Wielka dysputa o re-recordingach (przeniesione z innego tematu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Wielka dysputa o re-recordingach (przeniesione z innego

#136 Post autor: Ghostek » śr gru 07, 2011 21:43 pm

Krzysiek pisze: Nie twierdzę, że się nie znasz, ale z wielu koncertów plenerowych mam doskonałe pojęcie na czym się "znają" dźwiękowcy...
Plener, to niewdzięczne środowisko pracy i szczerz powiedziawszy trafiają tam różni ludzie, czasami nie mający pojęcia o podstawowych prawach fizyki. Praca w studio / radio, to już inna liga. Wiadomo jest czas przysiąść, przesłuchać, poprawić (o ile to nie radio, bo wtedy tak samo jak w plenerze, po ptokach).
Krzysiek pisze: Jeśli polecasz przeciętnej osobie z kolekcją powiedzmy do 100 płyt słuchawki za powiedzmy 4 tys. to wybacz :mrgreen: ogarnia mnie pusty śmiech. I twierdzisz, iż za 5 tys nie kupi się dobrago sprzętu aduio dla przeciętnego słuchacza?? Spadłem z krzesła.
Nie polecałem Turkowi słuchawek za 4 tys. Od razu pominąłem tę kwestię, choć faktem jest, że zwrócił się kiedyś do mnie, aby mu polecić jakieś słuchawki pod kompa / wieżę. No i dostał rekomendację na odpowiednie Sennheiserki. Bez wielkiego szału finansowego, ale w zupełności spełniające jego wymagania.
Krzysiek pisze: Wystarczyło Turkowi polecić jakąkolwiek gazetę o audio (a nie o akustyce) i sam by sobie wyrobił pogląd na co Go stac lub nie. A jakby jeszcze się wysilił i z płytami poszedł do lepszego salonu audio, to i sam by wybrał.... kasy też by Mu starczyło.
Ja go do niczego nie namawiałem. Zwrócił się o pomoc, wypytałem go czego oczekuje od muzyki i dostał rekomendację. Proste jak trasa kolejowa z Wawy do Białegostoku ;)
Krzysiek pisze: Co ma sprzęt studyjny z konsolami, korektorami, monitorami dźwięku i panelami akustycznymi do sprzętu audio w przeciętnym domu :shock: Chyba to samo co sprzęt w samochodzie do domowego.... :?
A gdzie napisałem, że ma? Czytamy uważnie? ;)
Zapytałem tylko, czy masz doświadczenia ze sprzętem studyjnym.
Krzysiek pisze: Fakt... ten wg Ciebie konkretny sprzęt to monitory odsłuchowe dla Osoby, która chce słuchać muzyki filmowej (bądź co bądź klasycznej i symfonicznej) i chce to komentować. Więc ja do ciebie pretensji nie mam. Ale jak sam widzisz Turek cały czas sobie zaprzecza i niestety dźwiękowca a tym bardziej realizatora dźwięku z Niego nie zrobisz.... :mrgreen:
To już ewidentnie jego wina. Wina tego, że nie zainteresował się sprawą poprawnego przygotowania sprzętu do odsłuchu. I nie mam bynajmniej z tego powodu żalu, że ukierunkowałem go na monitory odsłuchowe. ;)
Obrazek

Turek

#137 Post autor: Turek » śr gru 07, 2011 21:46 pm

Ale ja nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi ?

Prosiłem Tomka Goskę o rekomendację sprzętu - polecił mi monitory odsłuchowe, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny i w pełni zadowolony tym jaki dźwięk z nich płynie.

Nigdy nie byłem żadnym znawcą od spraw technicznych i nigdy audiofila z siebie nie robiłem.

Więc o co tu ku**a chodzi ?

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#138 Post autor: Wojteł » śr gru 07, 2011 21:54 pm

Ja nie mogę, muszę częściej zaglądać do działu płytowego. Flame war lepszy jak na onecie :mrgreen:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#139 Post autor: Adam » śr gru 07, 2011 22:04 pm

Turek pisze:Ale ja nie rozumiem o co w tym wszystkim chodzi ?

Prosiłem Tomka Goskę o rekomendację sprzętu - polecił mi monitory odsłuchowe, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny i w pełni zadowolony tym jaki dźwięk z nich płynie.

Nigdy nie byłem żadnym znawcą od spraw technicznych i nigdy audiofila z siebie nie robiłem.

Więc o co tu ku**a chodzi ?
Turek, o to co Ci napisał Krzysiek - jakbyś poszedł z tym jakimś rerecem do porządnego sklepu i puścił sobie to cd na czymś to brzmiało by lepiej niż na Twoich monitorkach a kasa by Ci została w kieszeni pewnie jeszcze.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#140 Post autor: Ghostek » śr gru 07, 2011 22:07 pm

Adam pisze:
Turek, o to co Ci napisał Krzysiek - jakbyś poszedł z tym jakimś rerecem do porządnego sklepu i puścił sobie to cd na czymś to brzmiało by lepiej niż na Twoich monitorkach a kasa by Ci została w kieszeni pewnie jeszcze.
Myślę, że też do końca nie zrozumiałeś Krzyśka. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#141 Post autor: Adam » śr gru 07, 2011 22:13 pm

Obrazek
#FUCKVINYL

Templar

Re: VARESE CD CLUB - 5.12.2011 - HERRMANN BOX (14 CD)

#142 Post autor: Templar » śr gru 07, 2011 22:23 pm

Paweł Stroiński pisze:Z innej beczki, London Philharmonic Orchestra nagrało orkiestrowo muzykę do gier, składankę tematów. Udostępnili akurat Modern Warfare 2 i przesłuchałem, z wyjątkiem dodanych partii na trąbkę, które czasem irytują, trzymają się oryginalnego aranżu tego tematu, po prostu przekładając sample na żywą orkiestrę. I co? Nie trzeba nic zmieniać. Wyszło to bardzo dobrze.
Kijowa ta ich składanka, MW2 brzmi w miarę dobrze, ale to co zrobili z Soviet Connection i Nate's Theme woła o pomstę do nieba.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#143 Post autor: Wojteł » śr gru 07, 2011 22:23 pm

Adam pisze:Obrazek

FOREVER ADAM :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: VARESE CD CLUB - 5.12.2011 - HERRMANN BOX (14 CD)

#144 Post autor: Paweł Stroiński » śr gru 07, 2011 22:32 pm

Templar pisze:
Paweł Stroiński pisze:Z innej beczki, London Philharmonic Orchestra nagrało orkiestrowo muzykę do gier, składankę tematów. Udostępnili akurat Modern Warfare 2 i przesłuchałem, z wyjątkiem dodanych partii na trąbkę, które czasem irytują, trzymają się oryginalnego aranżu tego tematu, po prostu przekładając sample na żywą orkiestrę. I co? Nie trzeba nic zmieniać. Wyszło to bardzo dobrze.
Kijowa ta ich składanka, MW2 brzmi w miarę dobrze, ale to co zrobili z Soviet Connection i Nate's Theme woła o pomstę do nieba.
Gdyby nie blacha pod koniec, po prostu zorkiestrowanie smyczków i rogów wypadłoby lepiej od oryginału, bo żywe jest to, co żywe być powinno.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#145 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 08, 2011 00:19 am

Rety, człowieka dnia nie ma i już 6 stron się pojawiło :shock: A podobno to ja się spinam. :P
Dobra, gdyż nie mam czasu tego wszystkiego czytać, mógłby mi ktoś dobrego serca streścić co się działo? Czy znowu oskarżono mnie o kneblowanie opozycji? Czy też może było coś o re-recu "Amistad"? W każdym razie się dzieje :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#146 Post autor: Wojteł » czw gru 08, 2011 00:30 am

To ja streszczę po krótce

Paweł: Hans, kurwa!
Turek: A nie bo Praga
(zapętlić razy 8 )

wtem:

Paweł napisał inteligentny elaborat na temat rereców i roli muzyki w filmie. Było tam tyle mądrych słów, że zapomniałem o czym był, więc jutro go sobie jeszcze raz przeczytam :mrgreen:

Wtedy na scenie pojawia się Krzysztof

Krzysztof: Panowie, ta dyskusja jest żenująca, nie temu miało słuzyc to forum, gówno się tam znacie, Tomek Goska gówno się zna na głośnikach, nie mówiąc już o Turku. Dodatkowo jestem hipsterem i brzydzę się komercyjnym sprzętem pokroju monitorów studyjnych i nie wiem jak można oceniać na ich podstawie muzyke. W dodatku mam problemy z panowaniem nad sobą, bo ciągle spadam z krzesła z powodu nieustających napadów śmiechu. (Do tej pory nie jestem pewien jakie zajmuje stanowisko z sprawie rereców - styl Krzysztofa jest nieprzejrzysty i trudny w interpretacji niczym samego maestro Desplat, na co zwrócił uwagę sam Łukasz Koperzyńca)

Krzysztof: Nie znacie się
Tomek: Trochę się tam znam
Turek: Ale ossohozi?
Krzysztof: Gówno się tam znacie, Turek, śmieszysz mnie
(bis x 5)

No, to tak w skrócie. Nie uwłaczając, chociaż mam wrażenie, że tym razem bez warna się nie obejdzie :mrgreen:

Templar

#147 Post autor: Templar » czw gru 08, 2011 00:44 am

:lol: Genialne podsumowanie :mrgreen:

A tak poza tym widzę, że niedługo trzeba będzie z tego wydzielić jeszcze jeden temat, o tym czy lepsze są monitory odsłuchowe, wieża, słuchawki, czy też głośniczki kupione na Wolumenie za 10zł :D

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#148 Post autor: Ghostek » czw gru 08, 2011 06:20 am

Templar pisze: A tak poza tym widzę, że niedługo trzeba będzie z tego wydzielić jeszcze jeden temat, o tym czy lepsze są monitory odsłuchowe, wieża, słuchawki, czy też głośniczki kupione na Wolumenie za 10zł :D
Takich tematów było tu już kilka. ;)
Btw... za 10zł z hakiem da się skleić jakieś cóś do słuchania :D
Kupiłem kiedyś za niespełna 20zł (na szybkiego) jakieś słuchawki Panasonica (z linii RP-HV o ile się nie mylę) i... przeżyłem głębokie zdziwienie! Grało to "cieplej" niż niejedne douszne słuchawiszony kupione za 100-150zł.
Ot taka refleksja zanotowana na marginesie ;)
Obrazek

Turek

#149 Post autor: Turek » czw gru 08, 2011 11:52 am

Do Pawła :

(bo nie wiem czy czytał wcześniejsze posty tego tematu przed tymi co się tu zalęgły o głośnikach)

POwróce do tego co pisałem wcześniej :
Paweł Stroiński pisze:Ja chcę tylko mieć prawo do swoich poglądów, bo ty i Tomek mi i Wawrzyńcowi (i Danielosowi, bo jemu też się składanka Pragi nie podoba Władcy Pierścieni) ich odmawiacie, porównując nas do PiS-u i grożąc odejściem z forum, jeśli my je wyrażamy wprost.

Rozumiem prawo do poglądów, chodzi o to żeby nie powtarzać tego przy każdym nastepnym re-recu, składance, Prażanach etc. Wszystko już omówiliśmy.

Wy też przeginaliście mówiąc nam że że słuchamy tego co niemoralne, a mówiąc że to zbędne taki re-rec odgórnie zarządzacie jakiś nakaz - nie robić re-reców bo nie wolno, a wg. Wawrzyńca to zaraz powinno się burzyć społeczeństwo bo ktoś coś nagrał :D

Ale - STARCZY JUŻ :) WSZYSTKO WIEMY :)

I I TAK NIE DOJDZDIEMY DO POROZUMIENIA :)

Zakopujemy topór wojenny. Może być ?

I powiedz mi lepiej czy bierzesz to Pearl Harbor :D

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#150 Post autor: Paweł Stroiński » czw gru 08, 2011 15:01 pm

Zależnie od mojej sytuacji finansowej w przyszłym tygodniu. Dam znać.

ODPOWIEDZ