Hans Zimmer - Inception (2010)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

JAKĄ OCENĘ DAJESZ HANSOWI ZA TEN SCORE?

1/5
1
3%
2/5
3
8%
3/5
10
28%
4/5
16
44%
5/5 (litości ;-)
6
17%

Liczba głosów: 36

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Hans Zimmer - Inception (2010)

#1186 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 15:53 pm

Kompozytor kiedyś kopnie w kalendarz, a jego muzyka, o ile jest dobra, nie i kolejne pokolenia muzyków będą ją interpretować po swojemu nie bacząc czy on się w grobie z tego powodu przewraca czy nie.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1187 Post autor: Paweł Stroiński » sob paź 08, 2011 23:20 pm

Ale NIKT nie zmienia na potrzeby koncertu czy nagrania albumu orkiestracji muzyki klasycznej. I tutaj Prażanie to totalny kretynizm.

Hisaishi przearanżowuje swoje albumy sam, zgodnie ze swoim widzimisię. Williams robi specjalne suity koncertowe pod album. Goldsmith SAM szykował re-recordingi score'ów na album.

Zimmer często wydaje swoje oryginalne suity na albumach, więc nie jest to muzyka, jak słychać ją w filmie (różnicą jest Black Hawk Down, album i muzyka w filmie to dwie rzeczy robione zupełnie oddzielnie, choć w tym samym czasie), dlatego mogą być pewne różnice. Często zdarza się, że na album albo do filmu wycina się pewne sekcje instrumentów nagrane, po prostu się je wycisza z miksu, bo coś nie pasuje (ktoś się kiedyś skarżył na brak solowej trąbki u Randy'ego Newmana w jakimś filmie).

To, co Prażanie wyprawiają to nie jest muzyka Hansa Zimmera czy Johna Williamsa tylko ich wariacja na temat. Chciałbyś, żebym usiadł do swojego keyboarda i zagrał ci Anvil of Crom jako reggae i jako techno?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1188 Post autor: Paweł Stroiński » sob paź 08, 2011 23:22 pm

Wojtek pisze:No to zaraz, on jest tak zapatrzony na jedno brzmienie, że nie dopuszcza żadnych innych aranżów, a sam chce rozpisać swoje scory na orkiestrę? :?

Poza tym, kto mu będzie w tym pomagał? Bo Hans akademickiej wiedzy nie wzbogaci bardzo brzmienia w stosunku do oryginałów swoich prac. Jak mu pomoże ktoś z RCP to będzie brzmiał jak zwykle, a jak weźmie orkiestratorów z zewnątrz, to wyjdzie coś w stylu Pragi...
Przygotuje sam swoje nowe demo, nad którym popracuje z miesiąc i da SWOIM orkiestratorom, czyli ludziom, którzy go rozumieją bez słów.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1189 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 23:24 pm

Paweł Stroiński pisze:To, co Prażanie wyprawiają to nie jest muzyka Hansa Zimmera czy Johna Williamsa tylko ich wariacja na temat.
Oczywiście, że ICH wariacja. Przecież to pisałem.
Paweł Stroiński pisze:Chciałbyś, żebym usiadł do swojego keyboarda i zagrał ci Anvil of Crom jako reggae i jako techno?
Mi nie, bo nie lubię techno, ale sobie albo miłośnikom techniawy możesz grać.
Ja za to lubię orkiestrowe aranżacje, stąd lubię niektóre (podkreślam: niektóre) zimmerowe motywy w wersji Prażan.
Paweł Stroiński pisze:Przygotuje sam swoje nowe demo, nad którym popracuje z miesiąc i da SWOIM orkiestratorom, czyli ludziom, którzy go rozumieją bez słów.
Bo ich wyszkolił by rozpisywali na modłę jego synthowego brzmienia, którego ja akurat nie lubię i dlatego wolę wersje Prażan a to czy się to Hansowi podoba czy nie to ja akurat mam w głębokim poważaniu, sorry. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1190 Post autor: Paweł Stroiński » sob paź 08, 2011 23:32 pm

To po co mówić, że to muzyka Zimmera a nie ich wariacja na temat? Bo na okładce jest The Film Music of Hans Zimmer. Tylko że Zimmer nie ma z tym już nic wspólnego. Innym słowem, oszustwo.

Aranżacja Prażan Gladiatora to ten sam poziom, co Anvil of Crom jako techno dla ciebie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1191 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 23:34 pm

Taki z Ciebie mistrz techno? To dawaj.

Po to pisać Hans Zimmer, bo chyba on jest autorem muzyki, nawet jeśli nie aranżacji czy wykonania.

A Ty się już tak nie podniecaj, bo bardziej się tymi Prażanami przejąłeś jak sam Hans we własnej osobie :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1192 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 23:39 pm

I dajmy np. ktoś dopiero raczkujący z muzyką filmową widzi taki soundtrack i sobie myśli "o świetnie poznam najbardziej znane kawałki Hansa Zimmera". Tylko niestety nie jest świadomy, że to nie jest prawdziwy Zimmer.

A w ogóle to jestem ciekaw, czy niektórzy dalej byliby tak przychylni takim aranżacjom, gdyby nagle ukazała się płyta pt: "The Film Music of Vangelis"?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1193 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 23:41 pm

Wawrzyniec pisze:I dajmy np. ktoś dopiero raczkujący z muzyką filmową widzi taki soundtrack i sobie myśli "o świetnie poznam najbardziej znane kawałki Hansa Zimmera". Tylko niestety nie jest świadomy, że to nie jest prawdziwy Zimmer.

A w ogóle to jestem ciekaw, czy niektórzy dalej byliby tak przychylni takim aranżacjom, gdyby nagle ukazała się płyta pt: "The Film Music of Vangelis"?
Przynajmniej jeden kawałek Vangelisa (1492) Prażanie brali na warsztat.
A co do świadomości to ja na okładce widzę jebitny napis PERFORMED BY CITY OF PRAGUE PHILHARMONIC ORCHESTRA, więc nie jest to jakaś ściemniacka kompilacja pokroju takich, jak to ktoś sobie na samplach zrobi best of Morricone czy Ostatniego Mohikanina bo i takie były.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1194 Post autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 23:43 pm

To zależy. Niektóre instrumentalne aranżacje utworów Vangelisa miażdżą cyce. No, ale to dlatego, że sam Vangelis jest ich wykonawcą i orkiestratorem. Z resztą orkiestrowe aranżacje utworów Vangelisa pojawiały się już nie raz. Nie umywają się rzecz jasna do oryginałów, ale fajna rzecz.
Ostatnio zmieniony sob paź 08, 2011 23:46 pm przez DanielosVK, łącznie zmieniany 1 raz.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1195 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 23:45 pm

No niby, ale też nie tak dawno mieliśmy to jakieś dziwne wydanie "Bounty" przez kogoś tam innego zaaranżowane i chyba takiego Vangelisa nikt nie chce słuchać.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1196 Post autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 23:47 pm

Przyznam szczerze, że nawet jeszcze nie tknąłem tego wydania. Muszę nadrobić. A "Conquest of Paradise" w wykonaniu Prażan ssie mocno.
Fe.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1197 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 23:47 pm

To Bounty nie było orkiestrowe, a Conquest... w wydaniu Prażan... Początek fatalny, ale ten motyw w środku nawet mi się podoba. Ogólnie zawsze jakaś odmiana. Coś takiego usłyszeć na żywo na koncercie - nie miałbym nic przeciwko.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1198 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 08, 2011 23:50 pm

DanielosVK pisze:A "Conquest of Paradise" w wykonaniu Prażan ssie mocno.
Ha, więc może choć trochę rozumiesz moje i Pawła zastrzeżenia :)

A "Bounty" to ma tak specyficzne i niestety miejscami trochę archaiczne brzmienie, że trudno mi sobie to wyobrazić na orkiestrę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1199 Post autor: Koper » sob paź 08, 2011 23:51 pm

Bo on ma takiego samego pierdolca na tle Vangelisa jak wy na punkcie Niemca :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1200 Post autor: DanielosVK » sob paź 08, 2011 23:54 pm

Nie. Zn. pierdolca mam, ale nie pod tym względem. Po prostu wersja Prażan ssie.

http://www.youtube.com/watch?v=C_TfW0yz ... re=related

Za to przeciwko takim aranżacjom nie mam nic przeciwko. Refren trochę spaprany może, ale ogólnie podoba mi się taka wersja. :)
Fe.

ODPOWIEDZ