. Być może te trzy score'y stanowią zapowiedź pewnej zmiany myślenia Hansa, co dobrze, jeśli to rozumiem (i o czym więcej napiszę gdzie indziej), rokuje na przyszłość. Oczywiście przyszłe score'y to zrewidują i spodziewam się, że Spiderman niestety będzie powrotem do złych nawyków, ale cóż, obym się nie mylił :) .

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#215 Post autor: Wawrzyniec » pt gru 13, 2013 22:16 pm

Tu nie ma co się rozpisywać Zimmer zawstydził Hornera i tyle. Jedyne co teraz pozostaje Jamesowi to stworzyć score składający się wyłącznie z czteronutowców, gdyż innego wyjścia nie ma.

Templar

#216 Post autor: Templar » pt gru 13, 2013 22:21 pm

Wawrzyniec pisze:Tu nie ma co się rozpisywać Zimmer zawstydził Hornera i tyle. Jedyne co teraz pozostaje Jamesowi to stworzyć score składający się wyłącznie z czteronutowców, gdyż innego wyjścia nie ma.
Przecież Jamesa to podobno już dawno Korzeniowski zawstydził zdobywając dwie nominacje do Złotych Globów za ten sam score :mrgreen:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#217 Post autor: DanielosVK » pt gru 13, 2013 22:25 pm

Zimmer zawstydzi obu i za "12 Years a Slave" dostanie Oskara.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#218 Post autor: Mystery » pt gru 13, 2013 22:26 pm

No zła nie jest, jak na Hansa mimo nieoryginalności dosyć oryginalna, ale mimo wszystko w tym roku od Zimmera najsłabsza i trochę boli, że to akurat ona zbiera całą śmietankę.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#219 Post autor: DanielosVK » pt gru 13, 2013 22:29 pm

Mystery pisze:jak na Hansa mimo nieoryginalności dosyć oryginalna
Mocny pocisk na Zimmera. :D
Fe.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#220 Post autor: Wojteł » pn gru 16, 2013 00:19 am

Dobra - przesłuchałem temat, przeczytałem soundtrack. A może na odwrót? Tyle danych przetransferowanych do móżgu w tak krótkim czasie.

Najpierw o muzyce:

Co do tych czterech fagotów: Podoba mi się to, chociaż nie wiem, czy fagoty schodzą tak nisko - to mogą być kontrafagoty, albo różna kombinacja tej dwójki. Nie nazwałbym tego zrzyną z Incepcji - jasne, pomysł te basy wbiły się Zimmerowi pod czachę 3 lata temu i jeszcze pewnie trochę tam zostaną, ale bardziej mi to się kojarzy z eksperymentami Goldsmitha albo z basowym efektem dźwiękowym JNH do Upadku z Douglasem (scoru nie słuchałem, lata temu widziałem film - ale jeśli dobrze pamiętam, w dramatycznych momentach JNH dowalał takim basowym riffem, jak pie***ę głupoty w tym przypadku, to mnie poprawcie).

Dalej - perkusja - ciekawsza od MoSa.

Reszta płyty - do przycinania komara.

Co natomiast jest smutne to to, że ten temat ma 15 stron i dyskusja przez 12 z nich toczyła się nie o tym co Hans napisał, tylko o tym, co Hans powiedzial i dlaczego powiedział. To jest smutne, że Zimmer pisze scory, o których mówi się w zasadzie tylko w kontekście jego PR. I tak jest z większością tematów o Zimmerze - czy score wyjdzie dobry, zły, czy go prawie nie ma, 70% tematu jest zawsze o jego wypowiedziach, PR i dziwnych decyzjach.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#221 Post autor: DanielosVK » pn gru 16, 2013 00:21 am

Zdaje się, że o to chodzi.
Fe.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#222 Post autor: Wojteł » pn gru 16, 2013 00:24 am

No niby w kontekście tego filmu taki był zamysł Hansa, ale temat MoS czym się różni od tego? Tam też najpierw było kręcenie hajpu, a potem rozkmina dlaczego Zimmer się jarał stradivariusem, perkusistami, gitarami, dlaczego gadał, że to ma służyć temu, a to tamtemu, i dlaczego to nie miało żadnego odbicia w scorze.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#223 Post autor: Adam » pn gru 16, 2013 12:19 pm

kolejny wywiadzik mistrzunia - dla la times - razem z Pricem, Newmanem i Williamsem (czyli pewną czwórką do noma) - http://www.latimes.com/entertainment/mo ... ory?page=2
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#224 Post autor: Adam » wt gru 17, 2013 08:01 am

mistrzunio ze Zniewolonym już chodzi też po tv śniadaniowych 8) - 25 minutowy video wywiad z Tavisa Smileya tylko o Zniewolonym: http://www.pbs.org/wnet/tavissmiley/int ... ns-zimmer/

będzie piękna potyczka do samego końca z Price'm 8)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#225 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 17, 2013 12:19 pm

Te wywiady są dłuższe i żywsze od samego materiału muzycznego. :roll:

Rety, niech się już ten sezon nagrodowy skończy.

ODPOWIEDZ