Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus (2024)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

Re: Benjamin Wallfisch - Alien: Romulus (2024)

#76 Post autor: Michał Turkowski » wt wrz 09, 2025 16:19 pm

Adam pisze:
wt wrz 09, 2025 15:25 pm
Akurat w Covenancie już prawie wyjaśnił skąd się wzięły ksenomorfy, tylko zabrakło jeszcze jednego filmu, żeby dopełnić całości - nie wiem czemu zrezygnowali :(
Sama koncepcja by tłumaczyć genezę xenomorpha to jeden z najgłupszych pomysłów w historii wszechświata.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#77 Post autor: Adam » wt wrz 09, 2025 16:28 pm

czy ja wiem, dlaczego by nie wytłumaczyć? przecież to jest świetny materiał na niejeden film.
proste pytania - skąd się wzięły? skąd się biorą/jak się rozmnażają?
przecież to kopalnia radosnej twórczości fanfic, którą można przerobić na filmy.
nie twierdzę że zaczęte próby "wyjaśniania" w Prometeuszu i Covenancie były super, ale nie było też z tym tragedii.
no i na pewno było to bardziej logiczne, niż kretyńskie rozwiązania prezentowane w młodszych produkcjach franczyzy, w tym w nowym serialu, który poziom idiotyzmu, braku logiki i kanonu, wywindował niebotycznie wysoko.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#78 Post autor: MichalP » wt wrz 09, 2025 18:34 pm

Generalnie dla mnie wszystko co sie pojawilo po trzecim Alienie to ciekawostki do zapomnienia, delikatnie mowiac. Prometeusz mial ciekawy koncept i szkoda, ze Scott nie rozszerzyl tego - pomijajac kwestie debilnej zalogi i fajnych, ale bardzo niedopracowanych pomyslow - generalnie bardziej mi odpowiada pomysl wyjasnienia genezy Ksenomorfa jako czegos mistycznego, starozytnego - czy to bron biologiczna, czy narzedzie do transformowania planet czy po prostu efekt ewolucji z przed milionow lat. Mozna by bylo sie tym fajnie pobawic.

Ale Covenant sobie wymyslil, ze jest to od taki wynalazek jakiegos zdegenerowanego robota, ktory w malym, prymitywnym laboratorium stworzyl go sobie w przeciagu paru lat :roll: A Romulus tylko dobil lezacego z pomyslem, ze ta cala mistyczna, czarna substancja to se strzykawka mozna odessac z ciala martwego obcego i w przeciagu paru lat stworzyc cala linie produkcyjna gdzie facehuggery mozna tloczyc w setkach sztuk, tylko jakos wszyscy szybko zapominaja o wielkiej stacji kosmicznej, na ktorej to sie dzieje, i lata pozniej nikt o niczym nie wie - ehh, fuck the logic.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#79 Post autor: Koper » wt wrz 09, 2025 19:57 pm

I pomyśleć, że przez moment była szansa, by piątego Obcego nakręcił Blomkamp, by stanowił alternatywną kontynuację dla Aliens Camerona (ignorując Obcego 3 i 4), by nie było durnych pomysłów z czarną mazią i Davidem...

...ale potem przyszedł Scott i umyślił sobie Prometeusza, wszystko poszło w wiadomym kierunku, a całość dobił Disney serialem "Obcy: Idiokracja". :(
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#80 Post autor: Wawrzyniec » wt wrz 23, 2025 17:56 pm

Koper pisze:
wt wrz 09, 2025 19:57 pm
...ale potem przyszedł Scott i umyślił sobie Prometeusza, wszystko poszło w wiadomym kierunku, a całość dobił Disney serialem "Obcy: Idiokracja". :(
Według mnie dalej Prometeusz nie jest taki zły i można było z tej serii więcej wyciągnąć. Właśnie gdyby sequel rzeczywiście był Prometeuszem 2 z muzyką Harry'ego Gregsona-Williamsa, a nie naciąganym sequelem, prequelem Obcego.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#81 Post autor: Mystery » sob paź 04, 2025 11:34 am

Hollywood Records has released a digital version of the Alien: Romulus Suite EP featuring a 14 minutes suite of themes from the film’s original score composed by Benjamin Wallfisch (It, Twisters, Blade Runner 2049, Shazam!, The Conjuring: Lats Rites The Flash, Hidden Figures, The Invisible Man). Also included are six additional tracks from the composer’s score that were not included on the original 2024 soundtrack album.

Obrazek

1. Alien: Romulus Suite (13:49)
2. Lockdown (1:41)
3. Awakening (1:48)
4. Romulus Hangar Bay (1:18)
5. Body Temperature (3:16)
6. I Have a New Directive (2:26)
7. The Hive (Part II) (3:53)

youtu.be/sxgWeZjOuFI

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#82 Post autor: Ghostek » pt paź 10, 2025 08:52 am

No i ta suitka fajna w sumie, ale reszta do odstrzału.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#83 Post autor: Wawrzyniec » pn paź 13, 2025 14:16 pm

Przesłuchałem tę EPkę, która zdecydowanie lepiej mi podeszła od oryginalnego soundtracku. Naturalnie najlepsza jest ta suite'a, gdzie Benjamin Wallfisch pokazuje swoją lepszą stronę i jak chce to potrafi dobrze komponować.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#84 Post autor: Koper » pn paź 13, 2025 16:44 pm

Jeśli u niego jest że "jak chce to potrafi", to straszny z niego leń i obibok, skoro 99% jego twórczości brzmi jakby mu się nie chciało. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ