Thomas Newman - Elemental (2023)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Thomas Newman - Elemental (2023)

#16 Post autor: Wawrzyniec » pt cze 23, 2023 20:15 pm

lis23 pisze:
pt cze 23, 2023 18:31 pm
Taki Mario ma pretekstową fabułę i istnieje tylko po to, żeby fani Nintendo znajdowali kolejne easter eggi a mimo to zarobił,
Właśnie dlatego zarobił i w sumie sam sobie odpowiedziałeś.Super Mario Bros. to super bezpieczny film dla fanów gier. Fanów jest sporo, film jest zrobiony pod nich, jest i zysk.

A co do Elemental, to same zwiastuny nie wyglądają jakoś zachęcające. Niby widzę różne żywioły, ale koniec końców zachowują się i wyglądają jak mieszkańcy Nowego Jorku czy Los Angeles. Oczywiście to jest co wynoszę ze zwiastunów i tak jakoś mnie nie zachęcają.

I tutaj akurat nie mam satysfakcji, gdyż kiedyś Pixar tworzył prawdziwe arcydzieła, a teraz... :/
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#17 Post autor: lis23 » pt cze 23, 2023 20:43 pm

Bo ja wiem?
"Auta 2", "Uniwersytet Potworny" czy "Dobry Dinozaur" nie były arcydziełami, dopiero potem przyszedł 'Inside Out", teraz Pixar robi lepsze filmy niż 13 lat temu.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#18 Post autor: Mystery » pn sie 28, 2023 16:34 pm

No w końcu. Najlepszy od lat film Pixara i chyba ich pierwszy film o miłości dwojga. Nic nowego nie odkrywa, ale kolejny raz prezentuje ciekawy i piękny świat oraz historię, która potrafi dać do myślenia i wzruszyć.

Muzycznie średnio mi podszedł i ilustracja momentami prosiła się o coś bardziej mocnego i emocjonalnego. Newman za twórcami poszedł w klimaty indyjskie, co jak dla mnie było trochę rasistowskie :P Bohaterka wraz rodziną reprezentujący ogień są imigrantami i mieszkają na obrzeżach wielkiego nowoczesnego miasta i te slamsy głównie poprzez muzykę Newmana i nie tylko, np ostre, a dokładniej ogniste jedzenie, przynoszą na myśl właśnie Indie, stąd też ten zaskakujący muzyczny styl ścieżki. Po filmie soundtracka nadal nie słucha mi się za dobrze, długo i ulotnie, ale piosenka jeszcze mocniej zyskała i kto wie, może to właśnie tu Newman dostatnie swoją kolejną Oscarową nominację, bo sam film takową ma już chyba jak w banku.

7+/8- /10 za film
3/5 za score w filmie
3/5 za score na albumie

No i film nie okazał się taką mocną klapą. Z kin ściągnie niecałe 500 mln, czyli mniej więcej tyle co "Puss in Boots: The Last Wish".
Ostatnio zmieniony pn sie 28, 2023 16:42 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#19 Post autor: lis23 » pn sie 28, 2023 16:39 pm

Ja, niestety jeszcze nie miałem okazji wybrać się do kina ale wątpię, że film jest lepszy od "Soul" i "Turning Red", które bardzo mi się podobały ale zawsze mogę się pozytywnie zaskoczyć :P
Muzycznie akurat ten Newman mi się podoba :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#20 Post autor: Mystery » pn sie 28, 2023 16:54 pm

Po zapowiedziach podchodziłem raczej sceptycznie, ale miło się zaskoczyłem. Film wygląda obłędnie i traktuje o wielu ważnych rzeczach, a sam motyw rodzinny przypominał mi trochę ten z "Wszystko wszędzie naraz" i będzie to chyba najlepszy taki Pixar od czasu Coco.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#21 Post autor: lis23 » pt wrz 15, 2023 07:48 am

Bardzo fajny film, wizualnie świetny ale zakończenie trochę mnie rozczarowało. Pixar zawsze oferował ciekawy finał, nawet ciut słabszy "Naprzód" miał bardzo satysfakcjonujące zakończenie, a tutaj czegoś mi brakuje ... Liczyłem może na to, że Ogniści jakoś się bardziej zintegrują z resztą miasta po odkryciu, że mogą produkować szkło.
Muzycznie to dla mnie najfajniejszy, najbardziej radosny Newman dla Pixara a te Indyjskie klimaty mają podkreślać fakt, że rodzina Iskry to emigranci i bardzo fajnie się to wpasowuje w sam film, piosenka też wypada świetnie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#22 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 07, 2023 16:57 pm

Recenzja od Tomka Ludwarda:
https://filmmusic.pl/recenzje/elemental/

Aktualnie na głównej stronie Filmmusic.pl same recenzje ścieżek dźwiękowych do animacji.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ