PODSUMOWANIE ROKU 2010

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: PODSUMOWANIE ROKU 2010

#121 Post autor: Koper » wt kwie 05, 2011 09:43 am

bladerunner pisze:Ta, jasne, jakoś dla mnie jedno Destiny z Princea zjada cały ten score :) .
Najwyraźniej głuchy jesteś. :P
HGW by w majtki 3 razy narobił a by tak scoru nie potrafił zorkiestrować jak Gordon. Taka prawda. Dwa finałowe tracki Gordona z Daybreakers są więcej warte niż cała dyskografia Twojego miszcza. :P Weź sobie na stronce Gordona posłuchaj tego co napisał na otwarcie mistrzostw w rugby - toż to zjada całą muzę przygodową/fantasy Twojego idola na śniadanie.

http://www.christophergordon.net/RugbyWorldCup.html
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#122 Post autor: bladerunner » wt kwie 05, 2011 10:15 am

Koper pisze:
bladerunner pisze:Ta, jasne, jakoś dla mnie jedno Destiny z Princea zjada cały ten score :) .
Najwyraźniej głuchy jesteś. :P
HGW by w majtki 3 razy narobił a by tak scoru nie potrafił zorkiestrować jak Gordon. Taka prawda. Dwa finałowe tracki Gordona z Daybreakers są więcej warte niż cała dyskografia Twojego miszcza. :P Weź sobie na stronce Gordona posłuchaj tego co napisał na otwarcie mistrzostw w rugby - toż to zjada całą muzę przygodową/fantasy Twojego idola na śniadanie.

http://www.christophergordon.net/RugbyWorldCup.html
Od Kiedy Rugby to Fantasy :P . Chociaż w sumie zasad Rugby nie rozumiem tak samo jak filmów Fantasy :). Fajne to ! Podoba mi się . Ciekawa napisana z sercem jak i pomysłem symfoniczna muzyka, która jest nasączona heroizmem . Końcówka pierwszego miażdży a i drugi track też jest niezły.Wyszło to na CD w ogóle? idzie tego gdzieś całego posłuchać ? czy napisał tylko dwa utwory?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#123 Post autor: Koper » wt kwie 05, 2011 10:38 am

Na stronie jest podane ile napisał i ile zaarnanżował, ale wyszły chyba tylko te dwa utwory - na kompilacji "Selected Works" jest łącznie 13 minut muzyki z MŚ w Rugby (poza tym jeszcze muza z "On the Beach" i kilku niszowych filmów). Spróbuj znaleźć też muzykę, jaką napisał na Igrzyska Brytyjskiej Wspólnoty Narodów - wyszedł cały album z tego "Melbourne 2006 - The Opening Ceremony" - moim zdaniem jeden z najlepszych tego typu "scorów" z wydarzeń sportowych.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#124 Post autor: bladerunner » pn kwie 11, 2011 12:24 pm

Jest już Resume na muzykafilmowa.

Adam się nie mieści już w kadrze :D :mrgreen: .

Ogólnie z wyborem scoru roku się zgadzam. Dobrze też się stało, że Narnia znalazła się w kategorii '' Zawód Roku''.

ktoś przemawia ludzkim głosem w końcu :

''Przebieg kolejnych miesięcy był już jednak bardzo zróżnicowany. Jak zawsze nie obeszło się bez zawodów ("The A-Team”, "Narnia 3”, “ Harry Potter and the Deathly Hallows: part I”, “The Tempest”) i ukontentowań – “Shrek Forever After”, “The Last Airbender”, "Prince of Persia”, " :o :mrgreen: .''

''2010 rok przyniósł kilku uznanym kompozytorom okazje do zaistnienia w wielkich rozrywkowych produkcjach. Wydaje się, że wszyscy wykorzystali swoje szanse. Warte odnotowania są takie kompozycje, jak "Incepcja” Hansa Zimmera, "Ostatni Władca Wiatru” Jamesa Newtona Howarda, "Jak wytresować smoka” Johna Powella czy "Książę Persji” Harry’ego Gregsona-Williamsa. Ta ostatnia, chociaż w ramach swojej konwencji niezwykle efektowna, zadziałała w filmie jedynie poprawnie. Podobnie zresztą jak inne, jeszcze ciekawsze dzieło tego samego artysty – "Shrek Forever”. Wydaje się, że Harry Gregson-Williams nie miał ostatnio szczęścia do filmowych dźwiękowców, bo w tym upatruję przyczyny niepowodzenia jego utworów wśród miłośników muzyki filmowej.''

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#125 Post autor: Koper » pn kwie 11, 2011 12:48 pm

a ten dalej klapki na oczy i jak wyszukiwarka ino wszędzie trzech literek wypatruje. :P Szkoda, że Olek o "Unstoppable" nie wspomniał. :P

bladerunner

#126 Post autor: bladerunner » pn kwie 11, 2011 12:53 pm

Koper pisze:a ten dalej klapki na oczy i jak wyszukiwarka ino wszędzie trzech literek wypatruje. :P Szkoda, że Olek o "Unstoppable" nie wspomniał. :P
Oj tam się czepiasz Desplat też miał słabe scory prawie, że na poziomie UN ,Tamare czy Króla to się prawie słuchać nie da :D . Tyle, że ten drugi score, ratuje inny Król Beethoven :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#127 Post autor: Mystery » pn kwie 11, 2011 13:07 pm

I po co te cytaty? Każdy tu wie, że Gregson zawalił kolejny rok (słuszne nominacje za najgorszy soundtrack i za najgorszego kompozytora, zresztą już kolejne) i żadnymi wpisami nikogo tutaj nie przekonasz :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#128 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 11, 2011 16:48 pm

bladerunner pisze:Ogólnie z wyborem scoru roku się zgadzam
Nie tylko Ty :roll: Z bólem serca muszę przyznać, że niepopisaliśmy się tym razem. :oops:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#129 Post autor: Mefisto » pn kwie 11, 2011 19:59 pm

Ale on się ZGADZA. A Ty dajże już spokój z tą Incepcją.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#130 Post autor: Tomek » pn kwie 11, 2011 20:07 pm

Wawrzyniec pisze: Nie tylko Ty :roll: Z bólem serca muszę przyznać, że niepopisaliśmy się tym razem. :oops:
Już nie przesadzaj :P Ja też nie jestem wielkim fanem "Ghost Writera" ale daleko mi do takich wniosków. "Niepopisanie" to by było jakby jakaś "Narnia" albo "A-Team" wygrało, to byłby wstyd ;)

Aż takie istotne to jest dla Ciebie? Nie jest ważne, że w Twoim rankingu [Incepcja] zajmuje 1 miejsce? ;-)

W historii muzyki filmowej pominięto przy różnych nagrodach, klasyfikacjach czy rankingach dziesiątki wybitnych prac i jakby fani tychże mieli wiecznie nad tym płakać to by nam się chyba muzyczno-filmowy potop przydarzył. Co lepsze - fani przeważnie się cieszą, że taka a taka ścieżka jest niedoceniona czy pomijana, a oni mają satysfakcję z tego, że u nich w prywatnych rankingach zajmują one poczesne miejsca :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#131 Post autor: Mystery » pn kwie 11, 2011 20:10 pm

Dokładnie. Ciesz się Wawrzyniec, że przynajmniej przepchnąłeś do nominacji "Black Sunday" :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#132 Post autor: Koper » pn kwie 11, 2011 22:18 pm

Mefisto pisze:Ale on się ZGADZA. A Ty dajże już spokój z tą Incepcją.
On dalej z tym? Dajcie mu wreszcie jakieś leki. :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#133 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 12, 2011 01:45 am

Tomek pisze:Już nie przesadzaj :P Ja też nie jestem wielkim fanem "Ghost Writera" ale daleko mi do takich wniosków.
Naprawdę nie jesteś wielkim fanem "Ghost Writer" :?: :shock: Fajnie :P Czyli jednak nie jestem sam, całkiem sam i bez żadnych szans, całkiem sam, jak... :P W sumie to jednak więcej nas łączy niż dzieli, jak myślałem na początku :)
Tomek pisze:Aż takie istotne to jest dla Ciebie? Nie jest ważne, że w Twoim rankingu [Incepcja] zajmuje 1 miejsce? ;-)
W sumie nie, tylko to ludzka rzecz, że lubimy jak coś co osobiście lubimy jest doceniane. A jak zaglądnąłem i zobaczyłem, że znowu ten "Ghost Writer", liczyłem, że może przynajmniej "Smok" to troszkę emocjonalnie podszedłem. Ale teraz już jestem spokojniejszy i z uśmiechem na twarzy to przyjmuję, zresztą jakby co na pocieszenie to Hans ma nominację do Globa i Oscara za ten score. W ogóle ciekawe jak nie do końca pokrywają się nasze nominacje i zwycięscy, z tymi z czołowych Nagród :wink:
Dokładnie. Ciesz się Wawrzyniec, że przynajmniej przepchnąłeś do nominacji "Black Sunday" :)
Ej, przecież chyba nie ja jeden głosowałem na ten score :?: Mam taką nadzieję :shock:
:P :wink:

Ale przynajmniej co do "Odkrycia Roku" nie mam zastrzeżeń :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#134 Post autor: Tomek » wt kwie 12, 2011 16:38 pm

Wawrzyniec pisze:Naprawdę nie jesteś wielkim fanem "Ghost Writer" :?: :shock: Fajnie :P Czyli jednak nie jestem sam, całkiem sam i bez żadnych szans, całkiem sam, jak... :P W sumie to jednak więcej nas łączy niż dzieli, jak myślałem na początku :)
Miłość do muzyki Williamsa na pewno :D Do Zimmera również, tyle, że tu mamy rozjazd, bo to co ja lubię się kończy w momencie, gdy pojawia się to u Zimmera czego ja nie lubię a Ty wprost przeciwnie :P
Wawrzyniec pisze: W sumie nie, tylko to ludzka rzecz, że lubimy jak coś co osobiście lubimy jest doceniane. A jak zaglądnąłem i zobaczyłem, że znowu ten "Ghost Writer", liczyłem, że może przynajmniej "Smok" to troszkę emocjonalnie podszedłem. Ale teraz już jestem spokojniejszy i z uśmiechem na twarzy to przyjmuję, zresztą jakby co na pocieszenie to Hans ma nominację do Globa i Oscara za ten score. W ogóle ciekawe jak nie do końca pokrywają się nasze nominacje i zwycięscy, z tymi z czołowych Nagród :wink:
Myślę, że bardzo dobrze, że tak jest. Ciekawe to jest w ogóle, że nominowana 5-tka i na mf.pl i na fm.pl były identyczne. To tylko dowodzi, że to naprawdę były NAJLEPSZE ścieżki zeszłego roku.
Wawrzyniec pisze: Ale przynajmniej co do "Odkrycia Roku" nie mam zastrzeżeń :D
Według mnie to nadal nieporozumienie. Tytuł odkrycia roku czy nominowanie do tego tytułu/nagrody powinny być dla kompozytorów filmowych, którzy stawiają pierwsze kroki, mają tzw. breakthrough. Daft Punk nie są żadnymi kompozytorami filmowymi. Udział w projekcie pt. TRON był czymś pojedynczym, specjalnym w karierze DP, no może jeszcze do sequela coś napiszą. Bo komponować muzyki do filmów to oni nie będą. Z tego tytułu uważam nagradzanie ich tego typu nagrodami za lekkie nieporozumienie. Można na siłę było im przyznać np. jakąś nagrodę specjalną, ale nie "odkrycia".
Obrazek

Mefisto

#135 Post autor: Mefisto » wt kwie 12, 2011 18:21 pm

Tomek pisze:Z tego tytułu uważam nagradzanie ich tego typu nagrodami za lekkie nieporozumienie. Można na siłę było im przyznać np. jakąś nagrodę specjalną, ale nie "odkrycia".
Uwielbiam takie marudzenie PO zakończeniu głosowania :P Przed trzeba było obiekcje zgłosić.

ODPOWIEDZ