Muzyka z kreskówek

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#16 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 16, 2010 23:24 pm

A tego to nie wiem :? Ale chodziło chyba jednak głównie o muzykę do kreskówek, czyli animacji klasycznych, niekomputerowych. Ja ze swojej strony daję wyłącznie do seriali, ale to nie mój temat, więc oczywiście pewnie prace Menkena możesz dawać :)
A co powiesz o tych moich próbkach co dałem? :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#17 Post autor: lis23 » pt kwie 16, 2010 23:31 pm

Na razie słucham suity z " Kaczych Opowieści " - czyja to muzyka?

Jeśli chodzi o animowane seriale to z sentymentem wspominam muzykę do takiej trochę " mangowej " adaptacji " Cudownej Podróży ":
http://www.filmweb.pl/f104402/Cudowna+p ... C5%BC,1980
:wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#18 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 16, 2010 23:36 pm

lis23 pisze:Na razie słucham suity z " Kaczych Opowieści " - czyja to muzyka?
Kompozytor Ron Jones. Na jego stronie można sobie także parę fragmentów z "Ducktales" posłuchać. Niezbyt znany kompozytor. Szerszej publiczności pewnie znany jest głównie jako jeden z kompozytorów do serii "Family Guy", o której pewnie jeden z forumowiczów może więcej powiedzieć :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#19 Post autor: lis23 » pt kwie 16, 2010 23:58 pm

Aha
to ja mam małe pytanko odnośnie ankiety - jak ją się tworzy? - nie miałem jeszcze tej przyjemności na żadnym forum ;) - chodzi mi szczególnie o dodawanie kolejnych pozycji do odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#20 Post autor: Wawrzyniec » sob kwie 17, 2010 13:37 pm

lis23 pisze:Aha
to ja mam małe pytanko odnośnie ankiety - jak ją się tworzy? - nie miałem jeszcze tej przyjemności na żadnym forum ;) - chodzi mi szczególnie o dodawanie kolejnych pozycji do odpowiedzi.
Ojoj, to ja jestem raczej słabym nauczycielem w tej kwestii :( Może któryś z bardziej wykwalifikowanych użytkowników by to Tobie wytłumaczył na privie. Gdyż akurat o ile ostatnio mamy nadmiar ankiet, tak Twojej byłbym ciekawy, gdyż pewnie byłaby jednak na temat muzyki filmowej :wink:
W sumie może w jakimś innym rzadziej uczęszczanym dziale byś spróbował stworzyć próbną ankietę, a potem mógłbyś już w pełni poprawną zapodać tutaj?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#21 Post autor: lis23 » sob kwie 17, 2010 18:25 pm

Obawiam się że moja ankieta byłaby równie krytykowana co Twoja,tyle że moja za nadmiar opcji do wyboru ;)
np.: " najlepsza piosenka z animacji Disneya - wersja filmowa " - jak siebie znam,dałbym z 20 tytułów do wyboru ;)
ale,mimo wszystko ze trzy,cztery takie ankiety chodzą mi po głowie ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#22 Post autor: Wawrzyniec » ndz kwie 18, 2010 16:04 pm

Chyba można dać tylko 6 opcji, o ile się nie mylę, więc ciężko by było zrobić taką ankietę :? Ale np. najlepsza praca Alana Menkena to już co innego :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#23 Post autor: Adam » śr kwie 21, 2010 13:33 pm

czemu nikt tu nie daje Asterixów?! :? kamienie milowe w swoim gatunku... :?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#24 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 05, 2010 00:49 am

Nie wiedziałem za bardzo, gdzie z tą informacją, gdyż tyczy się ona filmu, który ukaże się dopiero w 2011 roku, a jako, że to animacja i do tego klasyczna to zapodam ten news, który na pewno większość z Was przerazi i zezłości, tutaj:

Wszyscy z nas pewnie kojarzą bardzo dobrą animację Disneya na podstawie słynnej książki A.A.Milne'a "Kubusia Puchatka". Chodzi mi głównie o te animacje z lat 70tych, z których jedna nawet otrzymała Oscara. John Lasseter ogłosił, że w 2011 powstanie nowa wersja tych animacji/czy też może coś bardziej jak kontynuacja, bazująca na chyba 5 opowiadaniach Milne'a. Ma być to klasyczna animacja 2D, obsada się powoli zbiera i wiadomo też już, kto będzie odpowiedzialny za muzykę.
Muzykę skomponuje... Hans Zimmer
Wiem, że teraz pewnie wielu z Was myśli sobie "O Boże", "O nie", "O Fuck", "Rety znowu on", "To już nie mieli kogo wybrać". Domyślam się, że większość z Was pewnie wolałaby i widziałaby na tym miejscu Menkena, czy też Giacchino, Newmanów, czy też może Desplata, czy też kto tam teraz jest wysoko w cenie, ale wypadło na Zimmera. Przykro mi.
Ja oczywiście z miłą chęcią posłucham sobie tej muzyki i też na nią cierpliwie poczekam i nie martwcie się na pewno będą też inne ciekawe score'y do animacji w tym roku :)
A jakby co to za dwa lata kolejny projekt Disneya "King of the Elves" na podstawie opowiadania Philipa K. Dicka, do którego za muzykę z tego co widzę mają odpowiadać John Powell i Robert Folk. - może to Wam się bardziej spodoba, ale wiadomo trzeba będzie poczekać z 2 lata. Ale Zimmer też na razie jeszcze taki niestraszny i przez rok macie jeszcze spokój, przynajmniej z tą ścieżką :wink:

Mefisto

#25 Post autor: Mefisto » śr maja 05, 2010 00:51 am

Rety znowu on :roll: 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#26 Post autor: Mystery » śr maja 05, 2010 10:27 am

Oby nie była to zagrywka marketingowa jak w przypadku Simpsonów, ale jak Zimmer napisze tu z pięć minut muzyki to będzie można się interesować :wink: Na razie bardziej rajcuje mnie ten projekt Powell/Folk i Arthur Christmas Giacchino.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#27 Post autor: lis23 » śr maja 05, 2010 13:02 pm

Hmm ... może to będzie ekranizacja nowej książki będącej kontynuacją tych napisanych przez A.A Mlnea? - bodajże," Powrót do Stumilowego Lasu ' czy coś w tym stylu.
A Zimmer mi trochę nie leży w tych klimatach,ale zobaczymy ;)

Mnie interesuje projekt ' Gnomeo and Juliet ' - kto w końcu robi ten film i kiedy ma wyjść? - wiem tylko że w przyszłym roku Elton John ma skomponować pięć piosenek do tego filmu.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#28 Post autor: Mystery » śr maja 05, 2010 13:19 pm

dziekan pisze:Nie zapominajmy,że Zimmer pracował przy takich projektach jak ''Lauras Stern'' czy ''Der Kleine Eisbar 2'' !!
Chyba współpracował :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#29 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 05, 2010 17:49 pm

Wiedziałem, że się ucieszycie :P Ale ja akurat nie mam wątpliwości, że Zimmer jest w stanie napisać muzykę do takiej klasycznej animacji. I to prawda, że przy "Lauras Stern" to był on współkompozytorem, ale np. takie "Lullaby" z tej właśnie płyty, to w pełni jego samodzielna praca. A utwór, chyba nikt nie zaprzeczy, że ładny.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#30 Post autor: Mystery » śr maja 05, 2010 17:54 pm

Ja to jestem jak najbardziej za animacją od Zimmera, ale właśnie, od Zimmera. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Hans usiądzie i napisze 60 minut muzyki do jakiejś bajeczki :)

ODPOWIEDZ