autor: Ghostek » pn mar 13, 2017 22:55 pm
Dobra, to jedziemy z tym koksikiem...
Jeżeli ktoś spodziewa się tutaj elektryzującej, mocarnej muzyki, to... się lekko zawiedzie. Jebutne zazwyczaj początki albumu u Tylera, tym razem stawiają przed nami bardziej stonowaną tematykę zapiętą w dramaturgiczne szaty. W ogóle temat Rangersów mało heroiczny jest... bardziej dramatyczny + gitary i perki typowe dla scorów takich, jak Battle: LA.
Wspomniałem wcześniej że czuć tu jakieś naleciałości temp trackowe z Jabła i Djawadiego. Ano czuć i to najlepiej w elektronicznych i ostinatowych kawałkach, które czasami mogą na myśl przywołać Transformery. A skoro tak, to również wiele podobieństw z warsztatem RCPowców jest na płaszczyźnie miksu. Np takie Destiny brzmi jakby produkował to sam Hansu!
Wcześniejsze It's Morphing Time również ma takie naleciałości, ale to przez płasko zmiksowane retro-synthy.
W ogóle widać, że Tyler mocno idzie w modną retro elektronikę. Może na początku albumu nie czuć tego jakoś specjalnie, ale im dalej w las tym bardziej odważnie pod tym względem. I jeżeli miałbym szukać jakiegoś unikatowego sposobu komunikowania się kompozytora z odbiorcą (brodząc tylko w jego warsztacie), to właśnie elektronika będzie taką ciekawostką.
Żadną ciekawostką nie jest natomiast aranż Go Go Power Rangers. Mogłem się spodziewać, ze Tyler obleci go gitarowo-perkowym pierdem, ale tak beznamiętnej prezentacji się nie spodziewałem. W ogóle temat wykorzystany w scorze tylko dwa razy: Na końcu i w Let's Ride.
No i tak... Wszystko to już było. Począwszy od stylistyki, na "kojarzy mi się z czymś ten temat" skończywszy. Solidne, poprawne rzemiosło, które w filmie na pewno jakoś ciekawie zabrzmi. Na płycie ma swoje momenty, ale jak zwykle monstrualny czas trwania zrobił krzywdę temu wydaniu.
Materiał do dokładnego przetrawienia, wielokrotnego... i dopiero do ocenienia.
I rozwiewając wątpliwości... Tak, jest piosenka. I łączny czas trwania całego albumu to 78:03
Ostatnio zmieniony pn mar 13, 2017 22:59 pm przez
Ghostek, łącznie zmieniany 1 raz.