Michael Giacchino - Star Trek Into Darkness

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Michael Giacchino - Star Trek / Star Trek Into Darkness

#136 Post autor: Kaonashi » śr maja 15, 2013 18:32 pm

Mystery pisze: Pod tym względem masz rację, ale jak kompozytor wrzuca fragmenty muzyki z sesji, bądź na koncercie mamy premierowe wykonanie suity ze scoru, to i głupio takimi rzeczami się nie podzielić :wink:
I bardzo dobrze :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#137 Post autor: Mystery » śr maja 15, 2013 18:51 pm

Dokładniej
muzyczny fragment, swoim wyrazem przypominający kino wielkiej przygody w stylu Johna Cartera,
Czyli dokładniej chodziło mi, o to że pierwotnie "Pranking the Natives" było bardziej w stylu "Sab Than Pursues the Princess", niż "Knife To A Gun Fight" jak w produkcie końcowym :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#138 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 15, 2013 21:46 pm

Przesłuchałem i teraz słucham po raz drugi i muszę przyznać, że jestem poważnie zawiedziony...

... poziomem na forum. :roll:

Przecież po reakcjach i burzy jaka wybuchła to się spodziewałem, jakiejś przyciężkiej, niesłuchalnej ścieżki. A otrzymałem porządny przygodowy score. Oczywiście może to nie jest jakieś arcydzieło i jak pisałem, nie moja bajka, ale brzmi to naprawdę porządnie. Takie granie w starym dobrym stylu. Muzyka ani na chwilę nie przytłacza, czas płyty optymalny i Giacchino wie co to znaczy aranżacja tematów. Kiedy trzeba jest drapieżnie, ale bez bólu głowy, a kiedy trzeba to jest i spokojniej i liryczniej i to tak z prawdziwego zdarzenia jak chociażby: "Buying The Space Farm". Podoba mi się wykorzystanie pianina w "London Calling". Daje to trochę wytchnienia i taką pogodną atmosferę, czy też spokój przed burzą. Oczywiście "The Kronos Wartet" świetne z tym genialnym chórem. Podoba mi się też wykorzystywanie hornerowskiego kowadełka (tak je sobie nazywam, gdyż zawsze mi się kojarzy z "Aliens").
Za to "Star Trek Main Theme" to Main Theme pełną gębą, świetnie zaaranżowany kawałek, którego chce się słuchać na okrągło. Rzeczywiście ma ten utwór "moc" jak słusznie Mystery zauważył, tyle, że ja napisałem specjalnie "moc" z małej litery, co by nie było świętokradztwa i herezji. :wink:
Trudno mi oceniać jak to się sprawuje w filmie i pewnie się nie przekonam, gdyż mnie jakoś na razie nie ciągnie. Ale jako tak, to naprawdę dobre granie. Nie wiem o co Wam chodzi?

P.S. A i "Warp Core Values" jest dobre, głównie za wykorzystanie chóru, szczególnie w końcówce. Takie wykorzystanie chóru to ja rozumiem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#139 Post autor: lis23 » śr maja 15, 2013 21:55 pm

Wawrzyniec pisze: Za to "Star Trek Main Theme" to Main Theme pełną gębą, świetnie zaaranżowany kawałek, którego chce się słuchać na okrągło. Rzeczywiście ma ten utwór "moc" jak słusznie Mystery zauważył, tyle, że ja napisałem specjalnie "moc" z małej litery, co by nie było świętokradztwa i herezji. :wink:
?
Ja tego utworu słucham od wczoraj, jest super :P - szkoda tylko, że nie ma takiego ' End Credits " jak w pierwszej części ...
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#140 Post autor: kiedyśgrześ » śr maja 15, 2013 22:07 pm

Prezentacja albumowa jest kiepska, mnie się nie podoba powrót do albumów z highlightsami, ja mam playlisty i inne skipy w odtwarzaczach, dam sobie sam radę :P

a co do samej muzy, to ona jest zwyczajowo u Gajczina bogato inkrustowana i to jest fajne, ale (ponownie zwyczajowo) brak megatematów, wcześniej pojawił się Adam, to i pojawił się Brian, ten Brian obsłużył dwa odcinki filmu telewizyjnego, w jednym z nich wysmażył mocniejsze uderzenie, niż to się Gajczinowi udało w dwóch filmach kinowych :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#141 Post autor: Mystery » śr maja 15, 2013 23:02 pm

kiedyśgrześ pisze:a co do samej muzy, to ona jest zwyczajowo u Gajczina bogato inkrustowana i to jest fajne, ale (ponownie zwyczajowo) brak megatematów, wcześniej pojawił się Adam, to i pojawił się Brian, ten Brian obsłużył dwa odcinki filmu telewizyjnego, w jednym z nich wysmażył mocniejsze uderzenie, niż to się Gajczinowi udało w dwóch filmach kinowych :?
Mocniejsze od Chutes and Matter czy The San Fran Hustle? Zapodaj jakieś kawałki, bo za wiele już nie kojarzę z tej muzy.

No i Wawrzyniec, fan Star Wars, najpierw broni, a później chwali Star Treka, do czego to doszło, to jeszcze dziwniejsze, niż wspólny reżyser obu franczyz :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#142 Post autor: Wawrzyniec » śr maja 15, 2013 23:28 pm

Mystery pisze:No i Wawrzyniec, fan Star Wars, najpierw broni, a później chwali Star Treka, do czego to doszło, to jeszcze dziwniejsze, niż wspólny reżyser obu franczyz :wink:
Sam nie mogę wyjść z szoku :shock: Ale co będę kłamał, że muzyka słaba, skoro taka nie jest. Może żadne arcydzieło, ale dobrze się tego słucha, album jest dobrze skrojony, jest action score, jest liryka, jest kowadełka, są tematy i ich aranży. Dobry score i tyle.
Hm, ale w sumie efekty robi ILM, więc tych powiązań może tam być więcej. :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#143 Post autor: lis23 » śr maja 15, 2013 23:30 pm

Mystery pisze:
No i Wawrzyniec, fan Star Wars, najpierw broni, a później chwali Star Treka, do czego to doszło, to jeszcze dziwniejsze, niż wspólny reżyser obu franczyz :wink:
A co w tym złego? - ja też jestem fanem Star Wars i fanem Star Treka Abramsa i też chwalę muzę Giacchino :P
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#144 Post autor: Koper » czw maja 16, 2013 00:15 am

Wawrzyniec pisze:Przecież po reakcjach i burzy jaka wybuchła to się spodziewałem, jakiejś przyciężkiej, niesłuchalnej ścieżki.
Eeee? Przecież nikt takich argumentów nie stawiał. To, że tamujemy hype fanojstwa, to nie znaczy od razu, że ścieżka jest asłuchalna. STID jest ok, nawet brzmienie jakieś lepsze niż zazwyczaj u Giacchino (nie takie "suche"), tylko, że... nic tkaiego nadzwyczajnego tu nie ma. Żadnych wielkich highlightów, super tematów, jakichś nietuzinkowych pomysłów etc. Dobry OST, być może w czołówce roku się znajdzie, ale ogólnie za lat parę poza Mysterym i Templarem nikt o nim pewnie za bardzo pamiętał nie będzie.

PS: I jeszcze raz przypominam, że ten kciz od Abramsa to nie jest Star Trek tylko jakaś popierdółka. :P

PPS: A Adam to nie wiem czemu tak płacze, że roczarowanie, skoro to lepsze od Iron Mana 3. :P Wprawdzie może Brianowi udało się wysmażyć lepszy highlight ale to też dzięki temu, że ostatni track tak odstaje brzmieniowo w IM3 od reszty, a tu wszystko jest jednolite. Poza jakąś na-diabła-komu-potrzebną piosenką.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#145 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 16, 2013 00:42 am

Koper pisze:PPS: A Adam to nie wiem czemu tak płacze, że roczarowanie, skoro to lepsze od Iron Mana 3. :P
Oto to akurat nie było trudno i ja liczę, a nawet sądzę, że jeszcze parę takich "rozczarowań" w tym roku będzie. :)
Koper pisze:Wprawdzie może Brianowi udało się wysmażyć lepszy highlight ale to też dzięki temu, że ostatni track tak odstaje brzmieniowo w IM3 od reszty, a tu wszystko jest jednolite. Poza jakąś na-diabła-komu-potrzebną piosenką.
Czy ja wiem? "Star Trek Main Theme" jakoś do mnie bardziej przemawia niż "Can You Dig It". :?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#146 Post autor: Mystery » pt maja 17, 2013 10:07 am

Suita poświęcona tematowi "Johna Harrisona":
http://www.youtube.com/watch?v=TfNmOJoklIc
0:00 "Brigadoom"
0:47 "Ode To Harrison" (unreleased)
3:53 "Brigadoom"
4:58 "Ode To Harrison"
6:43 "The Kronos Wartet"
6:57 "Ode To Harrison"
7:32 "The San Fran Hustle"
8:25 "Meld-Merized"
9:06 "Ode To Harrison"

Krótki materiał o muzyce i wykonanie powyższego tematu przez Giacchino, no i drugim planie widać, że Dan Wallin jeszcze żyje :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=tNWKDtvuO3A

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#147 Post autor: Kaonashi » pt maja 17, 2013 10:30 am

Trochę dramatyzmu, trochę muzyki akcji - nic specjalnego. Melodyka też raczej mało odkrywcza.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#148 Post autor: kiedyśgrześ » pt maja 17, 2013 11:16 am

to ile numerów poza płytą wypłynęło, ten jedne tylko?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#149 Post autor: Mystery » pt maja 17, 2013 12:24 pm

To jakaś fanowska samoróbka, a z tego co nie ma płycie, a było nam dane usłyszeć, jest tylko "Ode to Harrison", które wykonano premierowo na koncercie w Luzern i puszczono w audycji radiowej:
http://www.youtube.com/watch?v=feHZDLSHkPM

Templar

#150 Post autor: Templar » pt maja 17, 2013 16:38 pm

Właśnie dostałem płytkę, w książeczce treść ta sama co w booklecie iTunesa, tylko rozwalone jest to na więcej stron i parę dodatkowych zdjęć z filmu jest.

ODPOWIEDZ