PIRATES OF THE CARIBBEAN - temat zbiorczy

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#181 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 20:53 pm

A Tyler Bates umie grać naq gitarze i dlatego jest artystą :roll:

Ach Panowie donikąd ta dyskusja i takie rozważania prowadzą. :roll:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#182 Post autor: Arthur » sob lut 26, 2011 20:58 pm

Większość prowadzi do niczego, lub do oczywistych wszystkim wniosków. Bez nich pozostaje nam jedynie sucha rozmowa offtopowa.

A organizatorzy(tzw. ogarniacze) są najważniejsi, każdy może nauczyć się perfekt na danym instrumencie. Sztuką jest połączenie mistrzów w jedną całość i kimś takim jest Hans Zimmer.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#183 Post autor: Koper » sob lut 26, 2011 22:19 pm

Mistrzów? W RCP? Gdzie, kiedy? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#184 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 22:41 pm

Ach widzę, że Koper jest teraz w swoim złośliwym i żywiole i będzie teraz punktował każde zdanie w tej dyskusji. :roll:

A akurat Drogi czougu tym razem w 100% się z Tobą zgadzam, zwłaszcza, że Tobie chodziło przede wszystkim o muzyków, zaczynając od instrumentów smyczkowych, po instrumenty dęte i blaszane.

bladerunner

#185 Post autor: bladerunner » sob lut 26, 2011 22:44 pm

Wawrzyniec pisze:Ach widzę, że Koper jest teraz w swoim złośliwym i żywiole i będzie teraz punktował każde zdanie w tej dyskusji. :roll:

A akurat Drogi czougu tym razem w 100% się z Tobą zgadzam, zwłaszcza, że Tobie chodziło przede wszystkim o muzyków, zaczynając od instrumentów smyczkowych, po instrumenty dęte i blaszane.
Ta cały Koper jak zwykle po RCP to jedzie, ale jak Rombi pieprznie jakąś nudę w stylu Potiche to napisze, że score jest ok :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arthur

#186 Post autor: Arthur » sob lut 26, 2011 22:54 pm

Wiedziałem, że Koper widząc RCP dalej nie będzie czytał i nie pomyśli głębiej o tym co napisałem tylko bluzgać pójdzie od razu :D

Wawrzyniec już bliżej prawdy. Chodziło mi o otoczenie, które wybiera Hans Zimmer przy pisaniu swojej muzyki, mam gdzieś additionale itp.
To on wybiera solistów(lub oni przychodzą do niego), sprasza zespoły czasem(patrz aktualnie),, wybiera sobie orkiestratorów, nie wiem jak z orkiestrą- on ma stałą? czy to też sobie robi konkursik?
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#187 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 23:11 pm

Przede wszystki trzeba najpierw muzykę taką napisać na papierze, nuty dobrac odpowiednie i takie tam. Nie jestem specjalista, więc się nie będę wypowiadał. Inne osoby na forum zapewne są bardziej uzdolnione muzyczne i pewnie potajemnie w domowym zaciszu komponowali swoje suity. Niech więc oni wytłumaczą. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#188 Post autor: Koper » sob lut 26, 2011 23:14 pm

czoug pisze:Wiedziałem, że Koper widząc RCP dalej nie będzie czytał i nie pomyśli głębiej o tym co napisałem tylko bluzgać pójdzie od razu :D
Po 1. Dalej już nic nie było. :P
Po 2. Jakie bluzgi? :P
Kiepsko u Ciebie z tym myśleniem. :P
czoug pisze:Wawrzyniec już bliżej prawdy. Chodziło mi o otoczenie, które wybiera Hans Zimmer przy pisaniu swojej muzyki, mam gdzieś additionale itp.
To on wybiera solistów(lub oni przychodzą do niego), sprasza zespoły czasem(patrz aktualnie),, wybiera sobie orkiestratorów, nie wiem jak z orkiestrą- on ma stałą? czy to też sobie robi konkursik?
Nikt nie ma "stałej orkiestry". Może Królowa Brytyjska co najwyżej. :P Zimmer na pewno ma wpływ na dobór muzyków, ale jak sobie producent zażyczy np. orkiestrę z Czech bo ma tam taniej, to Hans przecież z własnej kieszeni na muzyków z LA. :P
Wawrzyniec pisze:Przede wszystki trzeba najpierw muzykę taką napisać na papierze, nuty dobrac odpowiednie i takie tam.
Taaaa... Zimmer i pisanie nut na papierze. ROTFL ROTFL ROTFL :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Arthur

#189 Post autor: Arthur » sob lut 26, 2011 23:18 pm

Ja przynajmniej nie potrzebuje tylu buziek żeby coś napisać.
Przepraszam, ale Bladu zaczął i wzięło mnie dzisiaj. Dobranoc i zapomnijcie o dzisiejszych kłótniach.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#190 Post autor: Koper » sob lut 26, 2011 23:20 pm

czoug pisze:Ja przynajmniej nie potrzebuje tylu buziek żeby coś napisać.
To po to żebyś tego nie brał za bardzo do siebie. :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#191 Post autor: Paweł Stroiński » sob lut 26, 2011 23:43 pm

Koper pisze:
czoug pisze:Wiedziałem, że Koper widząc RCP dalej nie będzie czytał i nie pomyśli głębiej o tym co napisałem tylko bluzgać pójdzie od razu :D
Po 1. Dalej już nic nie było. :P
Po 2. Jakie bluzgi? :P
Kiepsko u Ciebie z tym myśleniem. :P
czoug pisze:Wawrzyniec już bliżej prawdy. Chodziło mi o otoczenie, które wybiera Hans Zimmer przy pisaniu swojej muzyki, mam gdzieś additionale itp.
Nikt nie ma "stałej orkiestry". Może Królowa Brytyjska co najwyżej. :P Zimmer na pewno ma wpływ na dobór muzyków, ale jak sobie producent zażyczy np. orkiestrę z Czech bo ma tam taniej, to Hans przecież z własnej kieszeni na muzyków z LA. :P
Wawrzyniec pisze:Przede wszystki trzeba najpierw muzykę taką napisać na papierze, nuty dobrac odpowiednie i takie tam.
Taaaa... Zimmer i pisanie nut na papierze. ROTFL ROTFL ROTFL :P
Orkiestra Zimmera jest dość stała. Zimmer ma np. wpływ na dobór pierwszego skrzypka. W Londynie zawsze ma ten sam zespół w zasadzie, ma tam "swoich" muzyków.

Zimmerowi zdarza się pisać nuty, chociaż może po prostu dźwięki. Raz powiedział, że napisał temat na zaproszeniu na ślub HGW.

Hans zna nuty, po prostu woli improwizować na syntezatorze.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#192 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 26, 2011 23:55 pm

Ja się nie znam na nutach, na ich pisaniu, jak i na muzyce. Dlatego też nie wiem jak wygląda taki proces :? Ale przynajmniej z wywiadów i opisów jak powstawało słynne "Journey to the Line" wynika, jakby jednak Zimmer potrafił pisać nuty, więc może najwyżej źle to zrozumiałem i Koper tradycyjnie ma racje.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#193 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lut 27, 2011 00:24 am

To, że Zimmer zna nuty pokazuje doskonale dokument o powstawaniu Piratów 3. Są fragmenty sesji i Zimmer idzie za partyturą i reaguje na to, co się ma zaraz pojawić.

Zimmer raczej nie pisze na nutach i dzisiaj mało kto to robi. Podobno Tyler nawet nie dyryguje nut tylko wydruk z ProTools (wykres audio).

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#194 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lut 27, 2011 00:26 am

dziekan pisze:Tylko,że ten temat w początkowym stadium brzmiał zupełnie inaczej.
Kompletnie nie rozumiem tych twoich przekonan,że RCP niczym sie nie podpiera .
To,że otrzymalismy He's Pirate w takiej formie to nie znaczy,że on wykiełkował z wczesniejszych pomysłow Zimmera.
Zimmer też ostro rżnie.Nie raz zwrocilem uwage na to,że Zimmer w wielu swoich pracach czerpie garsciami od znanych muzyków.Wykorzystuje melodie z piosenek i przekształca je bawiąc sie przy użyciu programów a potem jest zachwycony,że wymyslił arcydzieło i wynajmuje orkiestre a specjalisci od ambientu jak Mel Wesson odwalają za niego robote pracując nad brzmieniem.

A teraz zastanowmy sie nad czyms innym.
Skoro on ma tylu pomocników to czym on wlasciwie sie zajmuje?
On aktualnie tylko gada i sugeruje innym co mają robic i to wszystko.
Nie wierze,że jest inaczej.
Przeciez Zimmer nie umie spiewac,nie umie porządnie zorkiestrowac,nie umie grac na instrumentach.On nic nie potrafi.
Jedynie czasem brzdąka sobie na fortepianie i bawi sie na swoim komputerze.
I tu się bardzo mylisz, dziekanie. Zimmer bardzo często zaczyna score tworząc brzmienie od zera. Zaczyna od programowania elektroniki. Np. Incepcja, Batmany ostatnio.

Co Zimmer robi? Zależy od score. Potrafi np. napisać Djawadiemu 1/3 Iron Mana.

bladerunner

#195 Post autor: bladerunner » ndz lut 27, 2011 02:22 am

racja

ODPOWIEDZ