How To Train Your Dragon - John Powell

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: How To Train Your Dragon - John Powell

#631 Post autor: lis23 » sob cze 14, 2025 16:20 pm

Mi wszystkie trzy filmy się podobały ale ja nigdy nie byłem przesadnie krytyczny i dla mnie, rozrywka to tylko rozrywka, nie oczekuję od filmu czy od serialu tego, że zapiszą się złotymi zgłoskami w historii i zdobędą wszelkie nagrody ;) Potrzebne są zarówno filmy wybitne jak i te po prostu normalne, czysto rozrywkowe, gdyby wszystko było wybitne byłoby ... nudno? ;)
Nie każdy film Disneya mi się podoba tak samo ( Księga Dżungli, Aladyn, Enchanto, Moans 2, Lilo i Stich ) ale akurat "Życzenie" i "Śnieżka" mi się podobają a "Pinokio" jest ok jak na Disney+ ( choć "Zakochany Kundel" jest najlepszy ale to był film na premierę platformy i wpakowali weń pewnie więcej kasy ;) ). Podejrzewam też, że dzieciaki nie mają takich obiekcji jak dorośli i im się te filmy podobają, bo jednak dorośli są ograniczeni poprzez swoje doświadczenia i oczekiwania a krytycy to już w ogóle ;) Dla dzieci ważne są emocje, spotkanie z ulubionymi bohaterami i min. dlatego "Moana 2" jest tak popularna.
Robiąc lekki of top: wiele mówi się o tym, że Disney upadnie ale Disney miewał już gorsze okresy:

- 1960 - 1989 - tzw. "Brązowa Era", gdy po porażce finansowej "Śpiącej Królewny" uproszczono animację i obniżono jej jakość, co trwało prawie 30 lat! W tym okresie były takie porazki, jak "Tron", "Taran i Magiczny Kocioł".
- 2000 - 2010 - Początek XXI wieku, fatalne sequele na VHS i na DVD, filmy aktorskie, jak "George prosto z drzewa", "W 89 Dni Dookoła Świata" i "Trzej Muszkieterowie", brak sukcesów komercyjnych animacji, chyba od "Dinozaura" aż do "Zaplątanych", sukcesem byli tylko "Piraci z Karaibów" i Pixar.
Nie da się cały czas robić wybitnych filmów i filmów, które za każdym razem będą zarabiać krocie bo to jest jednak ryzyko: jeden nietrafiony pomysł i nie ma sukcesu ;)
Tak w sumie to mam już dość tego, że Ludzie mi mówią, co mam oglądać, w co grać, co ma mi się podobać a co nie, że oglądam najgorsze filmy i seriale i gram w najgorsze gry w historii Ludzkości ;) Jednemu podoba się np. Kingdom Come Deliverance II a drugiemu, jak mi, Assassin's Creed Shadows ;)
Ja na Smoka pójdę do kina, mam Unlimited, więc co mi szkodzi? Soundtrack też chętnie kupię, jest dłuższy od tego z animacji a na napisach końcowych jest chóralna wersja głównego motywu i nie pamiętam, czy w animacji też takowa była?
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#632 Post autor: Adam » ndz cze 15, 2025 21:37 pm

Film bardzo dobry, efekty świetne i mega dopracowane, ani jedna scena nie wygląda źle; kostiumy i scenografia super. Minusy też są, choćby bardzo szybki montaż w niektórych scenach akcji, w tym w pierwszym Test Drive, przez co często mało widać. No i za to, co było wiadome od początku - casting córki bardzo znanej aktorki do roli Astrid po prostu nie działa. O ile chłopak poradził sobie super i pasuje, tak samo jak i Gerard Butler, to do Astrid trudno się przyzwyczaić i ten wybór zaakceptować, a i z chemią między młodymi bywa ciężko - między drugoplanowymi nastolatkami często jest bardziej wyrazista.. Muzyka w scenach dynamicznych niestety jest w większości bardzo zagłuszona, a daje radę głównie w scenach bez dialogów i bez akcji, także Powell nie ma za co dźwiękowcom dziękować, bo mocno osłabili potencjał muzyki.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#633 Post autor: Cisek » pn cze 16, 2025 23:45 pm

Nico Parker absolutnie jest Astrid w tym filmie. DNA animowanej siostry wylewa się z każdej sceny. Moja ulubioną postać w aktorskiej adaptacji.

Zgadzam się co do poziomu technicznego - sceny w formacie IMAX, potęga finału, gdzie zmiana materii filmowej spowodowała, że wyprana z kolorów gonitwa prostych i karykaturalnych modeli z oryginału przemieniła się w spektakularny występ kajiu. Te wszystkie przeloty między smoczymi łuskami niczym X-Wingi penetrujące Gwiazdę Śmierci. Ciary.

Z muzycznych fajerwerków odnotowałbym skyrimowy chór, który pięknie pozwala osiąść historii w pierwszych minutach napisów końcowych. To był znakomity pomysł, żeby nieco spowolnić ostatnie sekwencje i dodatkowo wprowadzić muzyczno-światotwórczy dodatek.
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#634 Post autor: lis23 » wt cze 17, 2025 06:33 am

No właśnie, tej chóralnej wersji głównego motywu z ostatniego utworu nie było w oryginale? Chociażby dlatego kupię CD jeśli się już ukaże.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#635 Post autor: Wawrzyniec » śr cze 18, 2025 14:40 pm

Każdy kto mnie zna, wie że nie jestem fanem "live-action" wersji kultowych animacji. Każdy kto mnie zna wie też, że kocham trylogię "Jak wytresować smoka". I to nie tylko dlatego, że Toothless kojarzy mi się z niestety zmarłym kotem Klemensen, który był z nami (moją rodziną) przez 16 lat. Naturalnie kocham też muzykę Johna Powella. Uważam trylogię "Jak wytresować smoka", za jedną z lepszych muzycznych trylogii 21. wieku. Dlatego też nie byłem i dalej nie jestem zachwycony, że mamy wersję live-action tego pięknego filmu. Przy czym soundtrack jest bardzo dobry, bo to klasyczny score Johna Powella, gdzieniegdzie trochę "ulepszony". Ale wiadomo wracają wszystkie znane i piękny motywy. Plus gdzieniegdzie John Powell przemycił coś nowego, jak chociażby wzbogacił ten score, o potężny nordycki chór. I tak zakochałem się w poniższym kawałku, który łączy klasyczny motyw z "Jak wytresować smoka", z chórem, który kojarzy mi się z "The Elder Scorlls V: Skyrim" Jeremy'ego Soule'a i kultowym kawałkiem "Dragonborn". Filmu dalej nie widziałem i nie wiem czy zobaczę w kinie. Ale na pewno bardzo się cieszę, że otrzymałem ten wspaniały utwór. Dziękuję bardzo Maestro Powell!!!

youtu.be/Tu141szkfyE
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#636 Post autor: Mystery » sob cze 21, 2025 10:47 am

Jak na score Powella ze Smoka, mimo długości, słuchało się dobrze, trochę taki przearanżowany i przemontowany album z pierwszego filmu, z kilkoma nowościami (The Trial of Flame?), bez zbędnego underscoru, ale do jakichś zestawień czy rankingów raczej nie będzie się go brało pod uwagę.
I tak zakochałem się w poniższym kawałku, który łączy klasyczny motyw z "Jak wytresować smoka", z chórem, który kojarzy mi się z "The Elder Scorlls V: Skyrim" Jeremy'ego Soule'a i kultowym kawałkiem "Dragonborn".
No bo faktycznie słychać tu Dragonborna i ten fragment od razu mnie uderzył.

https://youtu.be/W616Toh01EA?t=44
https://youtu.be/6fILxnBH1Tg?t=115

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#637 Post autor: Wawrzyniec » sob cze 21, 2025 12:36 pm

Mystery pisze:
sob cze 21, 2025 10:47 am

Podobieństwo uderzające, ale ja naprawdę nie mam z tym problemu, bo uwielbiam "Dragonborn". Uwielbiam też "Smoka", a więc połączenie tych dwóch soundtracków, to jak połączenie dwóch smakowitych dań, w jedno super duper smaczne danie! :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#638 Post autor: Adam » sob cze 21, 2025 12:48 pm

bardzo duży artykuł o scorze i nagraniach z Hollywood Reporter - https://www.hollywoodreporter.com/movie ... 236293560/
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#639 Post autor: Wawrzyniec » pn cze 23, 2025 12:45 pm

Mystery pisze:
sob cze 21, 2025 10:47 am

Aż sam wpadłem w fazę:
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#640 Post autor: lis23 » śr cze 25, 2025 06:26 am

Na stronie Mutanta nie ma nic o wydaniu soundtracku ze Smoka ale skoro "Załoga Rozbitków" wychodzi dopiero pod koniec sierpnia to tutaj pewnie nie ma co liczyć na ten rok ... Nowy "Obcy" też wychodzi na CD dopiero w czerwcu.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#641 Post autor: Wawrzyniec » czw cze 26, 2025 15:28 pm

Nie wiem, czy ten kanał ma jakiś związek z Film Score Monthly i czy ma tak samo konserwatywne gusta. Ale w każdym razie taki filmik zrobili, gdzie dwie wersje Test Drive porównują:

youtu.be/E2WAGfv8zVw

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#642 Post autor: qnebra » czw cze 26, 2025 16:53 pm

Gość zrobił kanał na analizie scorów do Smoka, napisał oficjalny scorebook do trójki i był współautorem książki z nutami do dwójki. Więc raczej typ zna się na rzeczy.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#643 Post autor: lis23 » pt cze 27, 2025 00:25 am

Fajny film, choć to praktycznie 1;1, zgadzam się też z Adamem, że czasami akcja jest zbyt szybka i nic nie widać i przez to, że teraz wszędzie jest CGI to sam już nie wiem, czy to są prawdziwe krajobrazy, czy CGI właśnie? Wioska na pewno jest wybudowana bo jest w artbooku.
Co do muzyki to jest praktycznie taka sama jak w animacji ale jest jej więcej + "You Are My Homeward" przypomina główny utwór ze Skyrima a fajny chór jest jeszcze w ostatnim utworze z napisów końcowych :P

Podsumowując tegoroczne live action:

1: "Jak Wytresować Smoka" - 8/10
2: "Śnieżka" - 7+/10
3: "Lilo i Stich" - -6/10

ODPOWIEDZ